Heart health

Hoe stikstofoxide en een gezonde leefstijl je hart kunnen ondersteunen

Veel mensen zijn op zoek naar manieren om hun hart gezond te houden. Je kunt je hart bijvoorbeeld ondersteunen door middel van goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voedingssupplementen. Met de gezondheid van het hart als grootste zorg onder zowel mannen als vrouwen in Europa1, is het goed om iets te hebben dat het cardiovasculaire systeem kan helpen onderhouden. De ontdekking van de functie van stikstofoxide (NO), kan helpen precies dit soort bescherming te bieden.

Wat is stikstofoxide?

Eenvoudig gezegd is stikstofmonoxide een belangrijke biologische regulator en is daarom een fundamenteel bestanddeel op vele gebieden van de fysiologie en de geneeskunde. Stikstofoxide is een molecuul dat ons lichaam produceert om zijn triljoenen cellen te helpen met elkaar te communiceren door signalen door het hele lichaam door te geven.

Ik heb de afgelopen 40 jaar veel fundamenteel onderzoek verricht om dit te begrijpen. Als gevolg daarvan ben ik te weten gekomen dat het een natuurlijke molecule in ons lichaam is, dat kan helpen om het cardiovasculaire systeem soepel te houden. Meer specifiek heb ik geleerd dat stikstofoxide een bestanddeel van onze slagaders en andere organen is, dat functioneert om de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten te handhaven.

Stikstofoxide is een belangrijke molecule die in ons lichaam wordt geproduceerd. Laten we eens kijken HOE het wordt geproduceerd.

De kracht van proteïne

Allereerst, wanneer we een voedzame maaltijd eten, nemen we proteïne op. Eiwit wordt verteerd tot samengestelde aminozuren, waaronder arginine, dat een van de 22 natuurlijke aminozuren is. Dit wordt in het lichaam opgenomen. Wanneer arginine wordt geabsorbeerd in de vasculaire endotheelcellen, wordt het omgezet in stikstofoxide. Elke slagader en ader in ons lichaam heeft een binnenbekleding van endotheelcellen, en dit zijn de enige cellen in bloedvaten die stikstofoxide kunnen produceren. Daarom is het van essentieel belang om onze endotheelcellen te allen tijde gezond te houden door een gezonde levensstijl van evenwichtige voeding en lichaamsbeweging te volgen.

De stikstofoxide die door de endotheelcellen van onze bloedvaten wordt geproduceerd, houdt deze cellen gezond en helpt ze normaal te functioneren. Stikstofoxide kan de elasticiteit van de slagaders helpen herstellen en zo de vaatverwijding bevorderen. D.w.z. de verwijding van de bloedvaten als gevolg van de ontspanning van de spierwanden van de vaten, waardoor de bloedstroom kan verbeteren.

Er zijn gunstige gezondheidseffecten van stikstofoxide bekend, waaronder:

  • Vasodilatatie en elasticiteit in slagaders.*
  • Onderhoud van de bloedstroom naar alle organen.*

Als resultaat van vele jaren van onderzoek werd een mechanisme onthuld waarmee de productie van stikstofoxide wordt gemaximaliseerd. Allereerst moet je idealiter 3 g of meer arginine binnenkrijgen, dat je kunt vinden in eiwitrijk voedsel zoals noten, vis, vleeswaren, zuivel en meergranen. We weten al dat arginine wordt omgezet in stikstofoxide in ons lichaam. Als bijproduct van die omzetting, wordt L-citrulline gevormd. L-citrulline is een ander aminozuur, en wordt omgezet in L-arginine als voldoende hoeveelheden zich hebben opgehoopt in de vasculaire endotheliale cellen. Deze arginine produceert natuurlijk ook weer stikstofoxide. De gelijktijdige productie van L-citrulline werkt als een turbo-oplaadeffect om nog meer stikstofmonoxide te produceren.

L-citrulline kan worden ingenomen door voedingssupplementen te consumeren die dit aminozuur bevatten, zodat je niet hoeft te wachten op productie vanuit arginine in het lichaam. In plaats van te wachten tot L-citrulline zich in het lichaam ophoopt, kun je, door het proactief in te nemen in de vorm van voedingssupplementen, hogere hoeveelheden stikstofmonoxide in je lichaam produceren.

Bescherming door antioxidanten

Laat me vervolgens het mechanisme uitleggen waardoor de effecten van stikstofmonoxide in stand worden gehouden. Stikstofmonoxide verdwijnt een zeer snel nadat het is geproduceerd. Het is uiterst onstabiel in aanwezigheid van reactieve zuurstofmoleculen. Het normale metabolisme creëert reactieve zuurstofmoleculen. Dergelijke reactieve zuurstofmoleculen reageren met stikstofmonoxide en willen dit vernietigen. Een zeer effectieve manier om deze vernietiging van stikstofmonoxide te voorkomen is het gebruik van antioxidanten, die de reactieve zuurstofmoleculen kunnen absorberen voordat zij schade kunnen aanrichten. Eén manier om de reactieve zuurstof te neutraliseren is dus het innemen van de antioxidant vitaminen C en E.

