Overeten

Hoe vermijd je overeten tijdens de feestdagen? Zoek naar gezonde proteïnebronnen

De feestdagen zijn een tijd van vrienden, familie en natuurlijk eten. Maar veel van onze lekkernijen tijdens de feestdagen kunnen veel calorieën bevatten, maar weinig voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Een manier om ongezonde zoetigheden en voeding dit seizoen te weerstaan is om meer proteïnen in elke maaltijd op te nemen en tegelijkertijd te minderen op geraffineerde koolhydraten en vet. Je krijgt dan een voller gevoel, waardoor je waarschijnlijk minder zult eten en minder ongezond zult snoepen.

De rol van proteïne

Proteïne is belangrijk, omdat het je helpt vetvrije spiermassa op te bouwen en te behouden. Het is essentieel voor een gezond dieet, omdat het een van de essentiële bouwstenen is voor veel cellulaire componenten in je lichaam. Proteïne helpt ook om maaltijden bevredigender te maken. Door bij elke maaltijd en elk tussendoortje wat proteïne op te nemen, stil je de honger gedurende de dag en zorg je ervoor dat aan de individuele proteïnebehoefte - die varieert afhankelijk van lichaamsgrootte en -samenstelling, leeftijd en activiteitsniveau - wordt voldaan.

Proteïnerijke voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten en zaden leveren ook B-vitaminen, vitamine E, ijzer, zink en magnesium. Dus als je proteïnen toevoegt en tegelijkertijd minder lege calorieën binnenkrijgt, profiteer je van extra voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft.

Hoe je overeten tijdens de feestdagen kunt voorkomen

Hier zijn enkele manieren om proteïnen in te wisselen tijdens de vakantieverleidingen:

Neem een gezond, proteïnerijk ontbijt
Begin de dag met een proteïnerijk ontbijt - ongeveer 25 gram zou voldoende moeten zijn. Probeer in plaats van cornflakes een maaltijdvervangende shake of havermout met Proteïne Drankmix erin gemengd. Studies wijzen uit dat een proteïnerijk ontbijt niet alleen helpt om je een voldaan gevoel te geven tot de lunch, maar ook om je inname in de loop van de dag te beperken*.

Zorg voor voedzame tussendoortjes
Probeer niet met een lege maag naar een vakantie-evenement te gaan. Neem vooraf een stevige snack, zoals gewone Griekse yoghurt of magere kwark met fruit, of een proteïnesnackreep.

Je kunt ook wat meeneembaars meenemen, zoals een handvol ongezouten noten, een proteïnereep of een stukje magere kaas, voor het geval dat.

Wees selectief in vakantie-eten
Als je naar jouw feestmaaltijden kijkt, zijn er enkele manieren om ze aan de gezonde kant te houden. Zoek voor een voorgerecht met magere proteïnebronnen zoals gegrilde vis, gevogelte, mager vlees of vegetarische bronnen zoals bonen en linzen, en wees zuinig met calorierijke sauzen en jus.

Misschien wil je de zetmeelrijke kanten, zoals witte rijst, brood, aardappelpuree en witmeelpasta, verminderen (of weglaten). Leg in plaats daarvan meer groenten en salades op je bord, en zoek naar proteïnerijke bonen en granen zoals linzen, quinoa, bruine rijst of volkoren pasta. En let op 'vloeibare calorieën', want vakantiedranken kunnen veel calorieën opleveren. Een glas bruisend water met een vleugje citroen of limoen voelt feestelijk aan, maar is calorievrij en kan je helpen gehydrateerd te blijven.

Je hoeft je favoriete feestmaaltijden niet helemaal te vermijden. Een truc is om de gewone traktaties die je het hele jaar door kunt eten, zoals chocoladekoekjes, over te slaan en in plaats daarvan te genieten van kleine porties van de speciale traktaties die je associeert met de feestdagen, zoals peperkoek.

En vergeet niet je trainingsroutine vol te houden (of überhaupt te beginnen!) - je zult je niet alleen beter voelen, maar er ook geweldig uitzien in je feestoutfit.

*Deze studies omvatten geen Herbalife Nutrition-producten.

Gerelateerd

Alle artikelen
Vijf tips om je brein fit te houden

Vijf tips om je brein fit te houden

Auteur: Herbalife

Van 13 t/m 19 maart is de jaarlijkse Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Een goede reden om eens stil te staan bij wat je zelf eigenlijk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen in topvorm te blijven.

Lees meer

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Auteur: Susan Bowerman

Als je boodschappen moet doen, kan vooruitplannen een enorm verschil maken. Als je zoals de meeste mensen bent, plan je waarschijnlijk een paar maaltijden vooruit en koop je dezelfde basisproducten. Maar hoe zit het met het plannen van een betere gezondheid? Een boodschappenlijstje met gezonde producten kan je helpen om prioriteit te geven aan voeding voor jezelf en je gezin. Het kan je ook helpen afleidingen in de winkel te vermijden, zoals calorierijk comfortvoedsel, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat.

Lees meer

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Auteur: Susan Bowerman

Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x