Supplement 1

Wat zijn de voordelen van voedingssupplementen en zijn ze wel veilig?

Volgens onze wereldwijde enquête met de Council for Responsible Nutrition neemt ongeveer 64 procent van de mensen vitamines, mineralen en andere supplementen om hun gezondheid te ondersteunen. Maar liefst 77 procent zegt meer te willen weten over de voordelen van voedingssupplementen, terwijl anderen vragen hebben over de veiligheid en doeltreffendheid ervan.

Supplement 2

In het onderzoek gaven de respondenten een paar redenen op waarom ze geen supplementen in hun dieet opnamen: 20 procent geloofde dat supplementen niet werkten, terwijl 16 procent dacht dat ze niet veilig waren.

Wanneer het aankomt op het vinden van juiste voedingsinformatie, kunnen consumenten zich overweldigd voelen, vooral online. Als arts wil ik alle misvattingen over voedingssupplementen ontkrachten, zodat consumenten weloverwogen beslissingen kunnen nemen voor hun gezondheid en welzijn.

Zijn supplementen echt nodig?

In de loop der jaren hebben mensen mij vragen gesteld als "Waarom moeten we supplementen nemen?" of "Zijn supplementen de moeite waard?".

In het ideale geval halen we alle voedingsstoffen uit de voeding die we eten. Het sleutelwoord hier is "idealiter", omdat maar weinig mensen echt de juiste hoeveelheden macronutriënten, micronutriënten en fytonutriënten binnenkrijgen in onze dagelijkse maaltijden. In ons drukke moderne leven, rennen we constant van punt A naar punt B en eten onderweg onze maaltijden. Wanneer ons lichaam niet voldoende calorieën uit voedsel krijgt, geven de hersenen een hongersignaal en kan onze maag gaan knorren.

Maar hoewel onze hersenen goed werk leveren bij het signaleren van een hongerreactie, vertellen ze ons niet of we specifieke voedingsstoffen missen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. We noemen dit "verborgen honger" of tekorten aan micronutriënten, waar een op de drie mensen wereldwijd mee te kampen heeft.

Om mensen te helpen aan hun voedingsbehoeften te voldoen, hebben gezondheidsdeskundigen een beroep gedaan op een supplementenaanpak. In bepaalde bevolkingsgroepen kunnen baby's en jonge kinderen bijvoorbeeld vitamine A-supplementen krijgen, terwijl vrouwen in de vruchtbare leeftijd foliumzuursupplementen krijgen. Verborgen honger treft ook onevenredig de ouder wordende bevolking.

Over het algemeen worden vrouwen aangemoedigd om hun inname van vitamine D en B12 te verhogen naarmate ze ouder worden, en atleten wordt aangeraden om meer calcium en B-vitamines te consumeren.

Supplementen kunnen ook veel functionele voordelen bieden. Als ik bijvoorbeeld ga hardlopen, neem ik een supplement dat de productie van stikstofmonoxide in mijn lichaam stimuleert om de bloedstroom en de prestaties te ondersteunen. Ik neem ook vezelsupplementen omdat ik niet altijd elke dag voldoende fruit en groenten eet.

Aangezien onze voedingsbehoeften van persoon tot persoon kunnen verschillen, raden we aan een zorgverlener te raadplegen die goed op de hoogte is van voedingswetenschap. Volgens onze wereldwijde enquête krijgt ongeveer 27 procent informatie over voedingssupplementen van hun arts.

Zijn supplementen veilig?

Als we het over supplementen hebben, dan hebben we het over een breed scala aan voedingsstoffen die worden ingenomen om de gezondheid te ondersteunen, dus het is bijna onmogelijk om zo'n brede vraag te beantwoorden zonder een breed antwoord. Ja - over het algemeen zijn supplementen veilig.

Er zijn veel variabelen die een rol spelen, zoals het soort supplement, jouw persoonlijke behoeften en de kwaliteitsnormen van de fabrikant. Laten we deze meer in detail bespreken.

