Walk

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

Thuiswerken is voor velen de norm geworden, en sociale media, e-mail en huishoudelijke taken kunnen ons meer gestrest maken. Veel mensen voelen zich meer geïsoleerd. Als we ons losmaken van technologie en weer contact maken met de natuur, kunnen we onze hersenen weer opladen. Wandelen is een geweldige manier om frisse lucht te krijgen, vooral als je in stedelijke gebieden woont. Verschillende studies tonen aan dat wandelen voordelen biedt voor de algemene gezondheid.

Hier zijn 4 voordelen waarom wandelen goed is voor je gezondheid:

1. Bouw botdichtheid op

Wandelen is een gewichtdragende oefening, wat betekent dat jouw botten en spieren harder werken tegen de zwaartekracht in. Dit helpt jouw lichaam bij het opbouwen of behouden van botdichtheid, wat van cruciaal belang is als we ouder worden.

Studies tonen aan dat de botdichtheid na de leeftijd van 40 jaar met ongeveer één procent per jaar afneemt. Een wandeling in de buitenlucht kan een positieve invloed hebben op het vertragen van dit verlies. De CDC raadt ook 5 dagen per week 30 minuten lichaamsbeweging aan, zoals stevig wandelen.

Als extra bonus krijg je door buiten te wandelen een dosis vitamine D, dankzij blootstelling aan zonlicht. Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium, dat we nodig hebben voor gezonde botten.

2. Verbeter de slaapkwaliteit

Een lange wandeling in de natuur kan niet alleen inspireren tot een hersteldutje na de wandeling, maar recent onderzoek suggereert dat het de algehele slaapkwaliteit kan verbeteren.

In een studie uit 2017, gepubliceerd in Current Biology, mat onderzoeker Kenneth Wright van de University of Colorado Boulder de slaapcycli van proefpersonen vóór en tijdens een weekendkampeertocht. Tijdens de reis, toen proefpersonen werden blootgesteld aan alleen natuurlijk licht (geen elektronica), steeg hun melatonineniveau en hun interne klokken verschoven eerder. De studie suggereert dat de natuur ons helpt om over te schakelen op een natuurlijke slaapcyclus.

3. Verhoogt het geluk

Lichaamsbeweging bevordert het vrijkomen van endorfine, een chemische stof in de hersenen die positieve gevoelens opwekt. Hiken kan onze stemming echter nog meer verbeteren dan een gewone wandeling in de buurt.

Onderzoeker Gregory Bratman van de Stanford Universiteit wees 60 mensen aan voor een 50 minuten durende wandeling in het bos of een wandeling over verharde wegen. De resultaten toonden aan dat de natuurwandelaars minder angst en piekeren ervaarden, evenals meer positieve emoties dan de stadswandelaars.

Wil je wat extra krediet voor geluk? Wandel met een vriend of twee. Sociale interactie, vooral met mensen met wie je een sterke band hebt, is een belangrijk ingrediënt voor geluk en welzijn.

4. Depressie bestrijden

De vitamine D van het zonnige buitenleven die zo essentieel is voor de gezondheid van je botten, bestrijdt ook depressies. Volgens een kritische review van 61 studies lijkt er een correlatie te bestaan tussen depressie en een tekort aan vitamine D. Degenen die de laagste vitamine D-spiegels hadden, hadden het grootste risico op depressie, en degenen die depressief waren, hadden lagere vitamine D-spiegels.

Vitamine D tekort symptomen zijn onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Frequente ziektes
  • Trage wondgenezing bot- en/of spierpijn
  • Depressie

Deelnemers ervaarden aanzienlijke verbeteringen in depressiesymptomen na behandeling voor vitamine D-tekort.

In een andere studie ontdekten Stanford onderzoekers dat proefpersonen die 90 minuten in de natuur wandelden een verhoogde activiteit hadden in de subgenuale prefrontale cortex, een gebied van de hersenen dat in verband wordt gebracht met depressie en angst wanneer het gedeactiveerd is. Deze bevinding suggereert dat wandelen in de natuur een positieve invloed heeft op de stemming.

Waarom wandelen met vrienden: De rol van sociale steun

Van lichaamsbeweging is al bekend dat het veel voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid, maar uit een recente studie blijkt dat het meedoen met een groep om te trainen een positieve invloed kan hebben op het bereiken van doelen. Het National Institutes of Health heeft verschillende studies bekeken die de voordelen van sociale steun verbinden met een betere gezondheid en welzijn.

Regelmatige wandelingen in de natuur versterken ons hart, onze longen en spieren, maar ook onze geest. En samen met vrienden wandelen kan ook gezonde voordelen opleveren. Dus, de volgende keer dat je de top van een heuvel bereikt aan het eind van een zandpad, sta dan even stil bij het uitzicht en waardeer wat je allemaal doet voor je gezondheid en geluk.

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat is de beste positie om in te slapen?

Wat is de beste positie om in te slapen?

Auteur: Herbalife

Op je rug, buik, zijkant of in een foetushouding? In dit blog ontcijferen we de verschillende posities om in slaap te vallen en een goede slaapkwaliteit te hebben. Als het gaat om in slaap vallen, heeft iedereen zijn eigen voorkeur qua houding. Het is belangrijk om te weten wat de consequenties zijn van de verschillende houdingen: wat zijn de voor- en nadelen van de houdingen? Hoe kan je goed slapen? Hoe vind je de juiste positie?

Lees meer

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

Auteur: David Heber

Het afgelopen jaar heeft onze normale routines behoorlijk verstoord en voor vele mensen is ook het slaappatroon in het gedrang gekomen. Het belang van voldoende slaap van goede kwaliteit is echter cruciaal voor de algemene gezondheid en het welzijn. Nu oude routines weer langzaamaan opgepakt kunnen worden, is het dus belangrijk om de volgende 6 tips toe te passen.

Lees meer

Waarom menselijke verbinding de sleutel is tot een optimaal welzijn

Waarom menselijke verbinding de sleutel is tot een optimaal welzijn

Auteur: Kent Bradley

Als mens zijn we gemaakt voor sociale verbondenheid, maar veel factoren, zoals stress en moeilijke situaties, kunnen ervoor zorgen dat we ons geïsoleerd voelen. Afgesneden zijn van anderen kan leiden tot minder energie, minder effectiviteit omdat we steeds meer alleen op onszelf vertrouwen, en nog meer stress. Dit kan ook betekenen dat je de doelen die je hebt gesteld hebt of de levensstijl die je zou willen leiden, niet kunt handhaven. Het voelt soms simpelweg te overweldigend. Een begeleidende hand van een ervaren persoon kan dan uitkomst bieden. Het enige wat je wel zelf moet doen is deze persoon opzoeken.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x