Glutenfree Shakes Gluten

Het excluderen van gluten, lactose en soja

Net zoals bij de koolhydraatarme en vetvrije rages in het verleden, is het volgen van een glutenvrij of zuivelvrij dieet één van de voedingstrends. Hoewel sommige mensen beperkingen hebben die dergelijke voedingsbehoeften noodzakelijk maken, zijn anderen misschien eenvoudigweg meegegaan met deze trends zonder na te denken over de voedingsstoffen die ze zo onnodig missen. Met hulp van diëtiste Susan Bowerman, geven we een nuttig inzicht in een dieet vrij van gluten, zuivel en soja.

Glutenvrij

Gluten zijn proteïnen die voornamelijk in volkorentarwe, rogge en gerst zitten. Ze leveren het lichaam proteïnen, die spierweefsel opbouwen en repareren en die andere lichaamsproteïnen als hormonen en enzymen maken.

Vaak hebben mensen last van een opgeblazen of winderig gevoel als ze granen eten en hebben dat gevoel minder als ze ophouden met het eten van glutenrijk voedsel. Velen verliezen ook gewicht als gevolg van het niet meer eten van gluten, wat de reden zou kunnen zijn voor het plotselinge enthousiasme voor deze voedingstrend. Gluten komen echter niet alleen voor in graanproducten, maar ook in bewerkte voedingsmiddelen als romige saladedressings, als stabilisator en als verdikkingsmiddel, wat inhoudt dat het gaan voor een glutenvrij dieet betekent dat veel fast-food en bewerkte voedingsmiddelen niet meer gegeten kunnen worden en dat zetmeelrijke voedingsmiddelen vervangen moeten worden door fruit en groenten. Onafhankelijk van een verminderde gluteninname zouden deze gezonde veranderingen ervoor zorgen dat mensen zich 'beter' voelen en promoten ze gewichtsverlies, of deze mensen nu glutenintolerant zijn of niet.

Daarom is een positief effect van de trend van een glutenvrij dieet dat het een manier is om het eetpatroon te verbeteren, vooral wanneer bewerkte voedingsmiddelen de primaire bron van gluten waren. Het is voor iedereen een goed advies cakejes, koekjes en witbrood te vervangen door varianten die gemaakt zijn van volkorengranen zoals quinoa of gierst.

Sommige mensen zijn glutenintolerant en moeten een streng glutenvrij dieet volgen, maar die aantallen zijn erg klein. Geschat wordt dat slechts 1% van de bevolking de meest ernstige vorm heeft, die ook wel bekend staat als coeliakie. Ze moeten goed op de etiketten letten om te voorkomen dat ze tarwe, rogge en gerst binnenkrijgen, ook

moeten ze de 'neefjes' kamut en spelt vermijden. Producten die gemaakt zijn van deze granen, zoals bulgur, couscous en zemelen, zijn (onder andere) ook verboden terrein. Gluten kunnen op een etiket ook verhuld worden weergegeven als plantaardig proteïne, gemodificeerd zetmeel of moutaroma.


Lactose-intolerantie

Lactose is een van nature voorkomende suiker die in verse melkproducten zit en die bestaat uit twee typen suikermoleculen: galactose en glucose.

Beiden zijn essentiële suikers die voordelen bieden voor het lichaam. Als je niet intolerant bent, is er geen reden om geen lactose of melksuikers als onderdeel van een dagelijks uitgebalanceerd dieet te consumeren, vooral omdat zuivel extra voordelen biedt in de vorm van calcium en vitamine D. Lactose is een groot molecuul dat door het enzym lactase afgebroken wordt in kleinere suikereenheden die opgenomen kunnen worden door het lichaam. In de eerste levensjaren waarin veel koemelk wordt geconsumeerd, produceren de meeste mensen van nature het lactase-enzym. Als met de leeftijd de melkconsumptie echter daalt, neemt ook de productie van lactase vaak af. Daarom ontwikkelen symptomen van intolerantie zich vaak pas in de tienerjaren of bij volwassenen. Dit onvermogen om lactose te verteren is één van de meest voorkomende spijsverteringsklachten bij volwassen. Symptomen kunnen onder andere gasvorming, een opgeblazen gevoel, krampen en diarree zijn en doen zich meestal voor tussen de 30 minuten en twee uur nadat lactose gegeten is. Het is ook goed om te weten dat lactose-intolerantie niet hetzelfde is als melkallergie, waar het lichaam problemen heeft met de proteïnen in melk in plaats van met de suikers.

Als je lactose-intolerant bent, kun je producten als melk en kwark beter vermijden. Het is een must om de etiketten zorgvuldig te lezen, want lactose vindt vaak zijn weg naar brood en gebak, ontbijtgranen, soepen, snacks, bewerkt vlees en meer producten. Melk, melkbestanddelen, melkpoeder of wei op een etiket zijn vaak goede indicaties dat het voedingsmiddel lactose kan bevatten. Om de voordelen van koemelk te ervaren zonder de lactose, kun je lactosevrije melk of yoghurt eens proberen, of melkalternatieven, zoals sojamelk, rijstmelk of amandelmelk.

Aangezien zuivelproducten ook calcium en vitamine D bieden, is het belangrijk deze voedingsstoffen ergens anders vandaan te halen. Bladgroenten, broccoli en tofu zijn een bron van calcium, terwijl vitamine D in voedingsmiddelen als vis en eieren zit. Calcium- en vitamine, D-supplementen kunnen ook van grote waarde zijn.


Gevoeligheid voor soja

Voor mensen die niet intolerant zijn, is soja een fantastische bron van proteïnen, aangezien het alle essentiële aminozuren bevat, wat inhoudt dat het een 'compleet' proteïne is met voordelen gelijk aan vis. Deze plantaardige bron van proteïnen is vetarmer dan de meeste dierlijke proteïnebronnen, waardoor het een ideale keuze is voor gewichtsbeersing.

Hoewel gevoeligheid voor soja vrij algemeen voorkomt, zijn er verschillende gradaties van de symptomen, en kan het onder andere leiden tot jeuk, vermoeidheid, een piepende ademhaling of buikkrampen. Symptomen kunnen ervaren worden van 3 uur tot enkele dagen na het eten van soja, waardoor het lastig te diagnosticeren kan zijn. Raadpleeg daarom altijd een dokter. Diegenen waarvan de spijsvertering baat heeft bij het vermijden van soja moeten etiketten goed doornemen en wegblijven van veel voedingsmiddelen, waaronder enkele zuivelproducten, specerijen en bewerkte snacks. Ze moeten er ook voor zorgen dat ze voldoen aan hun dagelijkse aanbevolen proteïne-inname uit alternatieve proteïnebronnen, zoals eieren, vis of mager vlees.

Herbalife Nutrition Formula 1 Vrij Van kan bereid worden zonder gluten, lactose of soja, zodat je 's werelds nummer 1 maaltijdvervangende shake niet hoeft te missen. Het is een heerlijke evenwichtige maaltijd die essentiële vitaminen, mineralen, vezels, kruiden en Pisane® (een kwalitatief hoogwaardige plantaardige proteïne afkomstig uit erwten) bevat.

F1Vrijvan Image
g

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x