Mindful eten voor een gezond leven

Het leven kan soms stressvol zijn. We eten misschien minder uit voedingsoverwegingen, maar meer om onszelf te troosten. Dit doen we door onszelf te kalmeren met caloriearme voeding of ongezonde snacks. Die grote zak chips mag dan wel lekker smaken, of ons zelfs even afleiden van een slechte dag, maar gedachteloos eten kan leiden tot onnodige gewichtstoename en vermoeidheid, futloosheid en andere gevolgen voor de gezondheid. Om gezond te eten, moeten we ook aandachtig eten. Hier zijn vijf manieren om je te helpen om meer bewust te worden van wat je consumeert, wat kan leiden tot slimmere keuzes.

Schrijf het op

Iedereen die aan een trainingsprogramma is begonnen, krijgt vaak te horen dat ze moeten bijhouden hoeveel stappen ze zetten, hoeveel kilometer ze lopen of hoeveel trainingen ze in een week doen. Waarom? Omdat als we onze vooruitgang bijhouden, we meer bewust worden van onze successen, maar ook van waar we kunnen verbeteren. Het bijhouden van een voedseldagboek is een fascinerende en vaak ontnuchterende oefening. Het zal je herinneren aan die 10 crackers die je na de lunch hebt gegeten, of die extra portie aardappelpuree die je tijdens het avondeten op je bord hebt geschept. Door op te schrijven wat, wanneer en waarom je eet, kun je je richten op de gewoonten waaraan je moet werken.

Pauzeer

We zien onszelf vaak in de koelkast of voorraadkast staren en maar wat rondkijken. Misschien vraag je je zelfs af waarom je naar de keuken bent gegaan. Voordat je iets te eten pakt, neem even de tijd om jezelf af te vragen: "waarom ben ik nu aan het eten?" De kans is groot dat je niet in de keuken bent omdat je honger hebt, want je kunt je ook vervelen, boos zijn, of moe. Als je de tijd neemt om die vraag te stellen, ontdek je misschien dat eten niet de oplossing is. Zoek andere manieren om verveling, boosheid of vermoeidheid te overwinnen. In plaats van te eten, kun je een wandeling maken, een vriend bellen of een kopje thee zetten.

Gewoon eten

Met zo veel te doen in onze dag, haasten we vaak alles in ons leven, inclusief eten. In een wereld vol afleidingen gebruiken we onze maaltijden vaak als een moment om te multitasken. We kijken TV, beantwoorden e-mails of surfen op het internet. Deze afleidingen kunnen ons helpen om contact te maken, maar helpen ons niet om bewust te zijn van wat of hoeveel we eten. Door tijd vrij te maken om niets anders te doen dan eten, alleen of met het gezin, kunnen we ons meer bewust zijn van hoeveel we consumeren en kunnen we meer genieten van wat we eten.

Gebruik de zintuigen

Wanneer we een maaltijd eten, is het moeilijk om volledig geconcentreerd te zijn - denkend aan wat we nog moeten doen. Gun jezelf ten minste 20 minuten de tijd om je op jouw maaltijd te concentreren door aandacht te besteden aan het voedsel op jouw bord. Prikkel je zintuigen en word je bewust van de geuren, smaken, kleuren, texturen en geluiden van het voedsel. Je zult elke hap waarschijnlijk meer waarderen door aandachtig te eten, en toch tevreden te zijn met minder.

Begrijp volheid

We hebben allemaal wel eens een maaltijd gehad, vooral tijdens de feestdagen, waarbij onze maag zo opgeblazen was dat we onze broek moesten losknopen. Hoewel deze gelegenheden van overeten misschien zeldzaam zijn, maken veel mensen er een gewoonte van om te eten tot ze helemaal vol zitten, in plaats van alleen genoeg te eten zodat ze geen honger meer hebben. Dit proces kan een uitdaging zijn voor degenen die zijn opgevoed om hun bord leeg te eten of bang zijn om voedsel te verspillen. Begin met jezelf minder te serveren, en overweeg wat sommige deskundigen aanbevelen en laat ten minste één hap op je bord liggen. Eet langzaam, aandachtig en merk hoe je je voelt als je eet tot je gewoon geen honger meer hebt, in plaats van te eten tot je vol zit.

In onze wereld die altijd in beweging is, kan het moeilijk zijn om de tijd te nemen en aandacht te besteden aan hoe, wanneer, waar en waarom we eten, in plaats van het als een item op onze to-do lijst te beschouwen. Mindful eten stelt ons in staat om stil te staan bij wat voor soort voedsel we consumeren en hoeveel. Door ons bewust te worden van wanneer en waarom we snoepen en de tijd te nemen om rustig en zonder afleiding een maaltijd te nuttigen, kunnen we van ons eten genieten, onze eetgewoonten leren kennen en de vruchten plukken van gezondere en voedzamere maaltijden.

Gerelateerd

Alle artikelen
Je vetinname verminderen, maar smaak behouden? Dat doe je zo

Je vetinname verminderen, maar smaak behouden? Dat doe je zo

Auteur: Susan Bowerman

Door een paar dingen in je recepten te veranderen, kun je jouw calorie-inname aanzienlijk verminderen. Een paar vette of vetrijke ingrediënten kunnen worden vervangen om een zelfgemaakt gerecht uitgebalanceerd te maken. Als je aan het koken bent, zijn er maar een paar kleine veranderingen nodig om de gerechten die je zelf maakt gezonder te maken.

Lees meer

8 hydraterende voedingsmiddelen om een droge huid te voorkomen

8 hydraterende voedingsmiddelen om een droge huid te voorkomen

Auteur: Aria Novitasari

Je lichaam laten uitdrogen is een van de snelste manieren om een droge huid te krijgen. Dit komt doordat de huid voor ongeveer 30% uit water bestaat, wat bijdraagt aan haar stevigheid, elasticiteit en veerkracht. Een goed gehydrateerde huid kan bijdragen aan een gezond uitziende huid. Er zijn veel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd is, zoals het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw huidtype en het consumeren van voedingsmiddelen die de gezondheid van je huid ondersteunen. Als je huid er droog, schilferig of geïrriteerd uitziet, kan het tijd zijn om je hydratatie en eetgewoonten eens onder de loep te nemen.

Lees meer

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan en het milieu te helpen

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan en het milieu te helpen

Auteur: Susan Bowerman

De herfst is de tijd van het jaar waarin we denken aan de komende feestdagen en de mooie, uitgebreide maaltijden die we zullen bereiden om te delen met familie. Helaas zijn de feestdagen synoniem geworden met te veel eten en voedselverspilling, waarbij we vaak te veel kopen en meer klaarmaken dan we nodig hebben.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x