De voordelen van de combinatie van cafeïne en weiproteïne

Wij Nederlanders blijken gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag te drinken. Dat is omgerekend gemiddeld ruim 260 liter per persoon, per jaar (1) Hoewel veel koffiedrinkers nog steeds de voorkeur geven aan zwarte koffie in zijn meest natuurlijke vorm, is het koffieverbruik in de loop der jaren geëvolueerd. Tegenwoordig biedt de markt veel cafeïnehoudende dranken aan die de inherente voordelen van cafeïne, zoals alertheid en een gevoel van verhoogde fitheid geven maar die ook suiker, vet en veel calorieën bevatten.

Een verhoogd energiek gevoel met behulp van caffeine en proteïnen zijn belangrijke wensen van consumenten, die we steeds meer horen. En dat is ook niet vreemd als je je bedenkt welke voordelen beide ingrediënten bevatten: cafeïne geeft je een energiek gevoel en eiwit kan bijdragen aan het behoud van spiermassa.
Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat de inname van beide ingrediënten je mentaal en fysiek verder kan brengen dan je ooit gekomen bent?

Geschikte gelegenheden waarbij de combinatie van cafeïne en proteïne van pas komt

1. Voor een vergadering of tussen de hoofdmaaltijden

Met het oog op een belangrijke en veeleisende vergadering kan cafeïne helpen je aandacht te vergroten(2). De consumptie van eiwitten gedurende de dag stimuleert de spiereiwitsynthese(3); het helpt bij de groei en behoud van spiermassa en het onderhoud van normale botten. Je kunt je aandacht dus volledig op jouw meeting richten en tegelijkertijd worden je spieren onderhouden door de proteïne. Zo vlieg jij met je team door die to-do lijst!

2. Voorafgaand-, tijdens- en na het sporten

Eiwitten (of proteïnen) bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan proteïne 22 verschillende soorten aminozuren bevatten. De samenstelling, volgorde en structuur van deze aminozuren is bij elk uniek. Negen aminozuren zijn essentieel, die kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten we via onze voeding binnenkrijgen. De drie aminozuren leucine, isoleucine en valine (BCAA's genoemd - Branched-chain amino acids) maken één derde uit van de in totaal negen essentiële aminozuren en ongeveer 70 procent van het totale spiereiwit. Ze zijn essentieel voor opbouw van spiermassa en doordoor een must voor bijvoorbeeld gewichtheffers. Weiproteïne bevat deze BCAA's.

Cafeïne kan gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en doorgegeven. Het wordt snel geabsorbeerd in je bloed en als je het tot je neemt via een drank, piekt je bloedspiegel na ongeveer 90 minuten. De inname van cafeïne kan bijdragen aan de verhoging van het uithoudingsvermogen (4) en capaciteit (5) wanneer de inname van cafeïne in een hoeveelheid van 3 mg/kg lichaamsgewicht ten minste één uur voor de training plaatsvindt. Hiervoor zijn er twee mogelijke verklaringen; cafeïne kan het gebruik van koolhydraten tijdens het sporten sparen en het kan bijdragen tot een snel herstel van glycogeenlevels.

Cafeïne helpt dus het uithoudingsvermogen en de prestatie te verbeteren(6). Daarnaast helpt de consumptie van eiwitten gedurende de dag de stimulatie van de spiereiwitsynthese (5). Deze combinatie is ideaal wanneer elke milliseconde telt en je moet pieken in een belangrijke wedstrijd.
Ook juist wanneer je al je focus en inspanning moet verdelen over een toernooi met meerdere wedstrijden kan de combinatie van koffie en eiwit helpen (6). Tijdens langdurige inspanning, wanneer de glycogeenvoorraden laag zijn, zijn BCAA's de enige aminozuren die de skeletspieren kunnen gebruiken voor energie, dus ze kunnen nuttig zijn bij het verminderen van vermoeidheid tijdens de inspanning. BCAA's helpen ook om suiker uit de bloedbaan naar de spieren te brengen, zodat het gebruikt kan worden voor energie.
Terwijl cafeïne de brandstof en oppepper voor je toernooi levert, biedt proteïne de hulpmiddelen voor het opbouwen van spieren en zorgen ze samen voor voedingsstoffen om langer door te kunnen gaan.

