Darmgezondheid Sportprestaties 1

Hoe darmgezondheid kan bijdragen aan sportprestaties

Er zijn meerdere manieren om je sportprestaties te verbeteren, maar wist je dat een focus op darmgezondheid ongelooflijk voordelig kan zijn? We richten ons vaak op fysieke training, maar het optimaal functioneren van onze darmen speelt een grote rol bij prestaties.

Darmgezondheid Sportprestaties 2

De interne omgeving van onze darmen is net zo belangrijk, misschien wel belangrijker, dan onze externe omgeving. Op elk moment van de dag zijn er talloze processen gaande in je darmen om een normale spijsvertering en algehele gezondheid te behouden. Niet alleen wordt de gezondheid van ons interne omgeving, of microbioom, in verband gebracht met lichamelijke gezondheid, maar ook met geestelijke gezondheid.

Hoe lichaamsbeweging en spijsvertering samenwerken

Eén van de redenen dat de gezondheid van het microbioom zo belangrijk is, is dat het de thuisbasis is van duizenden stammen van nuttige bacteriën die helpen bij het afbreken van voeding, waardoor je meer voedingsstoffen uit je voeding kunt halen. Wanneer je lichaamsbeweging combineert met een vezelrijk dieet met veel voedingsstoffen, heeft onderzoek aangetoond dat dit kan helpen de goede bacteriën in de darm te verhogen.

Als er niet genoeg goede bacteriën zijn, kan dat grote gevolgen hebben voor je spijsverteringsstelsel. Veel voorkomende symptomen zijn kramp, brandend maagzuur, onregelmatigheden en meer, waardoor je een wedstrijd of training niet kunt voltooien. In de literatuur is echter aangetoond dat een gezond microbioom positieve effecten heeft tijdens het sporten, zoals het verhogen van de zuurstoftoevoer naar de werkende spieren.

Op dezelfde manier is regelmatige lichaamsbeweging ook goed voor de gezondheid van je maag en darmen. Volgens het Journal of the International Society of Sports Nutrition kan lichaamsbeweging een gezondere darm bevorderen, gekenmerkt door een meer divers microbioom en een grotere overvloed aan gunstige darmbacteriën.

Wat kun je doen om jouw darmgezondheid te verbeteren?

Ongeacht jouw fitnessniveau zijn er eenvoudige dingen om op te letten die kunnen helpen je darmgezondheid te maximaliseren:

Consumeer voldoende vezels.

Vezels zitten in voeding zoals fruit, groenten, bonen en volle granen. Volwassenen zouden ongeveer 25 gram vezels per dag moeten eten, maar de gemiddelde inname onder volwassenen is slechts ongeveer een derde daarvan. Hoewel we de hele dag door vezels willen consumeren, is het enige moment dat we het willen vermijden vlak voor het sporten!

Krijg wat goede bacteriën binnen.

Veel voedingsmiddelen, zoals yoghurt, miso, tempeh en kefir, maar ook ingemaakt voedsel zoals komkommerpekels, zuurkool en kimchi, bevatten gezonde bacteriën die je darmen ten goede kunnen komen.

Het is belangrijk om voor jouw darmgezondheid te zorgen door voedingsmiddelen te eten die probiotica en prebiotica bevatten. Probiotica, zoals Lactobacillus- en Bifidobacterium-stammen, kunnen helpen om de rijkdom en diversiteit van goede bacteriën in je darmen in balans te brengen, terwijl prebiotica de goede bacteriën voeden.

Je kunt ook supplementen overwegen om je spijsvertering te ondersteunen. Herbalife Nutrition heeft bijvoorbeeld Microbiotic Max ontwikkeld als een handig dagelijks supplement om onze klanten te helpen zich elke dag op hun best te voelen. Microbiotic Max is een voedingssupplement in poedervorm dat is samengesteld met een combinatie van probiotica en prebiotische vezels, die in harmonie samenwerken om jouw voedingsdoelen te ondersteunen.

Houd een voedingslogboek bij.

Het veranderen van je eetgewoonten kan resulteren in significante veranderingen in je spijsvertering, zowel positief als negatief. Het bijhouden van wat je eet en wanneer je eet helpt niet alleen bij het bijhouden van de hoeveelheid voedsel die je consumeert, maar dit kan ook helpen bij het opsporen van spijsverteringsproblemen die een negatieve invloed kunnen hebben op je trainingsplan.

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe vermijd je overeten tijdens de feestdagen? Zoek naar gezonde proteïnebronnen

Hoe vermijd je overeten tijdens de feestdagen? Zoek naar gezonde proteïnebronnen

Auteur: Susan Bowerman

De feestdagen zijn een tijd van vrienden, familie en natuurlijk eten. Maar veel van onze lekkernijen tijdens de feestdagen kunnen veel calorieën bevatten, maar weinig voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Een manier om ongezonde zoetigheden en voeding dit seizoen te weerstaan is om meer proteïnen in elke maaltijd op te nemen en tegelijkertijd te minderen op geraffineerde koolhydraten en vet. Je krijgt dan een voller gevoel, waardoor je waarschijnlijk minder zult eten en minder ongezond zult snoepen.

Lees meer

Zijn noten gezond om te eten?

Zijn noten gezond om te eten?

Auteur: Herbalife Nutrition

Noten zijn gezonder dan vaak wordt gedacht. Doe jezelf een plezier door ongeveer 25 gram noten per dag te eten. Ze zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook veel gunstige voedingsstoffen, zoals proteïnen, vezels, ijzer en onverzadigd vet. Neem de volgende keer dus eens wat noten in je yoghurt, doe ze door je salade of voeg wat pindakaas toe aan je overnight oats.

Lees meer

Dit is hoe jij effectief spieren kan opbouwen met een verantwoord dieet én training

Dit is hoe jij effectief spieren kan opbouwen met een verantwoord dieet én training

Auteur: Susan Bowerman

Als je de meeste mensen zou vragen wat er nodig is om spieren op te bouwen, zouden ze waarschijnlijk zeggen dat je gewoon proteïne, proteïne en nog eens proteïne moet eten. Proteïne is zeker belangrijk. Je spieren zijn immers gemaakt van proteïne, en je lichaam heeft er voldoende van nodig in de voeding om de bouwstenen te hebben die het nodig heeft om spiermassa op te bouwen. Maar proteïne alleen is niet voldoende. Je moet ook aandacht besteden aan de rest van je dieet en trainingsroutine.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x