Minimumvereisten en bovengrenzen begrijpen

Laten we eerst het type supplement evalueren. Sommige supplementen zijn gericht op de ondersteuning van een gezonde inname van essentiële voedingsstoffen. Dit zijn vitaminen, mineralen, en zelfs vetten en aminozuren die het lichaam niet zelf aanmaakt, maar nodig heeft voor een gezonde werking.

Voor deze supplementen gelden vaak vastgestelde dagelijkse minimumhoeveelheden en bekende bovengrenzen op basis van inzicht in mogelijke bijwerkingen. Het hangt er dus van af hoeveel je van dat supplement inneemt in verhouding tot al je andere bronnen van voedingsstoffen gedurende de dag.

Over de hele wereld hebben landen ministeries van Volksgezondheid die richtlijnen opstellen voor mensen om te voldoen aan de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zijn erRecommend Dietary Allowances, of RDA's, die de Food and Nutrition Board vaststelt bij het Institute of Medicine van de National Academies. Deze aanbevelingen verschillen per leeftijd, geslacht en levensfase.

Gezondheidsdeskundigen bepalen ook de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat supplementen geen risico's voor de consument inhouden.

Omdat voeding complex en persoonlijk is, raden wij jou aan om met jouw arts te overleggen voordat jesupplementen gaat gebruiken of je dieet gaat aanpassen. Jouw zorgverlener kan je adviseren of je specifieke supplementen nodig hebt voor medische aandoeningen of om eventuele tekorten te corrigeren. Laat je arts altijd weten welke supplementen je neemt, omdat sommige kunnen interfereren met medicijnen. Het is ook belangrijk om de instructies op het etiket van het product te volgen voor de aanbevolen inname.

Wat moet je weten over botanische supplementen?

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we Stefan Gafner, PhD, Chief Science Officer van de American Botanical Council, uitgenodigd om zijn gedachten te delen. "Als je een van diegenen bent die koffie drinkt om de ochtend mee te beginnen, dan heb je gemerkt hoe extracten van planten een merkbaar effect kunnen hebben op mensen. Botanische ingrediënten worden al honderden - zo niet duizenden - jaren gebruikt voor een reeks gunstige gezondheidseffecten, zoals het bevorderen van een meer ontspannen slaap, hulp bij kleine maag- en darmkwaaltjes, of het verlichten van milde symptomen van verkoudheid. Veel van deze planten zijn getest in klinische studies om hun voordelen te ondersteunen."

"Er is een indrukwekkend en groeiend aantal menselijke klinische studies over botanische ingrediënten en voedingssupplementen op basis van kruiden die elke maand in wetenschappelijke tijdschriften worden gepubliceerd," schrijft Dr. Gafner. "De kwaliteit van de onderzoeken is de laatste 10-15 jaar aanzienlijk verbeterd. Ik denk dat dit een opwindende tijd is om de veiligheid en werkzaamheid van botanische supplementen te bestuderen, en ik kijk ernaar uit om te zien wat wetenschappers in de komende jaren zullen vinden."

Zijn botanische supplementen veilig?

Als het gaat om kwaliteit, is elke fabrikant verantwoordelijk voor het uitvoeren van veiligheidsbeoordelingen van hun producten. Toonaangevende botanische fabrikanten doen hun uiterste best om de kwaliteit en veiligheid van de ingrediënten in hun producten te garanderen.

Sommige bedrijven hebben geavanceerde testprogramma's om de juiste identificatie van complexe botanische ingrediënten te garanderen, waaronder DNA-tests. Marktleiders werken samen met de Natural Health Products (NHP) Research Alliance, gevestigd aan de Universiteit van Guelph, aan een initiatief om nieuwe, wederzijds overeengekomen normen te ontwikkelen voor de authenticatie van botanische ingrediënten voor de veiligheid van de consument.

Net als bij vitaminen en mineralen raden wij jou aan jouw arts te raadplegen voordat je botanische supplementen in je dieet opneemt.

