Efficiënte trainingen voor thuis: de voordelen van HIIT en crosstraining

Fitnesstrends zijn altijd een hot topic: mensen willen weten wat de nieuwste trainingsprogramma’s zijn waarmee ze in shape kunnen komen. Op dit moment kunnen de leidende trends in de fitnesswereld worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: holistisch en functioneel.

Holistische fitness omvat yoga, pilates en stretching. Dit soort oefeningen ontwikkelt niet alleen kracht, maar kan ook een goede houding, balans, ademhaling en ontspanning aanpakken.

Functionele fitnessactiviteiten draaien om trainingen die slechts een matige hoeveelheid tijd vergen - tussen 30 en 45 minuten - en die voor het grootste deel worden gedaan met alleen je lichaamsgewicht of met wat apparatuur, zoals halters, kettlebells, TRX of dumbbells . Dit soort oefeningen zijn geweldige trainingen om thuis te doen, omdat je weinig tot geen apparatuur nodig hebt.

Voordelen van Interval Training en HIIT Workouts

Intervaltraining bestaat uit afwisselende perioden van activiteiten met hoge en lage intensiteit met tussendoor rustperioden. Het mooie is dat het op zoveel manieren kan worden gedaan: met gewichten, fitnessaccessoires of alleen je eigen lichaam.

High-Intensity Interval Training (HIIT) is een zeer populaire stijl van intervaltraining, waarbij de workout op bijna maximale capaciteit wordt uitgevoerd. De typische timing hiervoor is 20 seconden workout, gevolgd door 10 seconden rust, afwisselend voor een totaal van 4 minuten. Je voltooit 8 rondes voor een intensieve training.

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom HIIT-trainingen zo effectief zijn:

  • HIIT-trainingen kunnen je helpen vet te verliezen en spieren op te bouwen, en je kunt ze bij je thuis doen.
  • Ze verbeteren zowel je cardiovasculaire gezondheid als je spierkracht.
  • Je kunt de workout tijd (interval) en de rusttiming variëren om effectief anaëroob (gericht op kracht) of aëroob (gericht op cardio) te trainen.
  • Je verbrandt meer calorieën in een kortere tijd, waardoor het een geweldige tijdwinst oplevert en toch een effectieve training is.
  • Het verhoogt je metabolisme door de productie van het menselijke groeihormoon te stimuleren, dat verantwoordelijk is voor verhoogde calorieverbranding.

Voordelen van Cross-Training

Cross-training is een workoutregime waarbij verschillende trainingsmethodes worden gebruikt om een ​​specifiek onderdeel van fitness te ontwikkelen. Het stimuleert het hele lichaam door middel van trainingsroutines van middelhoge intensiteit die, afgewisseld met rustperiodes, een reeks metabolische reacties teweegbrengen die resulteren in vetverbranding tijdens de periode na de training.

Het kan worden gebruikt om de trainingen van degenen die intensief sporten te voltooien, omdat het de atletische prestaties verbetert en blessures helpt voorkomen. Het is ook ideaal voor degenen die niet regelmatig sporten, maar gewoon in vorm willen komen.

Hier zijn enkele redenen waarom crosstraining effectief is:

  • Het verbetert de proprioceptie: het gevoel van zelfbeweging en lichaamshouding.
  • Het verhoogt de efficiëntie van het hele lichaam, zowel wat betreft prestatie als welzijn.
  • Het activeert spieren op een volledige, natuurlijke manier door activiteiten die gemakkelijk uit te voeren en te leren zijn, gebaseerd op bewegingspatronen die van nature voorkomen.
  • Het combineren van oefeningen - een verscheidenheid aan cardio-, kracht- en stretchoefeningen - helpt het vermogen en de efficiëntie te verbeteren.

Als je aan crosstraining wilt beginnen, overweeg dan oefeningen met hoge synergie. Deze effectieve en efficiënte oefeningen brengen een aantal verschillende kinetische ketens in het spel, waarbij verschillende spiergroepen worden gebruikt.

Burpees zijn een van de meest complete oefeningen die we je kunnen aanbevelen. Het bestaat uit een reeks oefeningen die van cruciaal belang zijn: squats, push-ups, crunches en springen.

Besteed veel aandacht aan de biomechanica van basisoefeningen om er zeker van te zijn dat ze leiden tot betere prestaties en conditionering.

Meer lezen over fitnesstrends? Klik hier.

Gerelateerd

Alle artikelen
Goede gewoontes om voor je rug te zorgen tijdens het thuiswerken

Goede gewoontes om voor je rug te zorgen tijdens het thuiswerken

Auteur: Herbalife Nutrition

Regelmatig stretchen zal je dagelijks wellness bieden, maar als je niet een paar goede gewoonten aanneemt, zullen de voordelen vluchtig zijn. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je rug tijdens het telewerken!

Lees meer

De trap: je bondgenoot voor sport en afvallen!

De trap: je bondgenoot voor sport en afvallen!

Auteur: Samantha Clayton

Afvallen en sporten op een trap? Neem de trap op in je trainingsroutine, om calorieën te verbranden en spierweerstand op te bouwen! Lees verder voor alle tips en tricks.

Lees meer

9 fitnessoefeningen met een stoel

9 fitnessoefeningen met een stoel

Auteur: Herbalife Nutrition

Wist je dat je met een stoel alle spieren kunt trainen? Hier zijn enkele fitness- en krachttrainingsideeën die te maken hebben met een stoel om je bovenlichaam te versterken en je onderlichaam te verstevigen!

Lees meer

Vind een member

Vind een member x