De voordelen van de combinatie van cafeïne en weiproteïne

Wij Nederlanders blijken gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag te drinken. Dat is omgerekend gemiddeld ruim 260 liter per persoon, per jaar (1) Hoewel veel koffiedrinkers nog steeds de voorkeur geven aan zwarte koffie in zijn meest natuurlijke vorm, is het koffieverbruik in de loop der jaren geëvolueerd. Tegenwoordig biedt de markt veel cafeïnehoudende dranken aan die de inherente voordelen van cafeïne, zoals alertheid en een gevoel van verhoogde fitheid geven maar die ook suiker, vet en veel calorieën bevatten.

Een verhoogd energiek gevoel met behulp van caffeine en proteïnen zijn belangrijke wensen van consumenten, die we steeds meer horen. En dat is ook niet vreemd als je je bedenkt welke voordelen beide ingrediënten bevatten: cafeïne geeft je een energiek gevoel en eiwit kan bijdragen aan het behoud van spiermassa.
Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat de inname van beide ingrediënten je mentaal en fysiek verder kan brengen dan je ooit gekomen bent?

Geschikte gelegenheden waarbij de combinatie van cafeïne en proteïne van pas komt

1. Voor een vergadering of tussen de hoofdmaaltijden

Met het oog op een belangrijke en veeleisende vergadering kan cafeïne helpen je aandacht te vergroten(2). De consumptie van eiwitten gedurende de dag stimuleert de spiereiwitsynthese(3); het helpt bij de groei en behoud van spiermassa en het onderhoud van normale botten. Je kunt je aandacht dus volledig op jouw meeting richten en tegelijkertijd worden je spieren onderhouden door de proteïne. Zo vlieg jij met je team door die to-do lijst!

2. Voorafgaand-, tijdens- en na het sporten

Eiwitten (of proteïnen) bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan proteïne 22 verschillende soorten aminozuren bevatten. De samenstelling, volgorde en structuur van deze aminozuren is bij elk uniek. Negen aminozuren zijn essentieel, die kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten we via onze voeding binnenkrijgen. De drie aminozuren leucine, isoleucine en valine (BCAA's genoemd - Branched-chain amino acids) maken één derde uit van de in totaal negen essentiële aminozuren en ongeveer 70 procent van het totale spiereiwit. Ze zijn essentieel voor opbouw van spiermassa en doordoor een must voor bijvoorbeeld gewichtheffers. Weiproteïne bevat deze BCAA's.

Cafeïne kan gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en doorgegeven. Het wordt snel geabsorbeerd in je bloed en als je het tot je neemt via een drank, piekt je bloedspiegel na ongeveer 90 minuten. De inname van cafeïne kan bijdragen aan de verhoging van het uithoudingsvermogen (4) en capaciteit (5) wanneer de inname van cafeïne in een hoeveelheid van 3 mg/kg lichaamsgewicht ten minste één uur voor de training plaatsvindt. Hiervoor zijn er twee mogelijke verklaringen; cafeïne kan het gebruik van koolhydraten tijdens het sporten sparen en het kan bijdragen tot een snel herstel van glycogeenlevels.

Cafeïne helpt dus het uithoudingsvermogen en de prestatie te verbeteren(6). Daarnaast helpt de consumptie van eiwitten gedurende de dag de stimulatie van de spiereiwitsynthese (5). Deze combinatie is ideaal wanneer elke milliseconde telt en je moet pieken in een belangrijke wedstrijd.
Ook juist wanneer je al je focus en inspanning moet verdelen over een toernooi met meerdere wedstrijden kan de combinatie van koffie en eiwit helpen (6). Tijdens langdurige inspanning, wanneer de glycogeenvoorraden laag zijn, zijn BCAA's de enige aminozuren die de skeletspieren kunnen gebruiken voor energie, dus ze kunnen nuttig zijn bij het verminderen van vermoeidheid tijdens de inspanning. BCAA's helpen ook om suiker uit de bloedbaan naar de spieren te brengen, zodat het gebruikt kan worden voor energie.
Terwijl cafeïne de brandstof en oppepper voor je toernooi levert, biedt proteïne de hulpmiddelen voor het opbouwen van spieren en zorgen ze samen voor voedingsstoffen om langer door te kunnen gaan.

Omdat weiproteïnen bestaan uit aminozuren die ook de bouwstenen van je spiervezels zijn, is het consumeren van dit type proteïne na een training de beste manier om spierschade te herstellen en herstel te bevorderen. Bij gebruik na de training ondersteunen BCAA's het herstel en de groei van de spieren. Cafeïne draagt juist bij aan het herstel van brandstof-reserves (glycogeen) (7).

Proteïne, cafeïne en een heerlijke smaak zonder veel suiker in één!

