Jouw spijsvertering gezond, jij gezond

Als meer mensen echt nadenken over hoeveel hun spijsverteringsstelsel elke dag voor hen doet, zijn ze misschien meer geneigd om beter voor hun spijsvertering te zorgen. Je spijsverteringssysteem heeft een enorme taak, want het breekt het voedsel af dat je eet om voedingsstoffen en energie beschikbaar te maken voor het lichaam en het is ook verantwoordelijk voor het afvoeren van ongewenste afvalstoffen uit het lichaam. Bovendien speelt je spijsverteringskanaal een belangrijke rol bij de immuniteit. Deze cellen aan de binnenkant van je spijsverteringskanaal helpen je lichaam te beschermen tegen bacteriële en virale indringers die je ziek kunnen maken.

Je hersenen en je spijsverteringskanaal zijn voortdurend met elkaar in verbinding. Een ongelooflijke hoeveelheid informatie reist tussen je darmen en je hersenen, zo erg zelfs dat het zenuwstelsel dat zich in jouw spijsverteringskanaal bevindt, vaak het 'tweede brein' van het lichaam wordt genoemd. Dit systeem waarschuwt het 'eerste brein' als je iets hebt gegeten dat je niet zou moeten eten en houdt ook je hongerniveau en je humeur in de gaten. Naar deze verbinding die de hersen-darm as genoemd wordt, loopt nog heel veel onderzoek en men komt erachter dat wat je eet enorm belangrijk is voor je gemoedstoestand.

En toch misbruiken veel mensen hun spijsverteringsstelsel door het te vullen met sterk bewerkte voedingsmiddelen, of te veel te eten, of te snel te eten. We besteden er te weinig aandacht aan, totdat er iets misgaat.

Sleutelcomponenten voor een gezonde spijsvertering

In de meest algemene zin heeft wat je eet en de manier waarop je jouw leven leidt, invloed op de gezondheid van jouw spijsverteringsstelsel. Een voedingsrijk en uitgebalanceerd dieet helpt alle lichaamscellen te voeden, inclusief die in jouw spijsverteringskanaal. Verschillende soorten vezels, vocht, pre- en probiotica en regelmatige lichaamsbeweging helpen allemaal om je darmen blij te houden. Het verzorgen van jouw "tweede brein" door je stressniveaus onder controle te houden, kan ook helpen om een ​​gezonde spijsvertering te bevorderen.

Vezels en vloeistoffen ondersteunen de spijsvertering

Misschien wel een van de belangrijkste voedingscomponenten voor een gezonde spijsvertering zijn voldoende voedingsvezels.

De meeste mensen beschouwen vezels als de stof die helpt om het spijsverteringsproces in beweging te houden. En bepaalde vezels doen dat inderdaad maar niet alle vezels werken op precies dezelfde manier. Daarom hebben we het vaak over twee soorten vezels, namelijk onoplosbare en oplosbare vezels. Deze dragen beiden bij aan een gezonde spijsvertering, maar op verschillende manieren.

Onoplosbare vezels – Deze worden niet door het lichaam afgebroken, maar absorberen water, waardoor het volume wordt toegevoegd. Dit type vezels, gevonden in groenten, zemelen en de meeste volle granen, helpt de doorgang van afval door je spijsvertering te versnellen, waardoor je regelmatig blijft.

Oplosbare vezels - deze worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals appels, sinaasappels, haver, gerst en bonen. Ze worden dikker en zwellen op wanneer ze in contact komen met vloeistof. Dus als je deze voedingsmiddelen eet, zwellen ze op in de waterige omgeving van je maag en helpen ze je te vullen. Maar een ander belangrijk kenmerk van oplosbare vezels is dat het als een probioticum werkt, wat betekent dat het de groei van de goede bacteriën in jouw spijsverteringskanaal stimuleert.

Je spijsverteringssysteem herbergt tientallen triljoenen micro-organismen, bestaande uit duizenden soorten. Bij elkaar genomen wordt deze bacteriekolonie het "darmmicrobioom" genoemd.

Deze bacteriën helpen je lichaam voedingsstoffen uit jouw voedsel te halen, ze helpen bij de productie van bepaalde vitamines en ze beschermen de gezondheid van het spijsverteringskanaal door gevaarlijke vreemde indringers buiten te houden. Maar dit mini-ecosysteem in je darmen lijkt nog meer te doen, want er zijn aanwijzingen dat je darmmicrobioom ook je lichaamsgewicht, geheugen en stemming kan beïnvloeden. Het is belangrijk om deze bacteriën te voorzien van hun favoriete brandstofbron: oplosbare vezels.

