Circkels Strak

Het samenstellen van je eetpatroon

Een uitgebalanceerd dieet – of eetpatroon - is meer dan alleen het voldoen aan je voedingsbehoeften. Het is een persoonlijk plan dat in balans is met wat jij lekker vindt, wat je niet lust en met je levensstijl. Met deze benadering van diëtiste Susan Bowerman, is het samenstellen van jouw levenslange "dieet" geen probleem!

Mensen vragen me vaak: "Is diëten goed of slecht? Het is zo'n algemene vraag dat ik vaak niet helemaal weet hoe ik hem moet beantwoorden - vooral omdat we de woorden "diëten" en "dieet" zozeer uit hun verband hebben getrokken, dat ze bijna hun betekenis hebben verloren.

In feite zijn we elke dag allemaal op een dieet. Een dieet is namelijk eigenlijk gewoon een ander woord voor voedingspatroon. We hebben elk onze eigen voedingsgewoonten en patronen die deel uitmaken van ons gebruikelijke "dieet". Soms passen we dat dieet tijdelijk aan - vaak om het aantal calorieën te verminderen - in dat geval zeggen veel mensen dat ze "aan het diëten" of "op dieet zijn" (tot een paar weken later... als ze weer "klaar zijn met dat dieet"). Maar eigenlijk zou je dieet een eetpatroon moeten zijn dat in balans is en dat je elke dag kunt volhouden.

Wat maakt een dieet goed of slecht?

Er zijn zeker "goede" diëten en "slechte" diëten. We kennen allemaal mensen die zorgvuldig voor bepaalde voedingsmiddelen kiezen en goed eten, net zoals we anderen kennen die alleen maar fastfood en frisdrank lijken te eten en drinken. En als je moet afvallen, dan is "diëten" in de meest algemene zin waarschijnlijk een goede zaak. Maar het hangt er echt van af hoe je je gewichtsverlies benadert.

Als je gewichtsverlies-dieet er een is die je kunt volhouden, goed uitgebalanceerd is en leidt tot een gezonde mate van gewichtsverlies, dan ja, is in dat geval het dieet zeker "goed". Maar als het gewichtsverlies-dieet dat je probeert te volgen eenzijdig en ongebalanceerd is, als het zo strikt is dat je het niet kunt volhouden, of als het zo laag in calorieën is dat je geen energie hebt of te snel gewicht verliest, zou ik zeggen dat "slecht" is.

Het beste dieet is er eentje die voor jou werkt

Het meest succesvolle "dieet" is een eetpatroon dat dag in dag uit goed werkt voor jou, dat je lichaam voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft en voedingsmiddelen omvat die je graag eet. Het is een dieet dat past binnen jouw levensstijl, dat je kunt volgen voor de rest van je leven en uniek van jou is.

Met zoveel verschillende voedingsmiddelen die er zijn, hoe stel je dan het voedingsplan samen dat voor jou werkt? De beste manier om te beginnen is om een aantal basisprincipes te volgen en vervolgens je eetpatroon te verfijnen totdat je een manier van eten vindt die voor jou werkt.

Een gezond dieet samenstellen

Je zou het samenstellen van je eetpatroon op dezelfde manier moeten aanpakken zoals je dat met de bouw van een huis zou doen. Je begint met de basisfundering, je bouwt je ondersteunende structuren op, en dan voeg je de finishing touch toe om het te personaliseren en het uniek te maken voor jou.

Bij het bouwen van een huis, komt een budget kijken. Op dezelfde manier geldt dat wanneer je je dieet aan het samenstellen bent, het eerste wat je moet weten is hoeveel calorieën je hebt om mee te werken. Net zoals huizen in alle soorten en maten komen, geldt dat ook voor mensen en hun caloriebehoefte. De behoefte aan calorieën is persoonlijk en wordt voor een groot deel bepaald door je lichaamssamenstelling en de hoeveelheid activiteit die je krijgt. Je kunt pas plannen wat je gaat eten als je een idee hebt van je dagelijkse caloriebehoefte om je te helpen je dieetdoelen te bereiken (of het nu is om gewicht te verliezen, meer spiermassa te krijgen of je gewicht te behouden).

Net als je huis, heeft je dieet een sterke basis nodig. Idealiter zal de kern van je dieet bestaan uit eiwitten, gezonde koolhydraatbronnen (in de vorm van groenten, fruit en volkoren granen) en bescheiden hoeveelheden goede vetten. Het doel is om calorieën te verdelen over eiwit, koolhydraten en vetten op een manier die bij jouw behoeften past.

In de meeste gevallen zal ongeveer 40% van je calorieën afkomstig zijn van koolhydraten. De overige 60% wordt ongeveer gelijk verdeeld tussen eiwit en vet. Daarnaast heeft je lichaam dagelijks voldoende vitaminen en mineralen nodig ter ondersteuning van interne organen en systemen. Die kun je o.a. uit fruit, groeten, zuivel, peulvruchten, noten en zaden halen. De eiwitten, koolhydraten en vetten die je eet, samen met de vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft, zorgen voor de basis en ondersteunende structuren van je dieet.

Personaliseer je dieet voor succes op lange termijn

Zodra de basisstructuur is voltooid, is het tijd om je huis in te richten naar jouw persoonlijke wensen. Hetzelfde geldt voor je dieet. Je personaliseert je voedingspatroon door de voedingsmiddelen te kiezen die je lekker vindt en die passen bij jouw levensstijl, je budget en die ook nog eens je voedingsdoelen helpen behalen.

Personalisatie is de sleutel tot je succes. Focus op het kiezen van de gezonde voedingsmiddelen waar je het meest van geniet. Waar het om gaat is de totale kwaliteit van je dieet. En met zo veel gezonde voedingsmiddelen die er zijn, is er geen tekort aan items om uit te kiezen. Het zou niet goed zijn als je je ongemakkelijk zou voelen, elke keer dat je je eigen huis binnenliep. Evenzo is een dieet alleen goed als het werkt voor jou - omdat het je voedt, en omdat het gewoon goed voelt. Zodra jij je natuurlijk en comfortabel voelt met het voedingspatroon dat jij "je eigen" kunt noemen, zou je gewicht vanzelf op het juiste getal moeten komen te staan.

Circkels Strak

Gerelateerd

Alle artikelen
Vijf tips om je brein fit te houden

Vijf tips om je brein fit te houden

Auteur: Herbalife Nutrition

Van 13 t/m 19 maart is de jaarlijkse Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Een goede reden om eens stil te staan bij wat je zelf eigenlijk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen in topvorm te blijven.

Lees meer

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Auteur: Susan Bowerman

Als je boodschappen moet doen, kan vooruitplannen een enorm verschil maken. Als je zoals de meeste mensen bent, plan je waarschijnlijk een paar maaltijden vooruit en koop je dezelfde basisproducten. Maar hoe zit het met het plannen van een betere gezondheid? Een boodschappenlijstje met gezonde producten kan je helpen om prioriteit te geven aan voeding voor jezelf en je gezin. Het kan je ook helpen afleidingen in de winkel te vermijden, zoals calorierijk comfortvoedsel, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat.

Lees meer

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Auteur: Susan Bowerman

Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x