Hongerbeheersing

Vijf bewezen strategieën om je eetlust te bedwingen

Leren je hongergevoel te beheersen is waarschijnlijk de grootste hindernis als je aan een fitplan begint. Het is een klacht die ik vaker hoor dan welke andere ook. Sommige mensen mopperen over het tellen van calorieën of het bijhouden van een eetdagboek; anderen mopperen over het maken van tijd om te sporten. Maar er gaat geen dag voorbij dat iemand me niet vertelt dat ze gewoon geen honger meer hebben of dat ze "de hele tijd honger hebben!"

Ik ken veel trucs die je kunnen helpen om je honger op een natuurlijke manier te beheersen, maar de eerste stap is om erachter te komen of je echt en echt honger hebt in de eerste plaats.

Hoe weet je of je echt honger hebt?

Honger hebben is niet hetzelfde als "iets willen eten". Er zijn een paar tekenen die je kunnen helpen om stressgerelateerde of emotionele honger te onderscheiden van echte, fysieke honger.

Stel jezelf eerst de volgende vragen:

  • Rommelt je maag?
  • Is je energieniveau aan het dalen?
  • Heb je een beetje "hersenmist" of voel je je "chagrijnig"?

Als een van deze dingen je overkomt, heb je waarschijnlijk wat brandstof nodig. Dit zijn allemaal veel voorkomende symptomen van echte honger. Als je je zo voelt, zal je lichaam waarschijnlijk reageren als je iets eet én je zult je waarschijnlijk beter voelen.

Als je eet om andere redenen dan honger, bijvoorbeeld wanneer je je gewoon verveelt, boos of depressief bent, dan zal voedsel je waarschijnlijk niet minder verveeld, boos of depressief maken. Of, als het dat doet, zul je je waarschijnlijk niet lang zo voelen.

Als het emotie of stress is dat je drijft of als je de drang hebt gekregen om iets te eten alleen maar omdat het er goed uitzag of lekker rook, dan heb je waarschijnlijk geen echte honger. In dat geval zul je andere manieren moeten vinden om met de drang om te eten om te gaan.

5 beste manieren om je honger te beheersen

Hongerbeheersing is gericht op het beheersen van echte honger: de knorrende maag, de lage energie, of de prikkelbaarheid die vaak optreedt wanneer je lichaam brandstof nodig heeft. Omdat echte honger je van nature aanzet tot eten, wil je een aantal gezonde, honger-stoppende strategieën leren als je doel is om gewicht te verliezen door caloriebeperking.

Dus, hier zijn mijn top 5 tips om honger en je eetlust te beheersen:

1. Gebruik proteïne als een honger-booster.

Proteïne stilt het hongergevoel beter dan koolhydraten of vet, dus probeer bij elke maaltijd en snack wat magere proteïnen te nemen. Proteïne werkt niet alleen in je spijsverteringskanaal, maar beïnvloedt ook je hersenchemie op een manier die je helpt je tevreden en mentaal scherp te voelen.

2. Vul jezelf met waterig, vezelrijk voedsel.

Water en vezels hebben geen calorieën, maar water- en vezelrijk voedsel is "volumineus" en neemt meer ruimte in je maag in, dus helpt het je te vullen. De meeste groenten (behalve de zetmeelrijke zoals aardappelen, maïs en erwten) hebben heel weinig calorieën per portie omdat ze zoveel water en vezels bevatten. Waterrijke vruchten zoals meloen, ananas, en vezelrijke vruchten zoals bessen, kunnen ook helpen je te vullen voor een relatief lage calorieprijs.

3. Lichaamsbeweging kan helpen het hongergevoel te beheersen.

Lichaamsbeweging kan hongerhormonen onderdrukken, waardoor je eetlust afneemt, maar om je activiteit vol te houden, moet je lichaam voldoende brandstof hebben. Soms, in een poging om gewicht te verliezen, verminderen mensen hun calorieën te veel en hebben zij gewoon niet de energie om hun oefening vol te houden. Dus, het hele proces werkt averechts. Mensen vertellen me vaak dat ze het gevoel hebben dat lichaamsbeweging hen hongerig maakt en hen ertoe aanzet meer te eten. Vaak komt dat omdat ze niet goed getankt hebben voor en na hun training.

4. Drink vocht om je hongergevoel te verminderen.

Het drinken van vocht bij jouw maaltijden kan ervoor zorgen dat je maaltijden voller aanvoelen. En sommige mensen verwarren dorst met honger, dus zelfs als hun lichaam naar vocht snakt, eten ze in plaats daarvan. Als je gehydrateerd blijft, zal dat minder snel gebeuren.

5. Het eten van kleine, frequente maaltijden kan helpen om je eetlust te remmen.

Als je om de paar uur kleine maaltijden eet, helpt dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabieler te houden. Dit is belangrijk omdat dips in je bloedsuikerspiegel je hongergevoel kunnen doen pieken. Zelfs als je denkt dat een kleinere hoeveelheid voedsel niet genoeg zal zijn om je honger te stillen, maakt de wetenschap dat je binnen een paar uur weer zult eten het vaak gemakkelijker om je honger te beheersen.

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x