Pexels fauxels 3184192

Hoe de grootte van je bord en porties de controle over je porties beïnvloeden

Wist je dat het serveren en opdienen van voeding invloed heeft op hoeveel we eten? Een kleine aanpassing in de manier waarop je eten wordt geserveerd kan je voedselinname beïnvloeden. Als je de tijd hebt genomen om slim te winkelen en gezond te koken, is het makkelijk om aan te nemen dat hoeveel je eet niet zo veel uitmaakt. Er zijn veel mensen die echt heel goed eten, maar gewoon veel te veel. Het controleren van je porties is dus wel degelijk belangrijk wanneer je probeert je calorieën onder controle te houden, zelfs als je bord gevuld is met "gezond" voedsel.

7 factoren om rekening mee te houden bij het serveren en opdienen van voeding

Het idee dat "je ogen groter zijn dan je maag" is hier echt van toepassing. Als je je bord vol schept, vertrouw je op wat je ziet om je portie te bepalen, en dat is vaak veel meer dan wat je kunt of zou moeten eten.

We zijn geprogrammeerd om alles op te eten wat ons wordt voorgeschoteld, of het nu veel of weinig is. Dat is je "portie". En de enige manier waarop je weet dat je klaar bent met eten is wanneer het lege bord je vertelt: "Ik ben klaar."

Soms hebben de meest voor de hand liggende veranderingen de meeste invloed. Hier zijn zeven factoren waarmee je rekening moet houden bij het serveren en opdienen van jouw maaltijden:

1. De grootte van de pan

Van soep tot noten, elk gerecht dat uit een grote kom of schaal wordt geserveerd kan je aanmoedigen er meer van te eten. Om jouw porties te beheersen, kun je proberen ze uit een kleinere kom of pan te serveren.

2. De grootte van het keukengerei

Je serveert meer met een grote lepel dan met een kleinere, dus let op hoeveel je op je bord legt. "Een paar lepels" van iets kunnen snel oplopen als de lepel zo groot is als een schep.

3. De grootte van de borden

Als je een kleiner bord gebruikt, lijkt het alsof er meer eten op ligt. Dat betekent dat je ogen je vertellen dat dit bord met eten meer vulling zal zijn. Dus, als je probeert calorieën te verminderen door porties te verkleinen, moet je ook de grootte van je bord verkleinen. Het elimineren van grotere porties kan de calorie-inname zelfs tot 29% verminderen, bleek uit onderzoek in Amerika.

4. De hoogte en breedte van drinkglazen

Als je probeert je inname van vloeibare calorieën te beperken, denk dan aan de grootte en vorm van het glas dat je gebruikt. Hoge, magere glazen lijken veel meer te bevatten dan korte, brede glazen - wat je ogen misleidt door te denken dat je maag meer krijgt.

5. Opdienen in de keuken in plaats van aan tafel

Eten opdienen in gezinsstijl maakt het voor iedereen gemakkelijk om zichzelf te helpen, en dat is precies waarom het niet zo'n goed idee is als je probeert porties onder controle te houden. Met serveerschalen op tafel is het gewoon te gemakkelijk om "nog een lepeltje" te nemen. Maak de porties in plaats daarvan in de keuken. De enige serveerschalen die op tafel mogen staan zijn die met caloriearme groenten en salades.

6. De kleur van het bord

We willen hiermee niet zeggen dat je meteen nieuwe borden moet gaan kopen, maar bedenk wel dat de kleur van je bord invloed kan hebben op je vermogen om te visualiseren hoeveel je eet. Wanneer er een groot contrast is tussen de kleur van het voedsel en de kleur van het bord, stel je bijvoorbeeld een donker vierkant van chocoladetaart voor op een helder wit bord, dan is het makkelijker om de portie te visualiseren, wat het makkelijker maakt om te controleren hoeveel je eet.

7. Het voedsel dat je als eerste eet

Als je echt honger hebt en je schotelt jezelf een bord eten voor, zal je jezelf waarschijnlijk meer van de calorierijkste voedingsmiddelen voorschotelen die beschikbaar zijn, en je zult je er waarschijnlijk ook het eerst in verdiepen als je gaat zitten om te eten, wat betekent dat je je het eerst gaat volproppen met die calorierijke voedingsmiddelen!

Als dit klinkt zoals jij, probeer dan eerst je salade of groenten te eten, want op die manier begin je je eerst vol te stoppen met de caloriearme dingen, waardoor er minder ruimte overblijft voor de zwaardere dingen.

Probeer bij het uit eten gaan ook eens op deze factoren te letten en kijk hoe ze je eetgewoonten kunnen beïnvloeden.

Gerelateerd

Alle artikelen
Vijf tips om je brein fit te houden

Vijf tips om je brein fit te houden

Auteur: Herbalife Nutrition

Van 13 t/m 19 maart is de jaarlijkse Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Een goede reden om eens stil te staan bij wat je zelf eigenlijk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen in topvorm te blijven.

Lees meer

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Auteur: Susan Bowerman

Als je boodschappen moet doen, kan vooruitplannen een enorm verschil maken. Als je zoals de meeste mensen bent, plan je waarschijnlijk een paar maaltijden vooruit en koop je dezelfde basisproducten. Maar hoe zit het met het plannen van een betere gezondheid? Een boodschappenlijstje met gezonde producten kan je helpen om prioriteit te geven aan voeding voor jezelf en je gezin. Het kan je ook helpen afleidingen in de winkel te vermijden, zoals calorierijk comfortvoedsel, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat.

Lees meer

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Auteur: Susan Bowerman

Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x