Is een glutenvrij dieet eigenlijk gezonder?

Glutenvrij eten is de laatste tijd een stuk makkelijker geworden. Glutenvrije producten, van brood tot bier, zijn als nooit tevoren in de winkelschappen te vinden. En de consument kan er niet genoeg van krijgen. Verwacht wordt dat de wereldmarkt voor glutenvrije producten tegen 2027 een waarde van 43,65 miljard dollar zal bereiken. Voor wie een echte intolerantie of gevoeligheid voor gluten heeft - een proteïne dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst - zijn deze voedingsmiddelen geweldig. Interessant is echter dat veel van deze producten worden opgepikt door mensen die gluten prima verdragen in de overtuiging dat glutenvrij eten een geweldige strategie is voor gewichtsverlies. Wie dat denkt moet één ding goed onthouden. Dat iets een glutenvrij label draagt betekent namelijk niet dat het laag in calorieën is of gezonder voor je zou zijn. Voordat we dieper in gaan op een glutenvrij dieet, laten we eerst de basisprincipes eens bespreken van gluten.

Wat is gluten?

Eenvoudig gezegd is gluten een proteïne dat voornamelijk voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Wanneer je tarwebrood of gerstensoep eet, voorziet gluten je lichaam van proteïnen die kunnen worden gebruikt om spierweefsel op te bouwen en te herstellen of om andere lichaamsproteïnen zoals hormonen en enzymen te produceren.

Glutenproteïne geeft structuur aan gebakken producten, kan uit granen worden geïsoleerd en kan worden verwerkt tot een vegetarische vleesvervanger die bekend staat als seitan of "tarwevlees". Net als andere proteïnen uit granen, levert gluten de meeste, maar niet alle essentiële aminozuren.

Essentiële aminozuren zijn de aminozuren die je lichaam niet zelf kan maken, dus moeten ze uit het voedsel komen dat je eet. Wie seitan als vleesvervanger gebruikt, wordt aangeraden ook andere plantaardige proteïnen in het dieet op te nemen (zoals bonen en linzen) om het lichaam te voorzien van de volledige aanvulling van de aminozuur-bouwstenen die het nodig heeft.

Is een glutenvrij dieet echt goed voor gewichtsverlies?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze niet tegen gluten kunnen, omdat ze zich opgeblazen of winderig voelen als ze granen eten en ze zich minder opgeblazen voelen als ze stoppen met het eten van glutenrijk voedsel. Ze merken op dat ze vaak gewicht verliezen als ze de gluten schrappen, wat het recente enthousiasme voor glutenvrije voeding gedeeltelijk kan verklaren.

Aangezien gluten niet alleen in graanproducten voorkomen, maar ook worden gebruikt als stabilisator en verdikkingsmiddel in veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals saladedressings, bevroren yoghurt en bewerkte vleeswaren, zou het kunnen dat mensen zich gewoon beter voelen als ze glutenvrij gaan eten, of ze er nu intolerant voor zijn of niet. Dit zijn ook de mensen die waarschijnlijk fast food en sterk bewerkte voedingsmiddelen vermijden en mogelijk vervangen door zetmeelrijke voedingsmiddelen met vezelrijk fruit en groenten. Dit zou een betere spijsvertering kunnen bevorderen en bovendien helpen bij gewichtsverlies.

Leren van de geschiedenis: de voedingsindustrie reageert.

Deze overvloed aan glutenvrije producten doet me denken aan de lawine van koolhydraatarme voedingsmiddelen die de winkels vulden aan het einde van de periode waarin van het koolhydraatarme dieetvan Atkins een opmars maakte. Toen het koolhydraatarme dieet meer dan 40 jaar geleden voor het eerst populair werd, bestonden de maaltijden hoofdzakelijk uit proteïnen en vetten, een zeer beperkt aantal vruchten en groenten en niet veel van iets anders.