Dr. Gafner raadt aan te zoeken naar fabrikanten die transparant zijn over hun normen en praktijken. "Als het op het kiezen van een merk aankomt, raad ik consumenten vaak aan om de website van het bedrijf, hun inkoopfilosofie en hun kwaliteitssystemen te bekijken. Bedrijven die bereid zijn te onthullen waar ze hun planten vandaan halen, hoe duurzaam hun landbouwpraktijken zijn en hoeveel ze investeren in het waarborgen van de kwaliteit van hun ingrediënten en producten, hebben een concurrentievoordeel."

Moeten consumenten zich veilig voelen bij voedingssupplementen?

In de Verenigde Staten moeten alle supplementenfabrikanten de current Good Manufacturing Practices (cGMP) volgen, die bepaalde procedures voorschrijven om de identiteit, zuiverheid, kwaliteit, sterkte en samenstelling van voedingssupplementen door middel van tests te garanderen. Door aan deze vereisten te voldoen, kan worden gegarandeerd dat elk voedingssupplement bevat wat op het etiket staat en vrij is van verontreinigende stoffen.

In Nederland zijn supplementenfabrikanten verplicht om minimaal te voldoen aan HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points, waarin een inventarisatie wordt gemaakt van alle mogelijke risico’s en kritische controlepunten, die bij de productie, het verpakken en de distributie van voedingssupplementen een rol kunnen spelen. HACCP is dus in feite een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico’s in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, kan de veiligheid van het eindproduct worden verhoogd.

Naast de nationale regelgevende instanties zijn er internationale organisaties zoals de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO) die normen vaststellen voor laboratoria zodat de laboratoriumtests van het bedrijf nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Sommige bedrijven gaan zelfs zo ver dat ze een ISO-certificering krijgen voor hun laboratoriumtestmethoden.

Wanneer je een voedingsproduct koopt, is het van essentieel belang dat je er zeker van bent dat het van een gerenommeerd merk of een gerenommeerde fabrikant komt, vooral wanneer je online koopt. Neem de tijd om de reputatie te onderzoeken van het bedrijf dat het supplement produceert. Kijk zorgvuldig op hun website om meer te weten te komen over hun certificeringen en hun maatregelen om ervoor te zorgen dat je een hoogwaardig, veilig product krijgt dat aan jouw behoeften voldoet.

Het belangrijkste is dat individuele behoeften verschillen. Bepaalde gezondheidstoestanden, medicijnen en zelfs genetische opmaak kunnen van invloed zijn op de vraag of een specifieke voedingsstof, wanneer deze in aanbevolen hoeveelheden wordt geconsumeerd, in feite een goede zaak is. Iemand die bijvoorbeeld het HFE-gen heeft geërfd, kan geneigd zijn teveel ijzer op te slaan. Supplementen met ijzer is waarschijnlijk iets wat deze persoon zal moeten heroverwegen.

Belangrijkste conclusie

Over het algemeen zijn supplementen voor gezonde mensen veilig als ze voldoen aan belangrijke kwaliteitsnormen en worden geconsumeerd zoals aanbevolen ter ondersteuning van een gezond dieet.

Supplementen zijn veilig en heilzaam, zolang jij je aan deze richtlijnen houdt:

Voordat je met een supplementenschema begint, dien je jouw zorgverlener te raadplegen. Hij of zij kan jou de beste supplementen aanbevelen die jouw welzijnsplan aanvullen, waarbij je ervoor zorgt dat je de juiste hoeveelheden neemt voor jouw leeftijd, geslacht en levensfase, en dat ze geen wisselwerking hebben metandere medicijnen die je gebruikt.

Veel gerenommeerde bedrijven houden zich aan strenge veiligheidseisen. Wees je eigen bewaker voor jouwgezondheid en onderzoek kwaliteitsvolle supplementenbedrijven.

Lees altijd het voedingsetiket en neem in zoals voorgeschreven.

Onthoud ook dat supplementen niet eenmalig zijn. Je moet consequent zijn, anders zul je de voordelen niet krijgen. Supplementen zijn bedoeld om je dieet te ondersteunen, dus als welzijn jouw doel is, streef dan naar een gezonde, actieve levensstijl.

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x