
Ga voor A!
Wist je dat vitamine A een cruciale rol speelt bij de gezondheid van de ogen, huid, tanden en botten en dat het de functie van het reproductie- en immuunsysteem ondersteunt? Plantaardige voedingsmiddelen bevatten stoffen die carotenoïden genoemd worden (betacaroteen, lycopeen & luteïne). Zij zijn een vegetarische bron van vitamine A en zijn vaak fel van kleur, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn tussen alle groenten in de winkel. Dus ga naar de supermarkt en houd je niet in op deze groenten.

Je kunt vitamine A zowel uit plantaardige als dierlijke bronnen halen, maar dat zijn iets verschillende vormen. Voorgevormde vitamine A, die vooral voorkomt in dierlijk voedsel zoals lever, vis, melk of eieren, is de actieve vorm van de vitamine. Dat betekent dat als het eenmaal geabsorbeerd is, het klaar is voor gebruik door je lichaam.
Maar je kunt ook terecht bij allerlei plantaardige voedingsmiddelen voor je vitamine A. Veel plantaardige voedingsmiddelen bevatten verbindingen die carotenoïden worden genoemd, waaronder bètacaroteen, lycopeen en luteïne. Deze carotenoïden zelf zijn geen actieve vitamine A, maar het lichaam kan ze omzetten in de actieve vorm van de vitamine wanneer de behoefte zich voordoet.
Carotenoïden dragen oranje, rode en groene kleuren in de vorm van plantaardige voeding. Je kunt er vrij zeker van zijn dat als een vrucht of groente een diepe, rijke kleur heeft, het waarschijnlijk een goede bron van een van deze belangrijke verbindingen die je lichaam kan omzetten in vitamine A.
De volgende 5 groenten helpen je aan je vitamine A:
- WORTELEN bevatten zo veel betacaroteen dat een enkele wortel kan bijdragen aan uw dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Het zijn heerlijke rauwe snacks of je kunt gewoon rauwe wortels raspen in soepen en salades voor een gezonde, kleurrijke boost. Gekookte (kort) of rauwe wortelen zijn ook heerlijk wanneer ze worden toegevoegd aan een vanille-eiwit shake met een scheutje kaneel.
- PAPRIKA’S in alle kleuren bevatten carotenoïde pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de felle kleuren die variëren van groen tot geel, oranje, rood en zelfs diep paars. Meng ze door een salade, grill ze in het geheel of gebruik ze als dipsnack met wat zelfgemaakte hummus of guacamole.
- POMPOENEN bevatten betacaroteen. Als je ze roostert brengt dit de natuurlijke zoete smaak naar boven en het vormt een mooi alternatief voor de meer traditionele groentegerechten. Of probeer gekookte pompoen te mengen met wat smaakvolle bouillon, gecombineerd met ui, knoflook en linzen, om een basis te creëren voor een lekkere rijke soep.
- TOMATEN krijgen een groot deel van hun rode kleur door de carotenoïde lycopeen. Verse tomaten zijn heerlijk in salades, of gewoon op zichzelf met een dressing van smaakvolle olijfolie en een scheutje zout en peper. Tomaten uit blik vormen een goedkoop alternatief en kunnen goed gebruikt worden voor sauzen of om toe te voegen aan stoof- en ovenschotels.
- SPINAZIE bevat een carotenoïde genaamd luteïne, dat bijdraagt aan de groene kleur. Verse spinazie is een heerlijk ingrediënt in salades. Diepgevroren spinazie is handig om toe te voegen aan soepen, pastasauzen en andere gemengde gerechten. Als je de smaak van spinazie te sterk vindt, probeer dan de baby spinaziebladeren, die meestal malser en milder van smaak zijn.
Waarom is het belangrijk onderdeel uit te maken van een community?
Behaal je fitness doelen
Gerelateerd
Alle artikelen
Vijf tips om je brein fit te houden
Van 13 t/m 19 maart is de jaarlijkse Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Een goede reden om eens stil te staan bij wat je zelf eigenlijk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen in topvorm te blijven.

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!
Als je boodschappen moet doen, kan vooruitplannen een enorm verschil maken. Als je zoals de meeste mensen bent, plan je waarschijnlijk een paar maaltijden vooruit en koop je dezelfde basisproducten. Maar hoe zit het met het plannen van een betere gezondheid? Een boodschappenlijstje met gezonde producten kan je helpen om prioriteit te geven aan voeding voor jezelf en je gezin. Het kan je ook helpen afleidingen in de winkel te vermijden, zoals calorierijk comfortvoedsel, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat.

Dit zijn dé voedingstrends van 2023
Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.