Sleeping young couple bed man wearing smart watch tracker

Veroudering en stikstofoxide productie

Na de leeftijd van 30 jaar begint de hoeveelheid stikstofoxide die in het lichaam wordt geproduceerd, af te nemen. Ook 's nachts daalt het stikstofoxideniveau in het lichaam. Daarom wordt het noodzakelijk de productie van stikstofmonoxide te stimuleren en de geproduceerde hoeveelheid zo veel mogelijk in stand te houden. Ook tijdens je slaap, door 's avonds een supplement te nemen. Deze mechanismen van "productie" en "bescherming" van stikstofoxide zijn ontworpen op basis van de resultaten van mijn 40 jaar durende onderzoeksprogramma, dat uiteindelijk resulteerde in de Nobelprijs voor de Geneeskunde**.

Wat te doen ter bevordering van stikstofoxide

  • Neem ingrediënten en voedingssupplementen die stikstofmonoxide produceren. Eet evenwichtige maaltijden zodat je ongeveer 3 tot 6 g L-arginine, 200 mg L-citrulline, en ook vitamine C en E, omega 3 en foliumzuur binnenkrijgt.
  • Plan vooruit en eet gezonde, uitgebalanceerde maaltijden om een passend, gezond gewicht te behouden en een overmatige inname van calorieën te voorkomen.
  • Eet proteïnen van hoge kwaliteit. Eiwit bevat een overvloed aan aminozuren die de productie van stikstofoxide bevorderen. Ik neem zelf graag soja-eiwit, omdat dit complete proteïne levert en geen verzadigde vetten bevat.
  • Neem omega 3-vetzuren in, die worden aangetroffen in verse vis van vele soorten. Omega 3 vetzuren ondersteunen de gezondheid van de bloedvaten en staan erom bekend dat ze de productie van stikstofoxide in de slagaders kunnen helpen verhogen.2

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. De productie van stikstofoxide neemt drastisch toe wanneer je aan lichaamsbeweging doet, op welk niveau dan ook, of het nu gaat om wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of gewoon traplopen. Passende lichaamsbeweging verhoogt niet alleen de hoeveelheid geproduceerde stikstofmonoxide, maar kan ook calorieën verbruiken en je zo helpen fit te blijven en een goed gewicht te behouden. Lichaamsbeweging kan je ook helpen te ontspannen en een veel betere nachtrust te krijgen, zodat je frisser wakker wordt. Maak er dus een gewoonte van om regelmatig te bewegen.

**De Nobelstichting heeft geen banden met Herbalife Nutrition en beoordeelt, keurt of steunt de Herbalife Nutrition producten niet.

Bronnen:

1. EC Eustat. Cardiovascular diseases statistics. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Cardiovascular_diseases_statistics#Deaths_from_cardiovascular_diseases 2021.

2. Balakumar P, Taneja G. Fish oil and vascular endothelial protection: bench to bedside. Free radical biology & medicine. 2012;53(2):271-279.

Gerelateerd

Alle artikelen
8 tips tegen het bounce-effect bij gewichtsbeheersing

8 tips tegen het bounce-effect bij gewichtsbeheersing

Auteur: Herbalife Nutrition

Wie serieus gewicht wil verliezen, heeft vast wel eens te maken gehad met tegenslagen. Dat hoort er nou eenmaal bij. Je doet zo hard je best, eet gezond en sport veel, maar na alle inspanningen ga je op de weegschaal staan en blijkt dat je iets bent aangekomen. Schrik niet, dit is een veelvoorkomend probleem dat eenvoudig valt te verklaren.

Lees meer

Hoe maak je een maaltijdplan gebaseerd op je gewichtsdoelen

Hoe maak je een maaltijdplan gebaseerd op je gewichtsdoelen

Auteur: Susan Bowerman

Maaltijdplannen zijn essentieel voor elk dieet, hoewel het soms moeilijk kan zijn om precies te weten hoe je elke dag evenwichtige maaltijden plant. Een distributeur bij jou in de buurt kan je hiermee helpen.

Lees meer

Wat eet je als ontbijt in de winter?

Wat eet je als ontbijt in de winter?

Auteur: Herbalife Nutrition

Wanneer de temperaturen dalen, de dagen kort zijn, de zon niet zo vaak schijnt en de lente ver weg lijkt, is het belangrijk jouw ontbijt daarop aan te passen. Hoe doe je dit en waaruit moet een evenwichtig ontbijt in de winter bestaan?

Lees meer

Vind een member

Vind een member x