Women empowerment is cruciaal voor het einde van honger

Als vrouwen empowered worden, profiteert de samenleving als geheel hiervan. Studies tonen aan dat empowerment van vrouwen leidt tot gezondere gezinnen, verminderde kindersterfte, hogere scholingspercentages en sterkere economieën met een hoger BBP. Desondanks worden vrouwen onevenredig zwaar getroffen door honger. Vrouwen en meisjes vormen 60% van het aantal mensen met honger, 821 miljoen mensen wereldwijd. De redenen daarvoor zijn geworteld in verschillende complexe en vaak met elkaar verweven kwesties, waaronder cultuur, genderongelijkheid, toegang tot middelen, onderwijs en meer.

Oplossingen waarbij gendergelijkheid en empowerment van vrouwen centraal staan, kunnen flinke impact maken op weg naar het einde van ondervoeding, voedselonzekerheid en honger. En wanneer vrouwen toegang hebben tot essentiële hulpbronnen, kan het hongerpercentage wereldwijd aanzienlijk worden verlaagd.

Waarom vooral vrouwen honger hebben.

Vrouwen dragen vaak de taak om in de basisbehoeften van het gezin te voorzien - zoals voedsel, zorg en onderwijs - maar hebben niet de middelen en vrijheid die daarvoor nodig zijn. Dit uitgangspunt zorgt ervoor dat meer vrouwen honger hebben.

Gendernormen hebben impact op de gezondheid van vrouwen.

In sommige samenlevingen is het gebruikelijke dat vrouwen als laatste eten, nadat alle mannen en jongens zijn gevoed. En wanneer vrouwen bij voedselgebrek de maaltijd overslaan, dan gaat dat ten koste van hun productiviteit bij het werk.

Ook kindhuwelijken dragen bij aan honger. Wereldwijd zijn 750 miljoen vrouwen en meisjes vóór hun achttiende getrouwd. Dit heeft een negatieve invloed op de gezondheid van vrouwen, verkort hun opleiding, weerhoudt ze van het vervullen van hun potentieel, waardoor ze uitsluitend afhankelijk zijn van mannelijke partners of familie.

Veel meisjes hebben geen toegang tot onderwijs.

Gelijke opleiding is voor veel gezinnen een onvervulde belofte; er wordt geschat dat 132 miljoen meisjes wereldwijd niet naar school gaan. Volgens De Wereldbank zal het toekomstige loon van een meisje 20% stijgen per extra jaar dat op school blijft. Zo kan ze de armoedecyclus doorbreken en kans hebben op een betere toekomst .

Vrouwen over de hele wereld worden economisch gemarginaliseerd.

Een van de redenen waarom gezinnen meisjes niet naar school sturen, is om ze te laten werken, geld te verdienen en te helpen eten op tafel te zetten. Het economische panorama is echter verre van gelijk: vrouwen doen 2,6 keer meer onbetaalde zorgtaken en huishoudelijk werk dan mannen, en ze verdienen ook 23% minder voor betaald werk.

Ook hebben vrouwen nauwelijks toegang tot land: meer dan de helft van de boeren in de wereld is vrouw, maar vrouwen vormen slechts 13% van de landeigenaren.

Hoe kan empowerment van vrouwen de honger helpen stoppen?

Het benutten van het potentieel van vrouwen en hen toegang geven tot onderwijs, middelen en vrijheid van handelen is cruciaal om een ​​einde te maken aan de honger. Dit is waarom:

Onderwijs kan honger verminderen.

Gendergelijkheid bepaalt in grote mate het aantal mensen met honger. Volgens een rapport van de Asian Development Bank daalde honger in de regio Azië-Pacific van 1970 tot 1995 met 43 procent door onderwijs voor vrouwen. En een langere levensverwachting voor vrouwen hield verband met een extra 12 procent afname van honger.

Onderwijs is een investering op lange termijn: meer meisjes op school zullen een sterkere economie en een betere gezondheid van de samenleving betekenen.

Als vrouwen dezelfde middelen krijgen als mannen, kunnen we honger en armoede verminderen.

