Fruits market la boqueria in barcelona SBI 300931878

Toegang tot voeding is de fundering van een gezond dieet

Onze voedingsveiligheid wordt wereldwijd bedreigd door een afnemende toegang tot voedingsrijke voeding. Na een decennium lang gestaag te zijn gedaald, neemt de honger in de wereld toe en treft het 9,9 procent van de mensen wereldwijd. Van 2019 tot 2020 is het aantal ondervoede mensen met maar liefst 161 miljoen toegenomen, een crisis die grotendeels te wijten is aan conflicten, klimaatverandering en de COVID-19-pandemie.

Hungry children in refugee camp distribution of humanitarian food SBI 300988977

Voedingsveiligheid is meer dan toegang tot voeding

De definitie is de afgelopen decennia geëvolueerd en de meest recente definitie van voedingsveiligheid omvat "toegang tot voedingsrijke voeding". Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties kunnen ongeveer drie miljard mensen, bijna 40% van de wereldbevolking, zich geen voedzame, gezonde voeding veroorloven, en nog eens één miljard mensen zouden zich bij hun rangen kunnen voegen als verdere onvoorspelbare gebeurtenissen de inkomens met een derde doen dalen. Als de recente trends doorzetten, zal het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt in 2030 meer dan 840 miljoen bedragen.

In het algemeen heeft de wereld geen vooruitgang geboekt om ervoor te zorgen dat alle mensen het hele jaar door toegang hebben tot veilig, voedingsrijk en voldoende voeding of om alle vormen van ondervoeding volledig uit te bannen. De belangrijkste factoren die de vooruitgang belemmeren, vooral waar de ongelijkheid groot is, zijn conflicten, klimaatschommelingen en -extremen, en economische vertraging en achteruitgang. De weg naar voedingsveiligheid is moeilijker geworden als gevolg van de COVID-19-uitbraak. Volgens een onderzoek van OnePoll in opdracht van Herbalife Nutrition en Feed the Children hebben zes op de tien Amerikanen op enig moment in hun leven te maken gehad met voedingsonzekerheid, en 73 procent van hen heeft dat voor het eerst sinds het begin van de pandemie meegemaakt.

Wonen in voedingswoestijnen beperkt de toegang en draagt bij aan gezondheidsverschillen

Het gebrek aan toegang tot gezonde voeding in zogenaamde “voedingswoestijngemeenschappen” vertaalt zich in gezondheidsverschillen en hoge percentages chronische ziekten. Sommige buurten, vooral die in gebieden met lage inkomens, worden "voedingswoestijnen" genoemd, omdat de bewoners niet in de buurt wonen van supermarkten of andere levensmiddelenwinkels die betaalbaar en voedingsrijke voedingaanbieden. Sociale gezondheidsdeterminanten spelen een belangrijke rol in voedingswoestijnen.

Uit een recente studie van het Rudd Center for Food Policy and Obesity blijkt dat buurten met lage inkomens niet alleen worden geplaagd door "voedingswoestijnen" of een gebrek aan gezonde voedingsopties zoals vers fruit en verse groenten, maar ook door een "voedingsmoeras" of een overvloed aan ongezonde keuzes, zoals fastfoodrestaurants en buurtwinkels. De bewoners van deze buurten met een laag inkomen en degenen die geen vervoer hebben, zijn meer aangewezen op kleinere buurtwinkels die geen gezonde voeding hebben of dat alleen tegen hogere prijzen aanbieden.

Onder gemeenschappen met lage inkomens en voedingsonzekerheid draagt de onevenredige toegang tot betaalbaar, gezonde voeding bij tot slechte voeding en bestendigt het de gezondheidsverschillen, wat leidt tot hogere percentages zwaarlijvigheid en andere chronische aandoeningen. Voedingsonzekerheid in gemarginaliseerde gemeenschappen wordt in verband gebracht met hogere percentages van sommige chronische ziekten, zoals diabetes, hartziekten en bepaalde soorten kanker.

Verbetering van de toegang tot gezonde voeding is van cruciaal belang

Oplossingen voor deze steeds groter wordende uitdaging zijn cruciaal, waaronder de noodzaak om toegang en gedrag voor duurzame gezonde voeding te bevorderen. Gezondheidseducatie en het vinden van een gemeenschap van gelijkgestemden kunnen helpen om het perspectief van mensen op gezondheidsbeslissingen en -gedrag te veranderen, zodat ze gezondere keuzes kunnen maken op het gebied van eten en drinken. Voedingsvoorlichting en een ondersteunende gemeenschap helpen mensen gezondere keuzes te maken bij de keuze tussen de "bewerkte" voedingsmiddelen die voor hen beschikbaar zijn. Verpakte voedingsproducten kunnen handige oplossingen bieden voor scenario's van voedingswoestijnen. Voordelen van de producten zijn onder meer gemak, een compleet voedingsprofiel en houdbaarheid.

Zelfs in voedingswoestijngemeenschappen kan gezond eten worden bereikt door weloverwogen beslissingen te nemen die door voorlichting kunnen worden verkregen. Inzicht in de voedingswaarde-informatie op voedseletiketten is een manier om slimmere eetbeslissingen te nemen en te kiezen uit verschillende voedingsmiddelen en dranken met een hogere nutriëntendichtheid. Gezondheid is een holistisch concept, en evenwichtige voeding is slechts één onderdeel van een gezond en gelukkig leven. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de last van chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en sommige vormen van kanker te verminderen en vroegtijdig overlijden te voorkomen. Het is nooit te vroeg of te laat om positieve veranderingen in de voeding aan te brengen om een gezond en gelukkig leven te leiden.

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x