Avocado Ei

Verhoog je energie en voer je stofwisseling op met deze voeding:

Al jaren is het stimuleren van het metabolisme een doel van consumenten omdat het invloed heeft op ons gewicht, eetlust en lichaamsvet. Hoe sneller je stofwisseling, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je rust. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat een hoog metabolisme betekent dat je misschien meer moet eten en/of je maaltijden moet timen om op gewicht te blijven. Wat hier belangrijk is, is begrijpen hoe je lichaam voedsel verwerkt en welke voedingsmiddelen je nodig hebt om optimaal te functioneren.

Het eten van een proteïnerijk dieet in plaats van een koolhydraatrijk dieet kan jouw lichaam in staat stellen meer calorieën per dag te verbranden.


Hoe het lichaam energie aanmaakt

Hoewel alle voedingsmiddelen technisch gezien energie kunnen opwekken, is het belangrijk om te begrijpen wat is het beste is om te eten voor aanhoudende energie. Complexe koolhydraten, gezonde vetten (avocado en noten), en proteïnen (vis, kip, tempeh, eieren, etc.) doen er langer over om te verteren - waardoor je honger gestild wordt, en zorgen voor een langzame, gestage stroom van energie, wat resulteert in een lage Glycemische Index. Laag is goed en hier is waarom:

Het kost minder energie om voedsel met een hoge Glycemische Index – denk aan junk food - te verteren,omdat het veel geraffineerde ingrediënten bevat, wat betekent dat het lichaam honger zal blijven houden, wat de hersenen het signaal geeft om meer voedsel te willen. Op dezelfde manier is één van de grootste redenen waarom "diëten" op de lange termijn mislukt, omdat elke keer dat je een maaltijd overslaat of je lichaam berooft van voldoende voedingsstoffen, je bloedsuiker daalt, waardoor een hormoon in je lichaam vrijkomt dat ervoor zorgt dat je spieren verbrandt en geen vet. Deze reactie zorgt ervoor dat je naar meer koolhydraten verlangt om energie te behouden. Hoewel het waar is dat koolhydraten een belangrijk onderdeel vormen van een evenwichtige maaltijd om je lichaam van energie te voorzien, kun je door je meer te richten op het voldoen aan je dagelijkse proteïnebehoefte wellicht meer calorieën verbranden in plaats van zo veel mogelijk koolhydraten te eten. Een evenwichtige inname van koolhydraten, proteïnen en vetten levert calorieën om de training te voeden en jouw lichaam energie te geven.

De kracht van Mitochondria

Mitochondriën produceren de energie die nodig is voor het overleven en functioneren van alle cellen in het lichaam, inclusief een goede werking van de bijnieren. Bijnieren produceren hormonen die helpen bij het reguleren van jouw stofwisseling, immuunsysteem, bloeddruk, reactie op stress en andere essentiële functies. Sommige mensen zeggen "voeding is de medicijn" en als je kijkt naar de mitochondriale productie en hoe het deze hormonen beïnvloedt, is het gezond houden van de bijnieren essentieel voor het bereiken van gewichtsverlies, energie en welzijn.

Door middel van een reeks chemische reacties, breken mitochondriën glucose af in een energie molecuul bekend als adenosine trifosfaat (ATP), dat wordt gebruikt om verschillende andere cellulaire processen van brandstof te voorzien. In principe helpen mitochondriën de energie die we uit voedsel halen om te zetten in energie die cellen kunnen gebruiken.

Lichaamsbeweging verhoogt het aantal mitochondriën, waardoor ons lichaam beter in staat is energie te produceren.

Twee uitstekende manieren om energie aan de mitochondriën te leveren zijn L-carnitine en creatine uit natuurlijke voedingsbronnen. Niet alleen helpen zij het lichaam van energie te voorzien, maar zij zijn ook essentieel voor de opbouw van spiermassa. Men kan voldoende van beide krijgen via dierlijke proteïnen zoals grasgevoerd rundvlees, bizon, eieren en gevogelte; maar plantaardige proteïnen zoals bonen, noten en zaden kunnen ook het werk doen.