Je kunt ook rechtstreeks nuttige bacteriën in jouw systeem introduceren, in de vorm van probiotica die in bepaalde voedingsmiddelen worden aangetroffen. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kefir, augurken en zuurkool, misopasta en olijven zijn allemaal natuurlijke bronnen van nuttige bacteriën.

Aangezien oplosbare vezels oplossen in water en onoplosbare vezels het vasthouden, zou het geen verrassing moeten zijn dat voldoende vloeistoffen belangrijk zijn om jouw spijsvertering soepel te laten verlopen. Maar je hebt ook water nodig om speeksel en spijsverteringssappen te produceren en om voedingsstoffen naar je cellen te transporteren, dus elke dag voldoende vocht opnemen is van vitaal belang voor je spijsvertering.

Lichaamsbeweging en stressvermindering ondersteunen de spijsvertering

Regelmatige lichaamsbeweging ondersteunt ook op een aantal manieren een gezonde spijsvertering. Terwijl je spieren samentrekken en je ademhaling dieper wordt tijdens het sporten, worden ook de natuurlijke samentrekkingen van je darmspieren gestimuleerd, wat helpt om voedsel door jouw systeem te verplaatsen. Lichaamsbeweging is ook een bekende stressverlager, dus het kan spijsverteringsproblemen helpen verminderen die kunnen optreden als reactie op negatieve emoties.

De verbinding tussen je brein en je 'tweede brein' in je spijsverteringskanaal is iets dat je waarschijnlijk hebt meegemaakt in de vorm van een 'darmreactie'. Wanneer stress of angst toeslaat, sturen je hersenen een signaal naar je onderbuik en voor je het weet heb je een kolkende maag.

De signalen gaan ook in de andere richting: van darm naar hersenen. Als er iets niet klopt in je spijsverteringssysteem, wordt er een waarschuwing naar je hersenen gestuurd, vaak voordat je merkt dat er iets mis is. Hoe dan ook, deze verbinding tussen hersenen en darm suggereert dat het in topconditie houden van je spijsvertering essentieel is voor je gevoel van welzijn.

De dieet- en levensstijlstappen die je neemt om jezelf gezond te houden, zijn dezelfde die ook de spijsvertering bevorderen. Een dieet met veel vezels van kleurrijke groenten en fruit en volle granen, voldoende hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging, zijn allemaal sleutelfactoren. En neem de tijd om van jouw maaltijden te genieten, want dan zul je meer ontspannen zijn en ook minder snel te veel eten.

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Auteur: Susan Bowerman

Het drinken en serveren van thee is een dagelijkse praktijk voor mensen over de hele wereld. Het nuttigen ervan kent vele ceremonies en tradities. De voordelen van het drinken van thee gaan verder dan de kunst van het bereiden en het opsnuiven van het aroma. Groene, zwarte en kruidenthee bevatten fytonutriënten, dit zijn verbindingen die planten niet alleen hun kleur, smaak en aroma geven, maar ook goed kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Sommige theefabrikanten voegen zelfs vitaminen en functionele kruiden toe aan thee die al goed voor je is. Beschouw ze als een andere soort functionele thee. Van groene thee met een vleugje fruit tot "energie"- en "bedtijd"-melanges, er zijn tientallen soorten functionele theeën om uit te kiezen. Hier zijn een paar bewezen functionele theeën om in je kast te hebben.

Lees meer

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Auteur: Laura Chacon-Garbato

We horen vaak over het belang van zonnebrandcrème, bijvoorbeeld dat als we ons niet tegen de zon beschermen, we kunnen verbranden, tekenen van vroegtijdige veroudering kunnen krijgen en natuurlijk het risico lopen een huidziekte. Maar hoeveel en hoe vaak moeten we zonnebrandcrème gebruiken? Deze gids zal je helpen de basisprincipes van SPF en UV-straling te begrijpen. Bovendien zullen we ook andere veelgestelde vragen en mythes bespreken in verband met zonnebescherming.

Lees meer

Het verschil tussen probiotica en prebiotica

Het verschil tussen probiotica en prebiotica

Auteur: Susan Bowerman

Je zou kunnen denken dat je spijsvertering alleen dient om je te helpen bij het verwerken van de voedingsstoffen in je voedsel, maar het doet veel meer dan dat. In feite wordt je maagdarmkanaal het 'tweede brein' genoemd, dit is een complex systeem dat allerlei soorten informatie van en naar je 'eerste' brein verzendt en ontvangt. De "hersenen" in je darmen hebben een verscheidenheid aan receptoren die informatie verzamelen over aandoeningen in jouw spijsverteringskanaal. Het stuurt vervolgens signalen naar je 'eerste' brein, die die informatie gebruikt om de spijsvertering te regelen.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x