Het verschil tussen probiotica en prebiotica

Je zou kunnen denken dat je spijsvertering alleen dient om je te helpen bij het verwerken van de voedingsstoffen in je voedsel, maar het doet veel meer dan dat. In feite wordt je maagdarmkanaal het 'tweede brein' genoemd, dit is een complex systeem dat allerlei soorten informatie van en naar je 'eerste' brein verzendt en ontvangt. De "hersenen" in je darmen hebben een verscheidenheid aan receptoren die informatie verzamelen over aandoeningen in jouw spijsverteringskanaal. Het stuurt vervolgens signalen naar je 'eerste' brein, die die informatie gebruikt om de spijsvertering te regelen.

Het darmmicrobioom

Een belangrijke speler in dit alles is iets dat het 'darmmicrobioom' wordt genoemd. Jouw microbioom is een heel ecosysteem dat bestaat uit biljoenen verschillende organismen (inclusief bacteriën, schimmels en virussen) met een gewicht tussen de een en drie kilogram, wat ingrijpende gevolgen heeft voor je gezondheid.

Een van de belangrijkste functies van het microbioom is het afbreken van voedingsvezels, aangezien het menselijk lichaam niet over de machines beschikt om de klus te klaren. Het microbioom ondersteunt ook de gezondheid van jouw immuunsysteem (waarvan een groot deel zich in jouw darmen bevindt), helpt buitenlandse indringers die je ziek kunnen maken buiten te houden en maakt verschillende essentiële vitamines aan.

Met zoveel belangrijke rollen die het heeft bij het beschermen van uw gezondheid, is er steeds meer aandacht voor de rol die voeding speelt bij het gezond houden van jouw microbioom.

Hoewel we niet precies weten wat de ideale samenstelling van het microbioom zou moeten zijn, weten we wel dat hoe diverser de populatie van inwoners in je darmen, hoe beter. Het voedsel dat je in je systeem stopt, heeft een grote invloed op het in standhouden van een gezond evenwicht van de microben in je darmen, wat op zijn beurt je twee hersenenhelften helpt om optimaal samen te werken.

Prebiotica

Prebiotica zijn de verbindingen in veel van de vezelrijke voedingsmiddelen die je eet. Hoewel mensen niet in staat zijn om de vezels af te breken die we consumeren in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, bonen en volle granen, doen de microben in je darmen het werk maar al te graag voor je, in een proces dat 'fermentatie' wordt genoemd.

Terwijl de microben de voedingsvezels die je eet fermenteren, produceren ze bepaalde verbindingen die dienen als brandstof voor de cellen in jouw darmkanaal, waardoor ze helpen om het gezond te houden.

Prebiotische verbindingen komen vooral voor in bananen, uien, knoflook, prei, asperges, artisjokken, tomaten, pruimen, appels, noten, sojabonen en volkorenproducten.

Probiotica

Het woord "probioticum" is afgeleid van het Grieks en betekent: "het leven bevorderen". En probiotica doen dat zeker in jouw spijsverteringskanaal. Probiotica zijn de ‘goede’ bacteriën (ook wel levende culturen genoemd) die je uit voedsel of supplementen kunt consumeren. Probiotica zijn dezelfde bacteriën die in jouw darmen leven. Het innemen van probiotica kan helpen om de populaties van de verschillende soorten bacteriën in jouw darmen in evenwicht te brengen, wat op zijn beurt de darmgezondheid bevordert.

Hoewel het idee om bacteriën te consumeren misschien niet aantrekkelijk klinkt, is het waarschijnlijk dat je ze al consumeert zonder het te beseffen. Probiotica worden in veel gefermenteerde voedingsmiddelen aangetroffen. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij bacteriën suikers en andere koolhydraten in voedingsmiddelen omzetten in zuren. Daarom hebben veel natuurlijk gefermenteerde voedingsmiddelen een pittige smaak.

Voor veel mensen is de meest voorkomende bron van probiotica gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, kefir en bepaalde oude kazen. In feite is een van de meest voorkomende stammen van probiotische bacteriën die in jouw darmen voorkomen, een bacterie die wordt aangetroffen in yoghurt: Lactobacillus acidophilus.

Je kunt ook gunstige probiotica verkrijgen uit gefermenteerde groenten zoals augurken, kimchi, olijven en zuurkool (alleen wanneer ze gekoeld worden verkocht, want producten in blik worden tijdens de verwerking verwarmd, waardoor de nuttige bacteriën worden vernietigd). Andere bronnen zijn onder meer gefermenteerde sojaproducten, zoals miso en tempeh, gekweekte niet-zuivelyoghurts en kombuchadranken.

Gerelateerd

Alle artikelen
Mindful eten voor een gezond leven

Mindful eten voor een gezond leven

Auteur: Susan Bowerman

Het leven kan soms stressvol zijn. We eten misschien minder uit voedingsoverwegingen, maar meer om onszelf te troosten. Dit doen we door onszelf te kalmeren met caloriearme voeding of ongezonde snacks. Die grote zak chips mag dan wel lekker smaken, of ons zelfs even afleiden van een slechte dag, maar gedachteloos eten kan leiden tot onnodige gewichtstoename en vermoeidheid, futloosheid en andere gevolgen voor de gezondheid. Om gezond te eten, moeten we ook aandachtig eten. Hier zijn vijf manieren om je te helpen om meer bewust te worden van wat je consumeert, wat kan leiden tot slimmere keuzes.

Lees meer

Waarom, wanneer en hoe supplementen te nemen voor maximaal resultaat

Waarom, wanneer en hoe supplementen te nemen voor maximaal resultaat

Auteur: David Heber

Ze zeggen dat timing allesbepalend is en dat geldt zelfs als het gaat om het innemen van voedingssupplementen. Velen van ons zijn opgegroeid met het innemen van multivitamine bij het ontbijt als onderdeel van onze dagelijkse routine. Eén supplement, één keer per dag. Vandaag de dag is het niet ongewoon dat mensen hun dagelijkse reeks supplementen op een rij zetten en ze allemaal met hun ochtendsap of shake naar binnen werken. Als arts en oprichter van het UCLA* Center for Human Nutrition heb ik mijn carrière gewijd aan het voorlichten van gezondheidswerkers en consumenten over het belang van supplementen. Hoewel er eindeloos veel artikelen bestaan over welke vitaminen je moet nemen, begrijpen maar weinigen dat het niet alleen belangrijk is wat je neemt, maar ook wanneer je deze supplementen neemt.

Lees meer

Ben je een ochtend- of avondmens?

Ben je een ochtend- of avondmens?

Auteur: Herbalife Nutrition

In dit artikel zullen we het belang van de biologische klok voor welzijn uitleggen. En hoe voeding zorgvuldig getimed moet worden en hoe de biologische klok direct gekoppeld is aan een gezonde en actieve levensstijl.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x