Het was vrij gemakkelijk om binnen de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten te blijven, omdat de keuze aan voedingsmiddelen zo beperkt was en calorieën tellen was niet nodig. Zelfs met de belofte dat mensen zoveel vlees mochten eten als ze wilden, vielen de meesten af. Maar dit was deels te wijten aan verveling. Met zo weinig variatie, aten mensen gewoon minder. De meeste mensen kunnen maar een beperkte hoeveelheid vlees per keer eten, dag na dag.

Om geen gelegenheid voorbij te laten gaan, hebben de voedingsmiddelenfabrikanten in de afgelopen jaren een stortvloed aan koolhydraatarme voedingsmiddelen op de markt gebracht, zoals candybars, brood, koekjes en gebak, die allemaal geschikt werden geacht voor koolhydraatbewuste mensen.

Plotseling werd dit beperkte dieet gevarieerder dan ooit en mensen namen meer calorieën tot zich dan ooit tevoren... en, niet verrassend, zagen ze hun gewicht toenemen.

Waarom? Ze waren zo gewend geraakt aan het tellen van alleen koolhydraten (en geen calorieën) dat ze niet in de gaten hadden dat veel van deze voedingsmiddelen - hoewel ze als koolhydraatarm werden aangeprezen - vol zaten met calorieën, vooral uit toegevoegd vet.

Glutenvrije vervangingen kunnen nog steeds veel calorieën bevatten.

Aangezien de primaire bron van gluten in het dieet tarwe is (en alles wat daarvan gemaakt is), zou iemand die gluten vermijdt voedingsmiddelen als brood, rijst, pasta, gebak, taarten, koekjes, pretzels en crackers moeten opgeven en in plaats daarvan meer van hun koolhydraten uit fruit en groenten moeten halen. Dit is geen slechte strategie om gewicht te verliezen.

Net zoals voedselfabrikanten ons verlangen naar koolhydraatarm voedsel probeerden te bevredigen, lijken ze hetzelfde te doen als het gaat om glutenvrij eten.

Op de huidige markt vind je veel glutenvrije producten, waaronder ontbijtgranen, brownies, granola, gebak, koekjes, en zelfs glutenvrije pizza, dankzij de vervanging (in de meeste gevallen) van geraffineerde rijstmeel, maïszetmeel, en aardappelzetmeel voor traditionele tarwebloem. Maar zetmeel is zetmeel, dus gluten vermijden bespaart je niet per se calorieën en daarom is het zo belangrijk om op de voedingswaarde op de verpakking te letten.

Vergelijk de etiketten van glutenvrije browniemix of cakemix met de gewone versies en je zult zien wat ik bedoel. Dezelfde portie, dezelfde calorieën. Vorige week nog zag ik een paar glutenvrije muffins bij de bakker,maar met 20 gram vet en 450 calorieën per stuk zijn ze nauwelijks dieetvoeding te noemen.

Als je alleen aandacht besteedt aan jouw gluteninname en niet aan calorieën, kun je zo de fout in gaan. Eendieet geladen met glutenvrije voedingsmiddelen kunnen jouw doel om gewicht te verliezen behoorlijk stagneren.

Advies voor degenen die gevoelig zijn voor gluten

Sommige mensen hebben echt glutenintolerantie en moeten een strikt glutenvrij dieet volgen, maar dezeaantallen zijn relatief klein. Er wordt geschat dat slechts ongeveer 1% van de bevolking de meest ernstige vorm heeft, bekend als coeliakie.

Degenen die echt intolerant zijn, moeten veel tijd besteden aan het lezen van etiketten. Tarwe, rogge en gerst, evenals kamut, triticale en spelt, moeten worden vermeden. Producten gemaakt van deze granen, zoals bulgur, couscous, tarwekiemen, griesmeel, durum en zemelen, zijn ook verboden.

Gluten kunnen ook vermomd zijn op een etiket als plantaardige proteïnen, gemodificeerd voedingszetmeel of moutaroma en het zit soms in sojasaus en alcohol op basis van granen.

