Hongerbeheersing

Vijf bewezen strategieën om je eetlust te bedwingen

Leren je hongergevoel te beheersen is waarschijnlijk de grootste hindernis als je aan een fitplan begint. Het is een klacht die ik vaker hoor dan welke andere ook. Sommige mensen mopperen over het tellen van calorieën of het bijhouden van een eetdagboek; anderen mopperen over het maken van tijd om te sporten. Maar er gaat geen dag voorbij dat iemand me niet vertelt dat ze gewoon geen honger meer hebben of dat ze "de hele tijd honger hebben!"

Ik ken veel trucs die je kunnen helpen om je honger op een natuurlijke manier te beheersen, maar de eerste stap is om erachter te komen of je echt en echt honger hebt in de eerste plaats.

Hoe weet je of je echt honger hebt?

Honger hebben is niet hetzelfde als "iets willen eten". Er zijn een paar tekenen die je kunnen helpen om stressgerelateerde of emotionele honger te onderscheiden van echte, fysieke honger.

Stel jezelf eerst de volgende vragen:

  • Rommelt je maag?
  • Is je energieniveau aan het dalen?
  • Heb je een beetje "hersenmist" of voel je je "chagrijnig"?

Als een van deze dingen je overkomt, heb je waarschijnlijk wat brandstof nodig. Dit zijn allemaal veel voorkomende symptomen van echte honger. Als je je zo voelt, zal je lichaam waarschijnlijk reageren als je iets eet én je zult je waarschijnlijk beter voelen.

Als je eet om andere redenen dan honger, bijvoorbeeld wanneer je je gewoon verveelt, boos of depressief bent, dan zal voedsel je waarschijnlijk niet minder verveeld, boos of depressief maken. Of, als het dat doet, zul je je waarschijnlijk niet lang zo voelen.

Als het emotie of stress is dat je drijft of als je de drang hebt gekregen om iets te eten alleen maar omdat het er goed uitzag of lekker rook, dan heb je waarschijnlijk geen echte honger. In dat geval zul je andere manieren moeten vinden om met de drang om te eten om te gaan.

5 beste manieren om je honger te beheersen

Hongerbeheersing is gericht op het beheersen van echte honger: de knorrende maag, de lage energie, of de prikkelbaarheid die vaak optreedt wanneer je lichaam brandstof nodig heeft. Omdat echte honger je van nature aanzet tot eten, wil je een aantal gezonde, honger-stoppende strategieën leren als je doel is om gewicht te verliezen door caloriebeperking.

Dus, hier zijn mijn top 5 tips om honger en je eetlust te beheersen:

1. Gebruik proteïne als een honger-booster.

Proteïne stilt het hongergevoel beter dan koolhydraten of vet, dus probeer bij elke maaltijd en snack wat magere proteïnen te nemen. Proteïne werkt niet alleen in je spijsverteringskanaal, maar beïnvloedt ook je hersenchemie op een manier die je helpt je tevreden en mentaal scherp te voelen.

2. Vul jezelf met waterig, vezelrijk voedsel.

Water en vezels hebben geen calorieën, maar water- en vezelrijk voedsel is "volumineus" en neemt meer ruimte in je maag in, dus helpt het je te vullen. De meeste groenten (behalve de zetmeelrijke zoals aardappelen, maïs en erwten) hebben heel weinig calorieën per portie omdat ze zoveel water en vezels bevatten. Waterrijke vruchten zoals meloen, ananas, en vezelrijke vruchten zoals bessen, kunnen ook helpen je te vullen voor een relatief lage calorieprijs.

3. Lichaamsbeweging kan helpen het hongergevoel te beheersen.

Lichaamsbeweging kan hongerhormonen onderdrukken, waardoor je eetlust afneemt, maar om je activiteit vol te houden, moet je lichaam voldoende brandstof hebben. Soms, in een poging om gewicht te verliezen, verminderen mensen hun calorieën te veel en hebben zij gewoon niet de energie om hun oefening vol te houden. Dus, het hele proces werkt averechts. Mensen vertellen me vaak dat ze het gevoel hebben dat lichaamsbeweging hen hongerig maakt en hen ertoe aanzet meer te eten. Vaak komt dat omdat ze niet goed getankt hebben voor en na hun training.

4. Drink vocht om je hongergevoel te verminderen.

Het drinken van vocht bij jouw maaltijden kan ervoor zorgen dat je maaltijden voller aanvoelen. En sommige mensen verwarren dorst met honger, dus zelfs als hun lichaam naar vocht snakt, eten ze in plaats daarvan. Als je gehydrateerd blijft, zal dat minder snel gebeuren.

5. Het eten van kleine, frequente maaltijden kan helpen om je eetlust te remmen.

Als je om de paar uur kleine maaltijden eet, helpt dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabieler te houden. Dit is belangrijk omdat dips in je bloedsuikerspiegel je hongergevoel kunnen doen pieken. Zelfs als je denkt dat een kleinere hoeveelheid voedsel niet genoeg zal zijn om je honger te stillen, maakt de wetenschap dat je binnen een paar uur weer zult eten het vaak gemakkelijker om je honger te beheersen.

Gerelateerd

Alle artikelen
Vijf tips om je brein fit te houden

Vijf tips om je brein fit te houden

Auteur: Herbalife Nutrition

Van 13 t/m 19 maart is de jaarlijkse Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Een goede reden om eens stil te staan bij wat je zelf eigenlijk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen in topvorm te blijven.

Lees meer

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Auteur: Susan Bowerman

Als je boodschappen moet doen, kan vooruitplannen een enorm verschil maken. Als je zoals de meeste mensen bent, plan je waarschijnlijk een paar maaltijden vooruit en koop je dezelfde basisproducten. Maar hoe zit het met het plannen van een betere gezondheid? Een boodschappenlijstje met gezonde producten kan je helpen om prioriteit te geven aan voeding voor jezelf en je gezin. Het kan je ook helpen afleidingen in de winkel te vermijden, zoals calorierijk comfortvoedsel, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat.

Lees meer

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Auteur: Susan Bowerman

Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x