Food Trends 2023

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.

Plantaardige voeding blijft populair

Vergeleken met tien jaar geleden, kiest een steeds breder publiek voor plantbased voeding. Van veganistisch en vegetarisch tot een flexitarisch eetpatroon; plantaardige voeding is hot and happening. Dat is niet verrassend, want deze voeding kent veel voordelen. Plantaardige voeding is voedingsrijk, wat betekent dat het veel voedingsstoffen biedt in verhouding tot het aantal calorieën. Fruit, groenten, bonen en volkoren granen zijn uitstekende bronnen van vitamines, mineralen en fytonutriënten en zijn van nature cholesterolvrij. Daarnaast levert plantaardige voeding vaak ook een behoorlijke hoeveelheid vezels, wat helpt om de darmgezondheid te verbeteren en de spijsvertering vlot te laten werken. Dit kan het immuunsysteem ondersteunen en ontstekingen verminderen. Naast deze positieve effecten, kiezen sommige mensen ook voor plantaardige voeding met oog op het milieu. Wat de reden ook is, plantaardig is een trend om in de gaten te houden in 2023!

Gepersonaliseerd dieet en voeding op maat

We zijn steeds meer aan het afstappen van de one-size-fits-all benadering voor wat betreft onze dieetdoelen. Tegelijkertijd blijft gepersonaliseerde of precisievoeding juist aan populariteit winnen. De wereldwijde markt voor gepersonaliseerde voeding werd in 2021 geschat op $14,612.1 miljoen en zal, volgens onderzoek, naar verwachting $37,286.9 miljoen bereiken tegen 2030. De behoefte aan een meer gepersonaliseerde lifestyle is vooral sterk aanwezig bij millennials en Gen Z. Zij hebben een sterke voorkeur voor producten, diensten of apps die gebruik maken van persoonlijke gegevens om de consumentenervaring te personaliseren. Gekeken naar voeding kan er tegenwoordig gebruik gemaakt worden van individuele biomarkers om aanbevelingen op te stellen voor een gezond dieet. Maar ook hoeveel je beweegt, hoeveel en wat je eet, je leeftijd en de individuele respons op bepaalde voedingscomponenten zijn allemaal factoren die kunnen bepalen hoe iemands dieet gepersonaliseerd kan worden. Als deze trend doorzet, zal voeding steeds meer een op maat gemaakte aanpak kennen.

Multifunctionele voeding

Een andere trend die we op dit moment zien, is de groeiende vraag naar voedingsmiddelen die zich richten op meerdere gezondheidsaspecten tegelijk. Functionele voedingsmiddelen bieden voordelen die verder gaan dan enkel hun voedingswaarde. Zoals fruit, groenten, noten, zaden en volkoren granen die verrijkt zijn met vitamines, mineralen, fytonutriënten, probiotica of vezels. Multifunctionele voeding gaat een stap verder, omdat ze bijvoorbeeld zowel fysiek, als mentaal voordelen hebben. Denk hierbij aan kruidenthee; naast het aanvullen van de vochtbalans in ons lichaam, kan deze ook een kalmerend of slaap bevorderend effect hebben. Een ander voorbeeld van een multifunctioneel voedingsmiddel is collageen. Een populair ingrediënt waarvan bekend is dat het de gezondheid van de botten verbetert én het uiterlijk van het haar, de huid en nagels ondersteunt. Voeding breder inzetten, dan enkel ‘op te eten’,is een trend waar we in 2023 meer over gaan horen.

Liefde voor je darmen

De interesse in het stimuleren van gezonde darmen zal blijven toenemen in 2023. De verwachting is dat je op de markt meer en meer producten zult zien met zowel pre- als probiotica en een steeds uitgebreider scala aan producten met probiotica om specifieke gezondheidsproblemen te behandelen. Een dieet dat rijk is aan prebiotische vezels helpt de groei van goede bacteriën (probiotica) in het spijsverteringskanaal te ondersteunen. Het helpt ook om een correct evenwicht van microbiota in het spijsverteringsstelsel te ondersteunen. Probiotica zijn van nature te vinden in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, tempeh, miso en gefermenteerde ingelegde groenten, maar ze komen ook vaker dan ooit voor in verschillende functionele voedingsmiddelen en supplementen.

Woman eating protein bar
g

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x