De toekomst van voeding

Bij Herbalife Nutrition streven wij ernaar jouw welzijn te verbeteren via een actieve, evenwichtige levensstijl die regelmatige lichaamsbeweging combineert met uitgebalanceerde, caloriebeperkte voeding die alle essentiële voedingsstoffen bevat en een coach die je helpt. Na decennia van dieettrends die variëren van het alledaagse tot het extreme, beginnen vandaag de dag meer en meer mensen te begrijpen dat het overgrote deel van de ‘snelle oplossingen’ én niet gezond zijn én niet vol te houden. Maar met zoveel verschillende voedingsrages die de revue zijn gepasseerd, rijst de vraag: wat heeft de toekomst wat betreft voeding voor ons in petto? We zaten samen met de experts om hun gedachten te peilen over wat er komen zal gaan.

Een groeiende bevolking
We zijn ons er allemaal van bewust dat de wereldbevolking groeit, maar weet je ook hoe hard? En hoeveel dat van invloed zal zijn op de toekomst van voeding? “In 2013 telde de wereldbevolking 7,2 miljard mensen en de komende 12 jaar zal dat aantal nog verder stijgen, waarbij er in 2050 -1- naar verwachting 9,6 miljard mensen zijn,” zegt Gavin Stainton, Directeur Productinnovaties, EMEA, Herbalife. De snelle bevolkingsgroei gaat hand in hand met een verhoogde vraag naar iedere voedselgroep en Stainton legt uit hoe de wetenschap daarvoor het antwoord kan zijn.“Opkomende technologieën zoeken naar betere manieren om macronutriënten als proteïnen en vetten te leveren op een manier die zowel duurzaam is en minder vraagt van onze waardevolle bronnen", zegt hij.


Aanpakken van de groeiende vraag
Stainton neemt proteïnen als voorbeeld en beschrijft hoe de vraag naar proteïnen alleen al zal stijgen tot 365 miljoen ton -2-. “Plantaardige proteïnen als soja en erwt worden gezien als een mogelijkheid om te voldoen aan deze groeiende vraag,” legt hij uit. “Kijkend naar bronnen van complete proteïnen als rundvlees, soja, zuivel en eieren, en hun productie per hectare landbouwgrond, staat soja bovenaan de lijst met 162 kg proteïne per hectare, waarbij rundvlees slechts 9 kg proteïne per hectare oplevert.”

Omega-3-vetzuren zijn een ander essentieel nutriënt waarvan Stainton gelooft dat deze met behulp van de wetenschap en technologie kunnen worden gerepliceerd. Gangbare bronnen van omega-3-vetzuren zijn vis, noten en zaden, welke enkele grote voordelen voor de gezondheid van het hart en de hersenen bieden. Volgens Stainton wordt er momenteel technologische vooruitgang geboekt om deze omega-3-vetzuren te produceren uit een bron van algen om er zo voor te zorgen dat meer mensen kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen via een hernieuwbare en duurzame bron.


De rol van fytonutriënten
De aanbevelingen voor goede voeding omvatten een evenwichtige balans tussen de macronutriënten proteïnen, vetten en koolhydraten, en daarnaast vitaminen en mineralen. Volgens David Heber, PhD, Voorzitter van de Herbalife Voedingsadviesraad, zullen de komende decennia zich meer richten op de rol van goede bacteriën en hoe deze kunnen bijdragen aan de gezondheid van de darmen en algehele voedingspatroon.

Hij legt uit: “Onderzoek richt zich op de identificatie van gezonde bacteriën die we willen eten en hoe we deze kunnen inpassen in onze dagelijkse voedingsplannen, samen met veel van de fytonutriëntendie gevonden worden in fruit, groenten en volkorengranen. Bij Herbalife Nutrition hebben we deze fytonutriënten bestempeld als een belangrijke voedingsklasse. Fruit en groenten hebben geconcentreerde hoeveelheden van de fytonutriënten die we bestuderen,” gaat Heber verder. “Wetenschappelijk en technologisch gezien worden fytonutriënten in de hedendaagse voeding steeds belangrijker.” Hij licht verder een belangrijk fytonutriënt, genaamd luteïne, toe: “Het zit in groene bladgroenten als spinazie en wordt bestudeerd om zijn effecten op de gezondheid van de hersenen.” -3-

Stainton is het eens met de opmerking van Heber dat toekomstig onderzoek zich zou kunnen richten op het belang van fytonutriënten
en bacteriën, en legt uit: “De gezondheid van het lichaam wordt in grote mate bepaald door de gezondheid van de darmen. Het maagdarmkanaal is een ecosysteem dat ongeveer 100 biljoen bacteriën bevat. Deze bacteriën vormen de flora van de darmen en spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem; het natuurlijke afweersysteem van het lichaam dat uw lichaam gezond houdt.” -4-
Hij beschrijft verder hoe vezels (in het bijzonder oplosbare vezels) een centrale rol spelen in het behoud van een gezonde darmwerking door de juiste voeding te bieden aan zowel het lichaam als de darmflora.

