Eettips om je op weg te helpen

Het lijkt alsof iedereen in 2020 meer gebakken heeft dan ooit. We zagen alles voorbijkomen op social media, zoals nieuwe recepten voor bananenbrood of zelfgemaakte hummus, maar bovenal veel lekkere en vaak ongezonde lekkernijen. Onze routines zijn de laatste maanden zo ingrijpend veranderd dat het niet gek is dat we even van onze gezonde gewoonten zijn afgedwaald, maar hoe pakken we nu de draad weer op? Dat doen we door het aanbrengen van veranderingen in onze levensstijl die gezond eten nu en in de toekomst zullen ondersteunen.

Ga vooral door met het (gezond) koken thuis
Een positief punt van de periode waarin we nu leven is dat meer mensen tijd hebben om thuis iets klaar te maken. Meer maaltijden klaarmaken maakt het mogelijk om meer voedingsstofrijke maaltijden binnen te krijgen op een dag. Dit betekent wel dat je tijdens het koken gebruikt maakt van kleurrijke groenten en fruit, voedingsmiddelen die gezonde vetten bevatten, zoals olijfolie, avocado en vis, maar ook vezelrijke volle granen, bonen en magere eiwitbronnen, inclusief plantaardige eiwitten. Hoewel velen van ons het koken een beetje beu zijn en liever via Thuisbezorgd iets bestellen, kan het experimenteren in de keuken met verse ingrediënten en nieuwe recepten gezond eten lekker, maar vooral ook leuk maken. Dat betekent wel dat we vaker comfort food moeten weerstaan, maar wie zegt dat gezond eten niet lekker kan zijn?

Geniet van gezonde bezorg-/afhaalmaaltijden
Thuisbezorgd en andere bezorgdiensten hebben het nog nooit zo druk gehad. Mensen bestellen massaal eten bij hun favoriete restaurants, omdat ze de lokale horeca willen ondersteunen en toch de luxe van het uiteten gaan missen. Vaak kiezen we voor een ongezonde hap boven een voedingsrijke maaltijd. Probeer in plaats van de snackbar om de hoek de volgende keer eens te gaan voor een maaltijd die aansluit bij jouw gebruikelijke gezonde patroon. Aangezien je waarschijnlijk online menu-aanbiedingen gaat bekijken, moet je de tijd nemen om gerechten te selecteren die veel groenten en magere eiwitten bevatten, bijvoorbeeld een gezond wokgerecht of een met proteïne bedekte salade. Bij veel menu’s wordt tegenwoordig ook voedingsinformatie geplaatst, die je kan helpen om betere keuzes te maken. Als je besluit om extra items te bestellen, zodat je genoeg te eten hebt voor de volgende dag, zet dan meteen de portie van morgen opzij, zodat je niet in de verleiding komt om te veel te eten.

Zoek een partner met dezelfde doelen
Als het gaat om een verandering in voeding of bijvoorbeeld gewichtsverlies, kan een ondersteunende community het verschil maken. Zoek mensen met dezelfde wens om gezonder te leven en maak contact met hen. Het delen van jouw favoriete gezonde recepten, praten over jullie uitdagingen, elkaar verantwoordelijk houden en samen koken – zelfs op afstand – kan helpen bij zinvolle veranderingen in jouw levensstijl.

‘Preparation is key’
Het is makkelijk om gedachteloos en ongezond te snacken, omdat deze opties thuis toegankelijker zijn dan op kantoor. Toch is het net zo makkelijk om een gezonde snack te pakken als je maar voorbereid bent en een gezonde hap klaarlegt. Bewaar gesneden wortels en bleekselderij in de koelkast, samen met wat hummus, en je hebt een lekker tussendoortje. Een schaal met vers fruit op het aanrecht kan ook gezonde tussendoortjes aanmoedigen. Je kunt een appel eten met wat kaneel en rozijnen of een banaan in een gezonde proteïneshake zoals Pro20 Select mixen.

Het plannen van een maaltijd van tevoren kan tijdrovend zijn, maar het maakt het veel waarschijnlijker dat je je de hele week aan een gezond eetplan houdt. Een goed gevulde koelkast, vriezer en voorraadkast kunnen echt helpen. Je kunt gezonde granen, zoals zilvervliesrijst of quinoa vooraf bereiden en verschillende groenten klaar hebben in de koelkast of vriezer. Voor proteïnen kun je kipfilet of vis bakken of kiezen voor tonijn, zalm of bonen uit blik uit de voorraadkast of wat garnalen of groenteburgers uit de vriezer halen. Voila, je bent voorbereid om de hele week gezonde bowls, salades en wokgerechten te maken.

Het afgelopen jaar was in zoveel opzichten een uitdaging. Maak jezelf niet gek als je bent aangekomen of niet zoveel traint als je zou willen. Als je een tijdje jouw routine hebt doorbroken, zet jezelf er dan overheen en ga weer verder. Je lichaam van de juiste voedingsstoffen voorzien en regelmatig aan lichaamsbeweging doen, zijn gezonde gewoonten die je kunt volhouden. Motiveer jezelf met de wetenschap dat dit een van de allerbeste dingen is die je voor jezelf kunt doen!

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe het immuunsysteem werkt

Hoe het immuunsysteem werkt

Auteur: Kent Bradley

Werken aan een goed functionerend immuunsysteem is vandaag de dag een groter onderwerp dan ooit, maar wat is immuniteit eigenlijk? In een poll die we onlangs deelden op social media vroegen we onze volgers of zij hun immuunsysteem ondersteunen. Maar liefst 32% gaf aan daar veel te weinig of zelfs niet mee bezig te zijn. Daarom duiken we dieper in op het onderwerp: wat is het immuunsysteem?

Lees meer

Hoe proteïnen, koolhydraten en vet sportprestaties verbeteren

Hoe proteïnen, koolhydraten en vet sportprestaties verbeteren

Auteur: Susan Bowerman

Mensen vragen zich vaak af wat de aanbevolen calorie-inname is voor koolhydraten of hoeveel procent van hun dieet uit proteïnen moet bestaan. Voor de gemiddelde mens wordt aangeraden om de 40-30-30-verdeling aan te houden voor koolhydraten, proteïnen en vet. Voor mensen met meer atletische doelstellingen zullen hun benodigdheden verschillen per persoon. De juiste balans vinden in macronutriënten is belangrijk voor sporters en actieve personen, omdat het veel impact kan hebben op hun training en sportprestaties.

Lees meer

Immune Booster benoemd tot Gekozen Product van het Jaar in Nederland

Immune Booster benoemd tot Gekozen Product van het Jaar in Nederland

Auteur: Herbalife Nutrition

Met trots kunnen we meedelen dat Immune Booster van Herbalife Nutrition door de Nederlandse consument benoemd is tot Gekozen Product van het Jaar 2021 in de categorie 'voedingssupplementen: weerstand'.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x