Ga voor A!

Wist je dat vitamine A een cruciale rol speelt bij de gezondheid van de ogen, huid, tanden en botten en dat het de functie van het reproductie- en immuunsysteem ondersteunt? Plantaardige voedingsmiddelen bevatten stoffen die carotenoïden genoemd worden (betacaroteen, lycopeen & luteïne). Zij zijn een vegetarische bron van vitamine A en zijn vaak fel van kleur, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn tussen alle groenten in de winkel. Dus ga naar de supermarkt en houd je niet in op deze groenten.

Pompoen Shake

Je kunt vitamine A zowel uit plantaardige als dierlijke bronnen halen, maar dat zijn iets verschillende vormen. Voorgevormde vitamine A, die vooral voorkomt in dierlijk voedsel zoals lever, vis, melk of eieren, is de actieve vorm van de vitamine. Dat betekent dat als het eenmaal geabsorbeerd is, het klaar is voor gebruik door je lichaam.

Maar je kunt ook terecht bij allerlei plantaardige voedingsmiddelen voor je vitamine A. Veel plantaardige voedingsmiddelen bevatten verbindingen die carotenoïden worden genoemd, waaronder bètacaroteen, lycopeen en luteïne. Deze carotenoïden zelf zijn geen actieve vitamine A, maar het lichaam kan ze omzetten in de actieve vorm van de vitamine wanneer de behoefte zich voordoet.

Carotenoïden dragen oranje, rode en groene kleuren in de vorm van plantaardige voeding. Je kunt er vrij zeker van zijn dat als een vrucht of groente een diepe, rijke kleur heeft, het waarschijnlijk een goede bron van een van deze belangrijke verbindingen die je lichaam kan omzetten in vitamine A.

De volgende 5 groenten helpen je aan je vitamine A:

  1. WORTELEN bevatten zo veel betacaroteen dat een enkele wortel kan bijdragen aan uw dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Het zijn heerlijke rauwe snacks of je kunt gewoon rauwe wortels raspen in soepen en salades voor een gezonde, kleurrijke boost. Gekookte (kort) of rauwe wortelen zijn ook heerlijk wanneer ze worden toegevoegd aan een vanille-eiwit shake met een scheutje kaneel.
  2. PAPRIKA’S in alle kleuren bevatten carotenoïde pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de felle kleuren die variëren van groen tot geel, oranje, rood en zelfs diep paars. Meng ze door een salade, grill ze in het geheel of gebruik ze als dipsnack met wat zelfgemaakte hummus of guacamole.
  3. POMPOENEN bevatten betacaroteen. Als je ze roostert brengt dit de natuurlijke zoete smaak naar boven en het vormt een mooi alternatief voor de meer traditionele groentegerechten. Of probeer gekookte pompoen te mengen met wat smaakvolle bouillon, gecombineerd met ui, knoflook en linzen, om een basis te creëren voor een lekkere rijke soep.
  4. TOMATEN krijgen een groot deel van hun rode kleur door de carotenoïde lycopeen. Verse tomaten zijn heerlijk in salades, of gewoon op zichzelf met een dressing van smaakvolle olijfolie en een scheutje zout en peper. Tomaten uit blik vormen een goedkoop alternatief en kunnen goed gebruikt worden voor sauzen of om toe te voegen aan stoof- en ovenschotels.
  5. SPINAZIE bevat een carotenoïde genaamd luteïne, dat bijdraagt aan de groene kleur. Verse spinazie is een heerlijk ingrediënt in salades. Diepgevroren spinazie is handig om toe te voegen aan soepen, pastasauzen en andere gemengde gerechten. Als je de smaak van spinazie te sterk vindt, probeer dan de baby spinaziebladeren, die meestal malser en milder van smaak zijn.

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x