Wat zijn maaltijdvervangers voor gewichtsbeheersing?

Niet zomaar elke shake die je in een handomdraai bereid is een officiële maaltijdvervanger. Maaltijdvervangers voor gewichtsbeheersing zijn kant-en-klare of eenvoudig te bereiden voedingsmiddelen die een beperkte hoeveelheid calorieën bevatten en voldoen aan de hoeveelheid voedingsstoffen volgens de EU. Het gaat erom een hoge voedingswaarde te combineren met een minimum aan calorieën. En dat kunnen we bij Herbalife Nutrition heel goed!

Herbalife Formula1 shakes en repen zijn maaltijdvervangers die geschikt zijn als hulpmiddel voor gewichtsbeheersing. Om deze reden worden ze vaak gebruikt om dagelijkse maaltijden te vervangen. Als het doel is om af te vallen, wordt het aanbevolen om 2 shakes (of repen) per dag plus één uitgebalanceerde maaltijd te nemen. Indien het doel is om op gewicht te blijven, is de strategie is om 1 shake (of reep) per dag te eten, plus 2 uitgebalanceerde maaltijden. 

Het positieve effect van F1 shakes en repen wordt veroorzaakt door de hoeveelheid voedingsstoffen, wat betekent dat het een geconcentreerde hoeveelheid (eiwitrijke)voedingsstoffen met een laag aantal calorieën bevat. Eén shake-portie bevat ongeveer 200kcal en 18g proteïnen (13g in het geval van Formula1 Maaltijdrepen) indien bereid met halfvolle melk. De shake voorziet in meer dan 20 vitaminen en mineralen, essentieel voor een adequate voedingsstofinname tijdens het volgen van een caloriearm dieet. Elke F1 shake voorziet eveneens in het essentiële omega 6 vetzuur linolzuur. Al deze voedingsstoffen zorgen dat de Formule 1 shakes en repen een maaltijd vervangen op een optimale manier. De meest noodzakelijke voedingsstoffen die normaal gesproken in een evenwichtige maaltijd zitten, eet je nu in de vorm van een shake of een reep en dus met minder calorieën. 

Overgewicht en obesitas zijn wereldwijde problemen. Ongeveer 40% van de volwassen wereldbevolking heeft overgewicht en 13% lijdt aan obesitas1.  Ondanks alle inspanningen om dit te verminderen, is de prevalentie van obesitas de afgelopen 40 jaar bijna verdrievoudigd1.

De belangrijkste oorzaak van overgewicht is de onbalans tussen de geconsumeerde calorieën, veroorzaakt door de toegenomen consumptie van energierijk voedsel alsmede de vermindering van de fysieke activiteit als gevolg van de toenemende vormen van zittend werk, nieuwe vervoerswijzen en de urban lifestyle1

Daarom zouden de belangrijkste strategieën om de balans tussen geconsumeerde en verbruikte calorieën te herstellen, het bewust creëren van mogelijkheden voor een actievere levensstijl en een gezonde voeding zijn. Maar hoe gemakkelijk het ook klinkt, veel mensen hebben moeite om de juiste voedingskeuzes te maken. Vaak vanwege tijdsgebrek, de noodzaak om buitenshuis te eten, de grotere portiegrootte die wordt geserveerd en de beschikbaarheid en het gemak van hoogenergetische maar nutriëntarme voeding2-5

In deze context kunnen maaltijdvervangers voor gewichtsbeheersing een innovatief en praktisch hulpmiddel zijn, vooral voor mensen voor wie gezonde voedingskeuzes een uitdaging vormen6.

 

Wat zijn maaltijdvervangers?

Maaltijdvervangers voor gewichtsbeheersing zijn kant-en-klare of eenvoudig te bereiden voedingsmiddelen die een beperkte hoeveelheid calorieën bevatten en voldoen aan de hoeveelheid voedingsstoffen volgens de EU.

Als onderdeel van een caloriearm dieet, kunnen maaltijdvervangers worden gebruikt ter vervanging van één of twee maaltijden per dag om te helpen het lichaamsgewicht onder controle te krijgen. De voedingsvereisten voor maaltijdvervangers kunnen per rechtsgebied licht afwijken. Binnen de Europese Unie bestaan zeer beknopte en gedetailleerde voorschriften voor de samenstelling van de voedingsenergiewaarde, de hoeveelheid en het soort vetten, de hoeveelheid en de kwaliteit proteïnen, en de vitamine- en mineraleninhoud benodigd om in de categorie maaltijdvervangers te vallen7.  

Formula 1 is een maaltijdvervanger die gebruikt kan worden als middel voor gewichtsbeheersing en ook gebruikt kan worden als onderdeel van een gezonde actieve, levensstijl. Formula is niet bedoeld als crash diet of snelle oplossing.

 

Hoe dienen ze te worden gebruikt?

Bij het streven naar gewichtsverlies dienen twee van de hoofdmaaltijden per dag door deze producten te worden vervangen, gecombineerd met een caloriearm dieet. Naast het zorgen voor gewichtsverlies, helpen maaltijdvervangers ook om te voorkomen dat reeds verloren gewicht terugkomt. In dat geval wordt aanbevolen slechts één hoofdmaaltijd per dag te vervangen in de context van een energiebeperkte voeding8,9.