“Herbalife Nutrition heeft zich 3 jaar terug als industriële partner bij een Europees project gevoegd dat FibeBiotics genaamd is,” onthult Stainton. “Het doel van het projectis de gezondheidseffecten van oplosbare vezels te bestuderen, met als focus het immuunsysteem en het functioneren van de darmen.”
Stainton wijst er echter op dat onze kennis van macronutriënten nog niet volledig is en suggereert: “Er moet meer nadruk gelegd worden op proteïnen, vet, koolhydraten en vezels als macronutriënten, en op het feit dat de vereisten voor ieder van deze groepen veranderen met leeftijd en levensstijl.”

Actief blijven
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is obesitas bijna verdubbeld sinds 1980 -5-, waardoor het dus niet als verrassing komt dat onze experts het als belangrijk aandachtspunt zien dat we mensen aanmoedigen om actiever te worden.
Heber legt uit: “We hebben geleerd dat het niet alleen belangrijk is alle essentiële vitaminen en mineralen, complete proteïnen en gezonde calorieën te consumeren, maar het is ook belangrijk een actieve levensstijl te leiden zodat er niet te veel vet ophoopt en je niet in gewicht aankomt.”
“Een actieve levensstijl is sowieso belangrijk om gezond te blijven.” voegt Gavin Stainton daaraan toe. “De wetenschap heeft al aangetoond dat er afbraak van spierweefsel optreedt als spieren niet worden gebruikt, en dat dit verlies versneld wordt naarmate we ouder worden. Er is aangetoond dat een zittende levensstijl bijdraagt aan een verhoogde vetmassa en een functionele afname van spierkracht en lichaamsvorm." -6-
Blijf dus gezond en gevarieerd eten in zoveel mogelijk kleuren en beweeg elke dag minstens 30 minuten actief.

1. United Nations (2013a). World Population Prospects: The Revision 2012. Volume 1, New York: United Nations.

2. ICES Journal of Marine Science (2011), 68 (6), 1343-1353 Fisheries.

3. Elizabeth J. Johnson (2012) A possible role for lutein and zeaxanthin in cognitive function in the elderly. American Journal of Clinical Nutrition; November 2012, vol. 96 no. 5 1161S-1165S.

4. Gut fl ora in health and disease. Lancet 2003 Feb 8; Vol. 361 (9356), pp. 512-9.

5. World Health Organisation, fact sheet 311: Obesity and Overweight, updated August 2014.

6. Paddon-Jones et.al. 2004, Kortebein 2007: 3x meer spierverlies in 1/3 van de tijd voor de oudere proefpersonen toont het belang van lichaamsbeweging aan en het behoud van goede voeding met daarin proteïnen. De controlegroep van gezonde jongeren verloor 2% totale beenspiermassa na 28 dagen inactiviteit, waar de gezonde groep ouderen 10% beenspiermassa verloor na 10 dagen inactiviteit. Alle proefpersonen consumeerden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid proteïnen.

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe beïnvloedt de spijsvertering onze sportprestaties?

Hoe beïnvloedt de spijsvertering onze sportprestaties?

Auteur: Susan Bowerman

Er zijn talloze manieren waarop je sportprestaties en trainingsplannen kunnen ontsporen: blessures, uitputting en uitdroging, om er maar een paar te noemen. Maar wist je dat de spijsvertering ook een belangrijke rol speelt?

Lees meer

Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Auteur: Susan Bowerman

Het drinken en serveren van thee is een dagelijkse praktijk voor mensen over de hele wereld. Het nuttigen ervan kent vele ceremonies en tradities. De voordelen van het drinken van thee gaan verder dan de kunst van het bereiden en het opsnuiven van het aroma. Groene, zwarte en kruidenthee bevatten fytonutriënten, dit zijn verbindingen die planten niet alleen hun kleur, smaak en aroma geven, maar ook goed kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Sommige theefabrikanten voegen zelfs vitaminen en functionele kruiden toe aan thee die al goed voor je is. Beschouw ze als een andere soort functionele thee. Van groene thee met een vleugje fruit tot "energie"- en "bedtijd"-melanges, er zijn tientallen soorten functionele theeën om uit te kiezen. Hier zijn een paar bewezen functionele theeën om in je kast te hebben.

Lees meer

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Auteur: Laura Chacon-Garbato

We horen vaak over het belang van zonnebrandcrème, bijvoorbeeld dat als we ons niet tegen de zon beschermen, we kunnen verbranden, tekenen van vroegtijdige veroudering kunnen krijgen en natuurlijk het risico lopen een huidziekte. Maar hoeveel en hoe vaak moeten we zonnebrandcrème gebruiken? Deze gids zal je helpen de basisprincipes van SPF en UV-straling te begrijpen. Bovendien zullen we ook andere veelgestelde vragen en mythes bespreken in verband met zonnebescherming.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x