Dat gezegd hebbende, kan een glutenvrij dieet gemakkelijk een evenwichtige voeding bieden:

  • Onbewerkt vlees, vis en gevogelte, eieren, zuivelproducten en bonen en linzen kunnen allemaal proteïnen leveren.
  • Koolhydraten kunnen worden gehaald uit groenten, fruit en glutenvrije granen zoals quinoa, maïs, zilvervliesrijst of wilde rijst.
  • Noten, zaden, avocado en onverzadigde oliën leveren essentiële vetzuren.

Onze klanten voedzame keuzes bieden

Als wereldwijd voedingsbedrijf dat zich inzet om het leven van mensen te verbeteren, streven we ernaar mensen over de hele wereld meer opties te geven om hun voeding te verbeteren.

Ons paradepaardje, Formula 1 maaltijdvervanger, is een uitgebalanceerde, voedingsrijke enmaaltijdvervangende shake die dagelijks door 4,8 miljoen klanten wordt geconsumeerd. Het is verkrijgbaar in meer dan 90 landen, met unieke smaken die aansluiten bij regionale smaken.

Voor mensen met een glutengevoeligheid hebben we de Tri Blend Select-shake, die is gemaakt van proteïnenuit erwten, quinoa en vlaszaad en is 100 procent veganistisch en glutenvrij.

Laatste advies over gluten en voeding

Voeding is complex en persoonlijk, maar laat je niet misleiden door een bepaald dieet zonder eerst een beetje onderzoek te doen. Als gewichtsverlies je doel is, kan een glutenvrij dieet helpen, maar als je gewoon gluten vermijdt en niet op je calorieën let, maak je misschien niet veel vooruitgang.

Kijk in plaats daarvan eens naar je typische bronnen van gluten. Als het meeste afkomstig is van zetmeelrijke pasta, gebak, koekjes, wit brood en pretzels, dan kan minderen een verstandige strategie zijn. Het vervangen van geraffineerde granen door gezonde koolhydraten zoals fruit, groenten en glutenvrije volle granen is voor iedereen een goed advies.

Gerelateerd

Alle artikelen
Je vetinname verminderen, maar smaak behouden? Dat doe je zo

Je vetinname verminderen, maar smaak behouden? Dat doe je zo

Auteur: Susan Bowerman

Door een paar dingen in je recepten te veranderen, kun je jouw calorie-inname aanzienlijk verminderen. Een paar vette of vetrijke ingrediënten kunnen worden vervangen om een zelfgemaakt gerecht uitgebalanceerd te maken. Als je aan het koken bent, zijn er maar een paar kleine veranderingen nodig om de gerechten die je zelf maakt gezonder te maken.

Lees meer

8 hydraterende voedingsmiddelen om een droge huid te voorkomen

8 hydraterende voedingsmiddelen om een droge huid te voorkomen

Auteur: Aria Novitasari

Je lichaam laten uitdrogen is een van de snelste manieren om een droge huid te krijgen. Dit komt doordat de huid voor ongeveer 30% uit water bestaat, wat bijdraagt aan haar stevigheid, elasticiteit en veerkracht. Een goed gehydrateerde huid kan bijdragen aan een gezond uitziende huid. Er zijn veel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd is, zoals het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw huidtype en het consumeren van voedingsmiddelen die de gezondheid van je huid ondersteunen. Als je huid er droog, schilferig of geïrriteerd uitziet, kan het tijd zijn om je hydratatie en eetgewoonten eens onder de loep te nemen.

Lees meer

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan en het milieu te helpen

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan en het milieu te helpen

Auteur: Susan Bowerman

De herfst is de tijd van het jaar waarin we denken aan de komende feestdagen en de mooie, uitgebreide maaltijden die we zullen bereiden om te delen met familie. Helaas zijn de feestdagen synoniem geworden met te veel eten en voedselverspilling, waarbij we vaak te veel kopen en meer klaarmaken dan we nodig hebben.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x