6 tips om jouw maaltijden gezonder te maken

Kleine veranderingen in jouw recepten kunnen leiden tot grote calorieverlagingen. Door een paar ingrediënten te wisselen, kunnen huisgemaakte gerechten een stuk gezonder worden. Wij gaven eerder tips over kleine veranderingen die je in de supermarkt kunt aanbrengen, want dat is tenslotte waar het pad naar gezond eten begint. Nu jij je gezonde ingrediënten mee naar huis hebt genomen, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bereiden. Met slechts een paar kleine aanpassingen kun je elk gerecht dat je thuis klaarmaakt een beetje beter maken, zodat je na verloop van tijd gezonde eetgewoonten kunt ontwikkelen.

Recepten aanpassen om gezondere maaltijden te maken

Als het gaat om het verbeteren van recepten, is het goed om te beginnen met je routinehapjes: dit zijn de gerechten die je keer op keer maakt. Als je een recept transformeert in een gerecht dat je elke week eet, kunnen de calorieën die je eruit haalt op de lange termijn echt een verschil maken.

Hier zijn enkele tips om vet en calorieën te verminderen tijdens het koken:

1. Maak gezonde eetwissels

Bedenk of je een aantal gezonde eetwissels kunt maken om vet en calorieën te verminderen of de voedingswaarde te verhogen. Zou gewone yoghurt in jouw gerecht werken in plaats van zure room? Zou gemalen kalkoen net zo goed werken als gehakt? Kun je meer vezels toevoegen door bruine rijst te gebruiken in plaats van wit?

2. Overweeg hoeveel je waarvan neemt

Als je recept moet frituren, zou je dan kunnen sauteren of roerbakken om het vet te verminderen? Kun je minder zout of suiker gebruiken? Kun je de vereiste groenten verdubbelen?

3. Wees jezelf bewust van caloriebommen

Laat je niet misleiden door te denken dat als je begint met zeer caloriearme ingrediënten, je extra calorieën hebt om mee te 'spelen' als je kookt. Als je frituurt in plaats van bakt, of saus erbij doet in plaats van het eten stomen, kun je tegen de tijd dat je klaar bent net zo goed een cheeseburger hebben gegeten.

4. Voeg groenten en fruit toe

Voeg in blokjes gesneden groenten toe aan soepen, chili, gehaktbrood, stoofschotels, tonijn- of kipsalade en pastasaus om de totale hoeveelheid calorieën te verminderen en de voeding te stimuleren. Je kunt voor de verandering ook vers fruit aan je salade toevoegen. Probeer plakjes sinaasappel, mandarijn, appels of kiwi. Gebruik donkergroene bladgroenten in plaats van ijsbergsla voor meer voeding.

5. Wees slim met kruiden

Maak gestoomde groenten op smaak met citroen, azijn, kruiden, knoflook, ui en specerijen in plaats van te vertrouwen op boter, sauzen of zout. Probeer verschillende soorten mosterd en azijn om salades en groenten vetvrij op smaak te brengen. Door extra vierge olijfolie en lijnzaadolie te gebruiken, voeg je vet toe dat gezond is voor het hart.

6. Kook één keer, eet twee keer

Verdubbel het recept voor gerechten die goed invriezen, zoals soepen, stoofschotels en ovenschotels. Op die manier kun je, als je moe bent en niet wilt koken, iets gezonds uit de vriezer halen in plaats van iets makkelijks te bestellen en te laten bezorgen. Dit is ook een goede oefening voor portiecontrole en maaltijdplanning.

Hieronder vind je verschillende eetwissels die je kunt proberen voor enkele veelvoorkomende ingrediënten die jou kunnen helpen om jouw favoriete recepten op te fleuren. Veel plezier met experimenteren en wees niet verbaasd als je de gezondere versie nog lekkerder vindt!

Als het recept vraagt ​​om > Gebruik dit in plaats daarvan

Rundergehakt > Kalkoen- of kipfilet, plantaardige vervangers zoals soja rond gemalen

Boter of margarine voor het bakken > appelmoes, babyvoeding pruimen of wortelen, gepureerde banaan of avocado

Boter om groenten te sauteren > bouillon, wijn, groentesap

Kaas > Kaas met verlaagd vetgehalte

Eieren bij het bakken > Eiwitten of vervangende eieren

Mayonaise > Magere mayonaise

Noten > Halveer

Witte rijst of gewone pasta > Bruine rijst of volkoren pasta

Zure room, roomkaas, kwark, room > Gebruik magere versies; verdampte magere melk in plaats van room

Gerelateerd

Alle artikelen
Jouw spijsvertering gezond, jij gezond

Jouw spijsvertering gezond, jij gezond

Auteur: Susan Bowerman

Als meer mensen echt nadenken over hoeveel hun spijsverteringsstelsel elke dag voor hen doet, zijn ze misschien meer geneigd om beter voor hun spijsvertering te zorgen. Je spijsverteringssysteem heeft een enorme taak, want het breekt het voedsel af dat je eet om voedingsstoffen en energie beschikbaar te maken voor het lichaam en het is ook verantwoordelijk voor het afvoeren van ongewenste afvalstoffen uit het lichaam. Bovendien speelt je spijsverteringskanaal een belangrijke rol bij de immuniteit. Deze cellen aan de binnenkant van je spijsverteringskanaal helpen je lichaam te beschermen tegen bacteriële en virale indringers die je ziek kunnen maken.

Lees meer

Vijf manieren om je moeder (of jezelf) te verwennen op Moederdag

Vijf manieren om je moeder (of jezelf) te verwennen op Moederdag

Ontspan en kom eens goed tot rust op Moederdag door de spa-ervaring in het comfort van je eigen huis te creëren met deze vijf ideeën. Heb je als ouder wel eens van die dagen dat het leven zijn tol eist en je een oneindige lijst hebt met dingen die je nog moet doen? Eén van de beste manieren om met dergelijke stressvolle dagen om te gaan is door goed voor jezelf te zorgen. Dat kan bijvoorbeeld door een haarmasker aan te brengen, een gezonde maaltijd te bereiden of op tijd naar bed te gaan. Neem met Moederdag eens wat ‘me-time’ en verwen jezelf met deze vijf gemakkelijke stappen voor thuis:

Lees meer

Hoe het immuunsysteem werkt

Hoe het immuunsysteem werkt

Auteur: Kent Bradley

Werken aan een goed functionerend immuunsysteem is vandaag de dag een groter onderwerp dan ooit, maar wat is immuniteit eigenlijk? In een poll die we onlangs deelden op social media vroegen we onze volgers of zij hun immuunsysteem ondersteunen. Maar liefst 32% gaf aan daar veel te weinig of zelfs niet mee bezig te zijn. Daarom duiken we dieper in op het onderwerp: wat is het immuunsysteem?

Lees meer

Vind een member

Vind een member x