7 stappenplan - Zo kan jouw partner je helpen bij jouw dieet

Wat gebeurt er als de ene partner een stricter eetpatroon wil volgen en de andere niet? Deze week kijken wij hoe stellen elkaar tijdens een verandering van levensstijl kunnen ondersteunen. Hoe lossen stellen het op wanneer een van de twee het roer om wil gooien qua voeding, en de ander zijn/haar voedingspatroon wil behouden?

Stel dat jij degene bent die je calorieën in de gaten moet houden. Je bent vastberaden. Je hebt een plan en je hebt het nodig, dat jouw partner je bij je inspanningen ondersteunt. Om dit voor elkaar te krijgen, helpt het om een goed inzicht te krijgen in welk effect deze wens op je partner heeft, en ook hoe je het beste om ondersteuning kunt vragen.

Wat jij doet, beïnvloedt de ander
Wanneer de ene helft van een stel besluit om anders te gaan leven, heeft dit gevolgen voor beiden. Wanneer jij zegt dat je "op dieet wilt", denkt je partner wellicht: “Ik heb hier niet om gevraagd!” Er zijn waarschijnlijk een heleboel dingen die je samen doet als het om eten gaat. Dus, je partner zal zich zeker afvragen wat het allemaal zal inhouden. Wat moet worden opgeven? Maaltijden overslaan? Niet meer met vrienden optrekken? Nooit meer"vrijdag-frietdag"? Het is tenslotte niet alleen jouw leven dat gaat veranderen—ook dat van je partner.

7 tips om de ondersteuning te krijgen die je wilt

1. Beschouw wat je gaat doen niet als een ‘dieet volgen’
Als je zegt dat je op dieet gaat, suggereert het dat het iets is dat dit moment ‘wel doet’ en wat je later waarschijnlijk ‘niet meer doet’. Richt je in plaats daarvan liever gewoon op betere voedingskeuzes en gezonder leven. Een al te drastisch maaltijdplan adopteren, is sowieso iets dat je niet lang kunt volhouden en je kunt niet van je partner verlangen om daarin mee te gaan. Aan de andere kant is het voor iedereen goed om gezonder te gaan eten. Wil je die "vrijdag - frietdag" eruit hebben? Spreek dan af dat je 1x per maand frieten eet in plaats van elke week. Of maak zelf ovenfriet van zoete aardappel, zeezout en verse kruiden. Aten jullie dat altijd op de bank op? Dan mag je dat best (nog even) blijven doen. Maak de veranderingen niet direct zo drastisch dat ze niet vol te houden zijn.

2. Leer hoe je om ondersteuning kunt vragen
Je partner vragen om je te steunen is niet hetzelfde als vragen om samen met je op dieet te gaan. Je wilt dat je partner jouw inspanningen respecteert en bereid is om je op alle mogelijke manieren te helpen. Vaak wil je partner behulpzaam zijn, maar weet hij/zij eenvoudigweg niet wat wordt verwacht, dus wees specifiek. Wil je een aantal avonden per week naar de sportschool gaan? Vraag dan om hulp bij de maaltijdbereiding of de kinderopvang. Als je partner nog steeds lekkere tussendoortjes in huis wil halen, vraag dan of deze uit het zicht kunnen worden weggeborgen en geef aan dat je niet verleid wilt worden met de vraag of je soms ook wat lust.

3. Bespreek het allemaal van tevoren
Het is niet verstandig opeens te zeggen; “Er gaan hier dingen veranderen!” Als je van tevoren onderhandelt, kun je gemakkelijker samen een middenweg vinden. Misschien is uit eten gaan voor jou een probleem, maar het is niet de oplossing om van je partner te eisen dat restaurants vanaf nu verboden zijn. Je kunt wellicht aangeven welke restaurants de beste keuzes voor jou zijn, of vragen of je partner bereid is om een voorgerecht met je te delen.

4. Vraag niet aan je partner om politieagentje te spelen of om jou te corrigeren als je zondigt
Om te beginnen is wat je eet jouw eigen verantwoordelijkheid en het is oneerlijk om die last op de schouders van de ander te leggen. Als je toch een keer vals speelt, verschuif je de schuld dan namelijk waarschijnlijk naar je partner. Dat is een slechte dynamiek, die je het beste kunt vermijden.

5. Wees redelijk in wat je vraagt
Respecteer de levensstijl van je partner en denk na over welk effect je vraag kan hebben. Je zou kunnen willen dat je partner ’s avonds meegaat naar de sportschool, maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren als deze graag ’s morgens buiten jogt. Je zou met hem/haar mee kunnen gaan, of 's avonds een vriend of vriendin mee kunnen vragen als je niet alleen wilt gaan.

6. Wordt niet boos of gefrustreerd op de ander
… alleen maar omdat hij/zij de mazzel heeft van alles te kunnen eten zonder aan te komen. Medelijden met jezelf hebben, is ook niet productief. Jij wilt dit, jij kunt dit en je partner is apentrots op je. Blijf dus volhouden en wees trots op je successen.

7. Focus je niet op het eten
Je hebt geen zware, calorierijke maaltijd nodig om van een avondje uit te genieten. Focus in plaats daarvan op de gezelligheid en geniet van de tijd die je met je partner doorbrengt. De persoon met wie je bent, is meer dan alleen een eetmaatje en er zijn, naast een grote peperoni-pizza, genoeg andere dingen die je kunt delen.

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat betekent innovatie voor een vlaggenschipproduct?

Wat betekent innovatie voor een vlaggenschipproduct?

Auteur: Herbalife Nutrition

Toen Herbalife’s Formula 1 shake in 1980 voor het eerst werd geïntroduceerd, bestond er geen enkel vergelijkbaar product. Het was een heerlijke gezonde maaltijd in een glas, die snel te bereiden en betaalbaar was en de ideale balans tussen eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen bood. Hoe is Herbalife er dan in geslaagd om Formula 1 al bijna 40 jaar het vlaggenschipproduct te laten zijn? Door innovatie.

Lees meer

Fitnessmotivatie voor mannen van alle leeftijden

Fitnessmotivatie voor mannen van alle leeftijden

Auteur: Samantha Clayton

Fitter worden en fit blijven vereist hard werken, discipline en toegewijd zijn aan het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Tijdens de verschillende fases van ons leven kan het voelen alsof bepaalde fitnessdoelen moeilijker of gemakkelijker te bereiken zijn dan andere. Jouw gezondheid en welzijn moeten echter een prioriteit zijn, ongeacht leeftijd, en we moeten leren slimmer te trainen, niet harder.

Lees meer

Herbalife Nutrition: al 12 jaar officiële voedingsleverancier van LA Galaxy

Herbalife Nutrition: al 12 jaar officiële voedingsleverancier van LA Galaxy

Auteur: Herbalife Nutrition

In 2005 is Herbalife Nutrion de officiële voedingsleverancier van LA Galaxy geworden. Twee jaar daarna werd het voedingsbedrijf de officiële shirtsponsor en hoofdsponsor. In de afgelopen vijf jaar is Galaxy uitgegroeid tot een echt internationaal merk met wereldwijde erkenning. De club blijft de maatstaf waaraan alle anderen worden gemeten in de Major League Soccer, door het winnen van de Supporters’ Shield in elk van de laatste twee seizoenen en het tweemaal bereiken van de MLS Cup in de laatste drie jaar, met als hoogtepunt een onvergetelijke 1-0 overwinning op de Houston Dynamo voor ruim 30.000 fans in The Home Depot Center tijdens de MLS Cup.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x