Dat is ons nieuwste verantwoorde alternatief: High Protein Iced Coffee. Een van de belangrijkste pijlers van de voedingsfilosofie van Herbalife Nutrition is de overtuiging dat goede voeding heerlijk kan zijn. Daarom blijven we innoveren en producten ontwikkelen die passen binnen een evenwichtige levensstijl.

High Protein Iced Coffee is gemakkelijk te maken, en bevat 15g weiproteïnen van hoge kwaliteit, 100% Robusta koffiebonen en slechts 0,7 g (natuurlijk voorkomende) suikers, per glas.

High Protein Iced Coffee is niet zomaar een frappuccino maar een Ice Coffee EN een proteïneshake in 1!

Of je nu onderweg bent of gewoon een cafeïne boost nodig hebt, grijp dit verfrissende alternatief voor jouw ochtend- en middagsnack, om jouw dag van brandstof te voorzien.

  1. van Marrewijk, L. (2014). Nederland is kampioen koffieleut. Algemeen Dagblad: https://www.ad.nl/economie/nederland-is-kampioen-koffieleut~a5a41abe/
  2. Het gunstige effect wordt verkregen bij een cafeïneconsumptie van minstens 75 mg. Overschrijd geen maximale dagelijkse inname van cafeïne uit alle bronnen van 400 mg (200 mg voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven)
  3. EFSA Journals 2010; 8 (10): 1811, 2011; 9 (6): 2203; Jäger et al., JISSN, 2017, 14:20
  4. after at least one day of caffeine withdrawal in habitual caffeine consumers. (EFSA, 2011a)
  5. after at least 12 hours of caffeine withdrawal in habitual caffeine consumers (C. Kerksick, , et al., 2008; C. M. Kerksick, , et al., 2018; McLellan et al., 2016).
  6. 3 mg cafeïne / kg lichaamsgewicht minstens 1 uur vóór de activiteit helpt om de prestaties en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Overschrijd geen maximale dagelijkse inname van cafeïne uit alle bronnen van 400 mg (200 mg voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven). EFSA Journal 2011; 9 ( 4): 2053
  7. Goldstein et al., JISSN 2010, 7:5; Kerksick et al., JISSN, 2018, 15:38

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe begin je 2021 nog sterker, gezonder en fitter

Hoe begin je 2021 nog sterker, gezonder en fitter

Auteur: Kent Bradley

Het nieuwe jaar is alweer even begonnen en we kijken terug op een bijzonder 2020. Een jaar dat we vooral binnen doorbrachten met het gezin of alleen. Een jaar waarin we niet lang hebben kunnen genieten van de sportschool en waarin eten een gewoonte werd om vrijgekomen tijd te verdrijven. Hierdoor zijn de kilootjes er stiekem bijgekomen en hebben we onze gezondsheidsdoelen enigszins verwaarloosd door onze prioriteiten te verschuiven en onszelf wat vaker ‘comfort food’ te gunnen. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid. Goede gezondheid is een combinatie van fysieke en mentale gezondheid, dat sterk wordt versterkt door voeding, sporten, slapen en het omgaan met andere mensen. Ondanks dat de regels om binnen te blijven en niet met grote groepen samen te komen voortduren, kun je voor dit jaar veranderingen doorvoeren waardoor je weer fit wordt en jezelf weer sterk voelt. Door kleine aanpassingen te doen in jouw dagelijks leven ben je dit jaar nog sterker en klaar voor elke volgende uitdaging die op jouw pad komt.

Lees meer

Tips voor het bewaren en bereiden van etenswaren

Tips voor het bewaren en bereiden van etenswaren

Auteur: Susan Bowerman

In tegenstelling tot wat vele mensen denken kan koken met restjes nog steeds lekker én bovendien voedzaam zijn. Probeer dit jaar eens zorgvuldiger om te gaan met de voeding die je koopt en probeer daarmee voedselverspilling zoveel mogelijk te verminderen. Voedselverspilling tegengaan is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor de portemonnee. Hier zijn enkele handige tips om voedselverspilling te voorkomen en de voedingswaarden te behouden.

Lees meer

Gezond eten: kies voor de juiste voeding

Gezond eten: kies voor de juiste voeding

Auteur: Susan Bowerman

Goed voor je lichaam zorgen zou nu meer dan ooit een topprioriteit moeten zijn. Dit betekent dat je bewuste keuzes moet maken om ons lichaam van de juiste voeding te voorzien, in plaats van ondoordachte keuzes die ervoor zorgen dat je wel meer eet, maar niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Het is niet meer dan normaal dat we een beetje meer gestrest zijn, maar stress kan ons ertoe aanzetten om voedingskeuzes te maken die vaak niet de beste zijn. Het gaat dan om calorierijk ‘comfortfood’, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat. Comfortfood vult de maag, maar het kan zijn dat we daardoor veel belangrijke voedingsstoffen mislopen die de algehele gezondheid ondersteunen, inclusief ons immuunsysteem.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x