Eetpatroon 1

Je gezonde eetpatroon kwijt? Zo krijg je weer motivatie!

Een van de moeilijkste dingen van een gewichtsverlies plan is gemotiveerd blijven. Als je voor het eerst begint, ben je er helemaal klaar voor - je intenties zijn goed, je legt de lat hoog en je bent klaar voor de uitdaging. Maar dan gebeurt er iets. Misschien gaat je gewicht er niet meer zo snel af als toen je begon. Misschien is je regime gewoon te strikt en anders dan voorheen en kun je je er niet aan houden. Misschien is de vernieuwing en opwinding van de eerste weken uitgedoofd, en heb je gewoon je interesse verloren. Zo krijg jij je motivatie weer terug:

Eetpatroon 2

Wat motiveert jou om je levensstijl te veranderen?

Wanneer je motivatie daalt, helpt het soms om terug te denken aan je redenen om gewicht te willen verliezen. De meeste mensen richten zich op het positieve - "Ik wil de energie hebben om mijn kinderen bij te houden" of "Ik wil er beter uitzien in (of zonder) mijn kleding". Anderen kiezen voor de tegenovergestelde benadering en richten zich op het bewegen in de richting van het negatieve - "Ik wil de spiegel niet meer vermijden" of "Ik wil me niet zo moe voelen de hele tijd". Iedereen is anders; er is geen juiste of verkeerde reden. Dus neem een minuut om jezelf eraan te herinneren waarom je überhaupt begon aan deze nieuwe levensstijl.

Hoe krijg je je dieet motivatie terug?

Laten we eerlijk zijn. Verandering is moeilijk en het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Waarschijnlijk probeer je een of meerdere slechte gewoonten op te geven - en misschien ben je daar niet klaar voor. Of, als je enkele onvermijdelijke tegenslagen hebt meegemaakt, heb je misschien het vertrouwen verloren of voel je je een mislukkeling. Misschien wegen de beloningen niet op tegen alle offers die je hebt moeten brengen, of komt het resultaat niet snel genoeg. Hier zijn enkele manieren om je te helpen je motivatie terug te krijgen.

  1. Leer van je fouten: Blokkades en tegenslagen overkomen iedereen, laat ze je plannen niet dwarsbomen. Veel van het gedrag dat je probeert te veranderen is al lange tijd een deel van je dus het kost moeite. Probeer erachter te komen wat de reden is dat je faalt en maak een plan voor hoe je met het volgende foutje om kunt gaan.
  2. Maak weer een overzicht: Ben je gestopt met bijhouden van wat je eet en hoeveel je beweegt? Veel mensen doen dit alleen de eerste paar weken - het bijhouden van wat ze eten, hoeveel beweging ze krijgen, hoe ze zich voelen, veranderingen in gewicht, metingen, stemming, enz. En die feedback is echt nuttig. Maar na een tijdje denkt men "dit lukt me nu wel" – wanneer dat dus nog niet het geval is. Zijn de portiegroottes misschien stiekem groter geworden? Eet je meer als je gestresst of moe bent? Eet je te veel vloeibare calorieën? Het kost tijd om oude gewoonten te vervangen door nieuwe, en bijhouden is een geweldige manier om te weten dat je vooruitgang boekt.
  3. Wees flexibel: Wanneer je begon aan met je nieuwe levensstijl, heb je waarschijnlijk een aantal doelen voor jezelf gesteld - zoals het dagelijks maken van een stevige wandeling van een uur, of vijf keer per week zelf een gezonde salade mee naar je werk nemen. Maar dat je dat doel hebt gesteld, betekent niet dat het in steen is gehouwen. Soms worden we te ambitieus en geloven we dat we meer aankunnen dan we in werkelijkheid aankunnen. Als je de lat te hoog legt, kun je deze beter een beetje verlagen in plaats van helemaal op te geven. Belangrijk is dat je nog steeds vooruitgang boekt, ook al doe je het wat langzamer.
  4. Elk eetmoment is een nieuwe start voor een goede keuze: wanneer je toch een keer kiest om de zoete verjaardagstraktatie van die collega wel te eten, kies daarna dan weer voor iets gezonds. Denk niet “de dag is nu toch al verpest, nu kan ik net zo goed ook dit koekje eten vanavond friet halen”. Je hebt dat ene taartje gegeten en daar vol van genoten en nu ga je weer verder met je eetpatroon. Het gaat om de balans en het zorgen voor een routine, en dat is ver te zoeken als je ere en complete cheat day van maakt.
  5. Richt je op gedragsverandering, niet alleen op je gewicht: Wanneer je nadenkt over je uiteindelijke doel, kan het zijn dat je te sterk gefocust bent op het bereiken van een bepaald gewicht op de weegschaal. Denk in plaats daarvan na over het gedrag dat je zal helpen om je doel te bereiken - meer zelfbereide maaltijden of minder cocktails, bijvoorbeeld - en geef jezelf krediet voor elke keer dat je dit nieuwe gedrag beoefent. De positieve veranderingen die je in je dieet en levensstijl aanbrengt, helpen je immers om je doel te bereiken. Het feit dat je ook gezonder en fitter wordt is eigenlijk gewoon de kers op de taart.
  6. Beloon kleine vorderingen met leuke dingen: Veel mensen maken plannen om zichzelf op de een of andere manier te belonen als ze hun doelen eindelijk hebben bereikt, wat geweldig is - maar je hoeft niet te wachten tot je het ultieme doel hebt bereikt. Denk na over manieren om jezelf te belonen wanneer je een kwart van de weg naar je doel hebt afgelegd, of halverwege bent. Ook kleine successen mogen gevierd worden - het drinken van acht glazen water, of als je elke dag deze week bent gaan sporten, of als je 3 diners zelf bereid hebt met verse producten. Er is geen reden om vooruitgang niet te belonen! Zorg alleen dat je het niet met voedsel doet, maar met leuke dingen. Gun jezelf dat nieuwe boek, een behandeling bij een spa of koop dat nieuwe paar hardloopschoenen dat je zo mooi vindt.
g

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x