Het zal je misschien verbazen dat vrouwen 43 procent van de agrarische beroepsbevolking in ontwikkelingslanden uitmaken en naar schatting twee derde van de 600 miljoen arme veehouders ter wereld.

Helaas hebben ze echter niet dezelfde toegang als mannen tot landrechten, financiële middelen, training en technologie. Het oplossen van dit probleem kan een zeer grote impact hebben: naar schatting kan het aantal mensen dat in honger en armoede leeft met 17 procent of 150 miljoen mensen dalen, wanneer vrouwelijke boeren gelijke toegang tot instrumenten en middelen hebben.

Wanneer vrouwen een inkomen verdienen, investeren ze terug in hun gemeenschap.

Vrouwen herinvesteren 90 procent van hun verdiensten terug in hun families. Dit heeft een brede economische impact in hun gemeenschappen: vrouwen stimuleren lokale economieën door schoolbenodigdheden, voedsel, medicijnen en kleding te kopen.

Wat kan jij doen om te helpen?

Beleidsinterventies zijn nodig om vrouwen en hun rol in de strijd tegen honger in de wereld kracht bij te zetten. Maar dit betekent niet dat individuen machteloos zijn: je kan helpen door organisaties te ondersteunen die deze problemen aanpakken.

Via ons Nutrition for Zero Hunger-initiatief werken we samen met organisaties zoals The Hunger Project, Feed The Children en lokale organisaties om wereldwijde honger, voedselzekerheid en ondervoeding aan te pakken. Met vastberadenheid voor meer toegang, educatie en empowerment van gezonde voeding wereldwijd. En met programma's die gendergelijkheid en empowerment van vrouwen aanpakken.

Vrouwen vormen de full circle: zij hebben de kracht om te creëren, te zorgen en te transformeren. Meer inclusie en empowerment van vrouwen is de sleutel tot een bloeiende samenleving.

Klik hier voor meer informatie over The Hunger Project.

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe we verpakkingsoplossingen ontwikkelen voor een duurzame toekomst

Hoe we verpakkingsoplossingen ontwikkelen voor een duurzame toekomst

Auteur: Herbalife Nutrition

Hoewel plastic veel waardevolle toepassingen heeft, is de uitdaging dat momenteel slechts een kleine hoeveelheid plastic verpakkingen wordt gerecycled. Plastic afval zal naar verwachting verviervoudigen van 2010 tot 2050 en de wereldwijde recyclingcapaciteit zal slechts 1/3 van het afval beslaan. Door onze inzet voor ecologische duurzaamheid, kunnen we het aanzienlijke economische verlies voor de samenleving, de economie en het milieu helpen verzachten.

Lees meer

We doneren meer dan $3 miljoen om honger de wereld uit te helpen

We doneren meer dan $3 miljoen om honger de wereld uit te helpen

Auteur: Herbalife Nutrition

We vieren het succes van ons Nutrition for Zero Hunger-initiatief. Dit doorlopende initiatief is gericht op het bestrijden van honger en we hebben samen met onze stichting meer dan $ 3 miljoen aan financiële hulp en giften gedoneerd. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie lijdt een op de drie mensen in de wereld aan een vorm van ondervoeding. Nutrition for Zero Hunger heeft tot doel zoveel mogelijk gemeenschappen te verbeteren door middel van gezonde voeding en onderwijs door toonaangevende wereldwijde organisaties financieel te ondersteunen, waaronder Feed the Children en The Hunger Project.

Lees meer

Voeding voor Zero Hunger, het initiatief om de wereldhonger te  beëindigen

Voeding voor Zero Hunger, het initiatief om de wereldhonger te beëindigen

Auteur: Herbalife Nutrition

We vieren het eerste jaar van het Nutrition for Zero Hunger-initiatief en we delen de resultaten in het teken van Wereldvoedseldag. Nutrition for Zero Hunger is een wereldwijd programma dat is afgestemd op de tweede Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties, dat tot doel heeft honger in al zijn vormen tegen 2030 te beëindigen en voedselzekerheid en verbeterde voeding te bereiken.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x