 

Hoe werken ze?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van maaltijdvervangers het gemakkelijker maakt om een dieet met als doel gewichtsbeheersing te volgen, vooral omdat ze een praktische portie- en energiebeheerste maaltijd vormen6,8,10,11. Bovendien is bekend dat gewichtsverlies gepaard kan gaan met een ongewenst verlies van spiermassa12. Maaltijdvervangers leveren proteïnen die bijdragen aan het behoud van spiermassa 12,13.

Referenties:

1. World Health Organization. Obesity and overweight Fact sheet, October 2017. Available at: http://www.who.int/mediacentre... [Accessed 27 Dec. 2017]. 2. Berthoud, H.R. The neurobiology of food intake in an obesogenic environment. Proc Nutr Soc. 2012. 71(4):478-487. 3. Passilly-Degrace, P. et al. Is the taste of fat regulated? Biochimie 2014. 96:3-7. 4. Peters , J.C. Combating obesity: challenges and choices. Obes Res. 2003.(11S):7S-11S. 5. Polsky, S., et al. Obesity: epidemiology, etiology and prevention. En: Ross, A.C., Caballero, B., Cousins, R.J., Tucker, K.L. and Ziegler, T.R. (Eds.) Modern nutrition in health and disease. Lippincott Williams & Wilkins, USA. 2014. pp. 777-778. 6. Raynor, H.A. et al. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Interventions for the Treatment of Overweight and Obesity in Adults. J Acad Nutr Diet. 2016. 116(1):129-47. 7. Commission Regulation (EU) 2016/1413 of 24 August 2016 amending Regulation (EU) No 432/2012 establishing a list of permitted health claims made on foods other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health. OJ L 230, 25.8.2016, p. 8–15 8. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to meal replacements for weight control (as defined in Directive 96/8/EC on energy restricted diets for weight loss) and reduction in body weight (ID 1417), and maintenance of body weight after weight loss (ID 1418) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8(2):1466 9. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Statement on the conditions of use for health claims related to meal replacements for weight control. EFSA Journal 2015;13(11):4287 10. Heymsfield, S.B. Meal replacements and energy balance. Physiology & Behavior 2010. 100 90–94 11. Rolls, B.J. What is the role of portion control in weight management? Int J Obes (Lond).2014. 38 Suppl 1:S1-8. 12. Cava E, Yeat NC, Mittendorfer B. Preserving Healthy Muscle during Weight Loss. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):511-519. 13. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to protein and increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 414, 616, 730), contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 414, 616, 730), maintenance of normal bone (ID 416) and growth or maintenance of muscle mass (ID 415, 417, 593, 594, 595, 715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1811.

Gerelateerd

Alle artikelen
Vernieuwing van Formula 1 shakes

Vernieuwing van Formula 1 shakes

Auteur: Herbalife Nutrition

Gezonde voeding is een belangrijke bijdrage aan het behoud en/of de verbetering van de algemene gezondheid. Optimale voeding voorziet het lichaam van voldoende vloeistof, macronutriënten, micronutriënten en voldoende calorieën. Aan alle vereisten voor een gezonde voeding kan worden voldaan door de inname van een verscheidenheid aan plantaardige en dierlijke voeding. Voor vegetariërs, en vooral veganisten, kan dit lastiger zijn. Met de heerlijke vernieuwde Formula 1 ontbijtshakes van Herbalife Nutrition heb jij binnen no-time de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt - volledig vegan. Om jouw dag op de goede manier te lijf te gaan!

Lees meer

Hoe kun je stoppen met stress-snacken?

Hoe kun je stoppen met stress-snacken?

Auteur: Herbalife Nutrition

We eten allemaal wel eens uit emotie. Misschien heb je jezelf na een ongewoon zware dag opgevrolijkt met een kommetje ijs, of heb je een paar frietjes van het bord van je beste vriendin geplukt terwijl je een rampzalige gebeurtenis herkauwt. Maar wanneer emotioneel eten uit de hand loopt, dat wil zeggen wanneer eten de eerste en meest voorkomende reactie is op negatieve gedachten en gevoelens, het is tijd om je grip terug te krijgen op je voedingspatroon. Eten uit stress neemt meestal helemaal geen stress weg, en als het te vaak gebeurt, kan het ook pondjes toevoegen. Hier zijn enkele tips om deze gewoonte af te leren.

Lees meer

De link tussen voeding, slaap en lichaamsgewicht

De link tussen voeding, slaap en lichaamsgewicht

Auteur: Herbalife Nutrition

Het verband tussen wat we eten en wanneer we eten is al langere tijd onderwerp van gesprek. We hebben allemaal wel eens de oude adviezen gehoord: “Niet eten na 8 uur ‘s avonds als je wilt afvallen” en “Een glas warm water met citroen drinken in de ochtend”, om er maar een paar te noemen. Sommige concepten zijn wetenschappelijk bewezen, terwijl andere dat niet zijn. In realiteit heeft de cyclus van de zon een grote invloed op de processen die zich in ons lichaam afspelen, waaronder het verwerken van voedsel.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x