Omdat weiproteïnen bestaan uit aminozuren die ook de bouwstenen van je spiervezels zijn, is het consumeren van dit type proteïne na een training de beste manier om spierschade te herstellen en herstel te bevorderen. Bij gebruik na de training ondersteunen BCAA's het herstel en de groei van de spieren. Cafeïne draagt juist bij aan het herstel van brandstof-reserves (glycogeen) (7).

Proteïne, cafeïne en een heerlijke smaak zonder veel suiker in één!

Dat is ons nieuwste verantwoorde alternatief: High Protein Iced Coffee. Een van de belangrijkste pijlers van de voedingsfilosofie van Herbalife Nutrition is de overtuiging dat goede voeding heerlijk kan zijn. Daarom blijven we innoveren en producten ontwikkelen die passen binnen een evenwichtige levensstijl.

High Protein Iced Coffee is gemakkelijk te maken, en bevat 15g weiproteïnen van hoge kwaliteit, 100% Robusta koffiebonen en slechts 0,7 g (natuurlijk voorkomende) suikers, per glas.

High Protein Iced Coffee is niet zomaar een frappuccino maar een Ice Coffee EN een proteïneshake in 1!

Of je nu onderweg bent of gewoon een cafeïne boost nodig hebt, grijp dit verfrissende alternatief voor jouw ochtend- en middagsnack, om jouw dag van brandstof te voorzien.

  1. van Marrewijk, L. (2014). Nederland is kampioen koffieleut. Algemeen Dagblad: https://www.ad.nl/economie/nederland-is-kampioen-koffieleut~a5a41abe/
  2. Het gunstige effect wordt verkregen bij een cafeïneconsumptie van minstens 75 mg. Overschrijd geen maximale dagelijkse inname van cafeïne uit alle bronnen van 400 mg (200 mg voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven)
  3. EFSA Journals 2010; 8 (10): 1811, 2011; 9 (6): 2203; Jäger et al., JISSN, 2017, 14:20
  4. after at least one day of caffeine withdrawal in habitual caffeine consumers. (EFSA, 2011a)
  5. after at least 12 hours of caffeine withdrawal in habitual caffeine consumers (C. Kerksick, , et al., 2008; C. M. Kerksick, , et al., 2018; McLellan et al., 2016).
  6. 3 mg cafeïne / kg lichaamsgewicht minstens 1 uur vóór de activiteit helpt om de prestaties en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Overschrijd geen maximale dagelijkse inname van cafeïne uit alle bronnen van 400 mg (200 mg voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven). EFSA Journal 2011; 9 ( 4): 2053
  7. Goldstein et al., JISSN 2010, 7:5; Kerksick et al., JISSN, 2018, 15:38

Gerelateerd

Alle artikelen
5 ochtendgewoonten om elke dag mee te beginnen

5 ochtendgewoonten om elke dag mee te beginnen

Auteur: Herbalife Nutrition

Velen van ons hebben nu meer tijd in de ochtend en kunnen een routine creëren die goed past bij een gezonde en actieve levensstijl. Als je elke dag alles eruit wilt halen wat er in zit, is het verstandig om een goede ochtend routine te creëren. Deze ochtend routine is de agenda van de eerste 90 minuten van de dag waarin jij jezelf 100% fit gaat maken, zodat je voldoende wilskracht hebt gedurende de dag! Word goed en gelukkig wakker met enkele van onze eenvoudige tips!

Lees meer

Fitness tips voor atleten tijdens de pandemie

Fitness tips voor atleten tijdens de pandemie

Auteur: Samantha Clayton

Sport is ongetwijfeld een van de meest gemiste vormen van amusement sinds er maatregelen zijn genomen vanwege de pandemie. Nu er nog geen sportwedstrijden plaatsvinden, kijken sportfans herhalingen van gedenkwaardige wedstrijden, en net als de rest van ons willen atleten graag weer hun normale ritme terug, wat betekent dat ze voor hun fans willen presteren.

Lees meer

Tips voor een uitgebalanceerde Ramadan vastenmaand

Tips voor een uitgebalanceerde Ramadan vastenmaand

Auteur: Herbalife Nutrition

Tijdens de Ramadan richten miljoenen moslims over de hele wereld zich op innerlijke reflectie en vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Maar is het mogelijk om al je voedingsstoffen binnen te krijgen tijdens langdurige vasten?

Lees meer

Vind een member

Vind een member x