Horizontal image of young people doing yoga exercose in light gym SBI 321514965

Goede yogahoudingen om mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren

Flexibiliteit en mobiliteit zijn belangrijke onderwerpen, vooral in de context van lichaamsbeweging, stretching en yoga. In dit artikel bekijken we zowel mobiliteit als flexibiliteit en hoe deze samenwerken om je atletische prestaties te verbeteren. We kijken dan naar de juiste tijden om te stretchen en voorbeelden van yogahoudingen die je kunnen helpen om mobieler en flexibeler te worden.

Wat is het verschil tussen flexibiliteit en mobiliteit?

Kort gezegd verwijst flexibiliteit naar het vermogen van spieren om te verlengen, terwijl mobiliteit het vermogen is van gewrichten om over het hele bewegingsbereik te bewegen zonder enige beperking of gevoel van ongemak.

Simpel gezegd, flexibiliteit gaat over spieren, terwijl mobiliteit gerelateerd is aan gewrichten.

Met dat onderscheid in het achterhoofd, zouden we tijdens de pre-workout aan mobiliteit moeten werken en ons daarna aan flexibiliteit tijdens de post-workout.

Pre-Workout-oefeningen om de mobiliteit te verbeteren

Om de mobiliteit te vergroten en een groter bewegingsbereik van onze gewrichten te vergemakkelijken, kan je een aantal oefeningen uitvoeren met je eigen lichaamsgewicht.

Mobiliseer en bereid deze vier belangrijke gebieden voor je training voor:

1. Enkels

2. Heupen

3. Wervelkolom

4. Schouders

Zorg ervoor dat je de bewegingshoeken maximaliseert met vloeiende bewegingen.

Stretchen na de training om flexibiliteit te bevorderen

Na je training kan je dynamisch of statisch stretchen om de flexibiliteit te verbeteren. Statisch stretchen duurt langer om de spieren te strekken in vergelijking met dynamisch stretchen.

Stretching after a workout

Een veelgemaakte fout bij het sporten is het statisch stretchen voor een training. Dit kan leiden tot spierblessures, omdat je een koude en gespannen spier probeert te verlengen.

Wat we moeten doen, is de spieren die warm zijn na een training uitrekken en ‘troosten’. Stretchen na een training zal de spierspanning van je training verlichten, wat op zijn beurt de pijn na de training zal verminderen.

Hoe yoga de mobiliteit en flexibiliteit helpt verbeteren

Nu we het verschil tussen mobiliteit en flexibiliteit begrijpen, wil ik het hebben over hoe yoga je kan helpen geweldige resultaten te behalen. Omdat yoga zowel spieren als gewrichten ten goede komt, kan het beter worden uitgevoerd na een training of zelfs de volgende dag.

Sommige yogastijlen vereisen meer mobiliteit en flexibiliteit dan andere. Zo zal AcroYoga je zeker de grenzen van de mobiliteit en flexibiliteit van je lichaam laten ervaren.

Budokon yoga is een andere stijl die niet alleen mobiliteit en flexibiliteit combineert, maar ook kracht en uithoudingsvermogen vereist.

Hier zijn enkele specifieke yogahoudingen die ik aanbeveel:

The Pigeon Pose

De eerste hip-opener pose is de Pigeon Pose. Dit is een geweldige heupopener die wordt gebruikt voor het strekken en verlengen van de gewrichtsbanden en spieren, evenals de IT-band. De iliotibiale band (ITB), vaak de “IT band” genoemd, is een soort pees weefsel dat van het bekken langs de zijkant van de dij naar de knie loopt.

Emine Basarir performs the pigeon pose

De buitenste extensiebeweging op de bovenbenen zal de piriformis-spier strekken en de spanning op de heupzenuw verlichten. Het wordt vooral aanbevolen voor mensen met ischiasproblemen. Deze pose rekt ook de psoas-spier, liezen en adductoren(de spieren die aan de binnenzijde van het bovenbeen lopen).

The Garland Pose

Een andere pose is Garland Pose. De Garland Pose helpt om de heupen en binnenkant van de dijen te strekken en de wervelkolom te verlengen. Door deze oefening te doen, worden ook je bekken- en heupgewrichten geholpen.

Emine Basarir performs the Garland Pose

De verbinding tussen mobiliteit en flexibiliteit

Mobiliteit en flexibiliteit kunnen verschillende termen zijn, maar ze werken wel samen om je algehele atletische prestaties te verbeteren.

Bijvoorbeeld, gespannen schouders zullen je waarschijnlijk problemen bezorgen als je probeert de gewrichten over het hele bewegingsbereik te bewegen. Zorg er daarom voor dat je zowel flexibiliteits- als mobiliteitsoefeningen opneemt in je algehele trainingsroutine.

Yoga is een uitstekende aanvulling na je training of de volgende dag. Denk eraan: als je gespannen punten in je lichaam opmerkt, zorg er dan voor dat je corrigerende maatregelen neemt om het risico op letsel te verminderen.

Meer leren over yoga? Klik hier.

g

Gerelateerd

Alle artikelen
Heb je cellulitis (of sinaasappelhuid)? Wij leggen uit waar het vandaan komt en hoe je ertegen kunt vechten!

Heb je cellulitis (of sinaasappelhuid)? Wij leggen uit waar het vandaan komt en hoe je ertegen kunt vechten!

Auteur: Herbalife

Cellulitis (of oppervlakkige lipodystrofie) is een vetafzetting die zich oppervlakkig onder de huid bevindt. Het is het gevolg van een onbalans in de energiebalans. Met andere woorden, de energie-input (voedsel) is belangrijker dan de energie-output (werking van het lichaam, hersenen en fysieke activiteiten, enz.).

Lees meer

Wandelen, een leuke sportieve activiteit

Wandelen, een leuke sportieve activiteit

Auteur: Herbalife

Houd je van avontuur, vrijheid en diverse en gevarieerde landschappen? Je zult dan zeker genieten van wandelen. Bovendien is het een goede manier om aan lichamelijke activiteit te doen en calorieën te verbranden. Ontdek alle voordelen van wandelen in deze blog.

Lees meer

Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Auteur: Herbalife

Velen van jullie kennen Zumba wel al, een fitnessdans die salsa, merengue en andere Latin dansen combineert. Er is een afgeleide die in het zwembad wordt gedaan: aqua Zumba! Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Lees meer

Vind een member

Vind een member x