Energieverhogende supplementen

Als je probeert je energie een boost te geven, zijn B-vitamines een goede plek om te beginnen. B-vitamines zijn oplosbaar in water en daarom neemt je lichaam slechts zoveel op als het nodig heeft, en het teveel gaat via de urine. Vaak hebben we een tekort aan B-vitamines als we erg actief zijn, geen evenwichtig dieet hebben, overmatig alcohol gebruiken of verschillende medicijnen gebruiken.

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie, omdat het helpt de voeding die we eten om te zetten in energie die cellen kunnen gebruiken, het helpt rode bloedcellen te vormen die nodig zijn voor de longfunctie, en het zet vet en proteïnen om in energie.

- Vitamine B1 (Thiamine) wordt gebruikt door de hersenen en het zenuwstelsel.

- Vitamine B2 (Riboflavine) gaat oxidatieve stress tegen

- Vitamine B3 (Niacine) ondersteunt enkele basisfuncties van de hersenen

- Vitamine B5 (Pantotheenzuur) ondersteunt belangrijke neurotransmitters (chemische stoffen in de hersenen)

Gekookte spinazie, broccoli, boerenkool, snijbiet, paksoi en chinese kool zijn allemaal energiestimulerende voedingsmiddelen, met chlorofyl, magnesium en B-vitamines.

Buiten de B-vitaminen, stimuleert CoQ10 (of ubiquinol) de krachtcentrale van de cel (d.w.z. de mitochondriën) om meer energie te produceren. Ubiquinol is te vinden in elke cel in je lichaam, en met het ouder worden, heeft het lichaam er meestal minder van.

IJzer speelt een rol bij de aanmaak van energie uit voedingsstoffen. Het draagt ook bij aan de overdracht van zenuwimpulsen - de signalen die de acties van verschillende delen van je lichaam coördineren.

Veel energie hebben is vaak ons einddoel en voelt geweldig, maar begrijpen hoe je een dieet volgt om dat geweldige gevoel te bereiken kan zo veel meer doen voor jou en jouw gezondheid in het algemeen. Je metabolisme een boost geven is mogelijk als je begrijpt hoe je lichaam energie produceert en hoe verschillende voedingsmiddelen je bloedsuiker beïnvloeden.

Gerelateerd

Alle artikelen
Waarom je koolhydraten nodig hebt als je veel traint

Waarom je koolhydraten nodig hebt als je veel traint

Auteur: Susan Bowerman

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van brandstof in het dieet van een sporter; er bestaat echter een algemene misvatting dat alle koolhydraten slecht zijn. In feite zijn er veel soorten gezonde koolhydraten die in ieders dagelijkse voeding zouden moeten worden opgenomen.

Lees meer

Toegang tot voeding is de fundering van een gezond dieet

Toegang tot voeding is de fundering van een gezond dieet

Auteur: Kent Bradley

Onze voedingsveiligheid wordt wereldwijd bedreigd door een afnemende toegang tot voedingsrijke voeding. Na een decennium lang gestaag te zijn gedaald, neemt de honger in de wereld toe en treft het 9,9 procent van de mensen wereldwijd. Van 2019 tot 2020 is het aantal ondervoede mensen met maar liefst 161 miljoen toegenomen, een crisis die grotendeels te wijten is aan conflicten, klimaatverandering en de COVID-19-pandemie.

Lees meer

Druk? Hoe tijd te besparen in de ochtend?

Druk? Hoe tijd te besparen in de ochtend?

Auteur: Herbalife Nutrition

Hoe kun je de vroege ochtend rustiger tegemoet treden? Tussen het opstaan (vaak zo laat mogelijk) en het vertrekken (om naar het werk te gaan of de kinderen naar school te brengen), is de ochtend voor velen een race tegen de klok. Hoe kun je in de vroege ochtend rustiger opstarten?

Lees meer

Vind een member

Vind een member x