Waarom je gezond moet eten in tijden van stress

Een incidentele stressvolle gebeurtenis, zoals een auto die niet wil starten of een koelkastlampje dat maar blijft knipperen, is een deel van het leven. Als dit soort dingen gebeuren, raken we een beetje gestresst. Het is de manier waarop het lichaam ons helpt om ons te concentreren zodat we het probleem kunnen aanpakken. Af en toe gestresst raken is één ding, maar wanneer stress chronisch wordt - bijvoorbeeld wanneer we te maken krijgen met onverbiddelijke werkeisen of voortdurende zorgen over onze financiën - kan het echt een tol eisen van het lichaam. We zijn dan geneigd om naar gemakkelijk comfort voedsel te grijpen maar het is in zulke situaties juist extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door goede voeding te eten.

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Stress kan ook leiden tot vermoeidheid of depressie, dus gezond eten komt in zo'n situatie vaak niet bovenaan je prioriteitenlijst te staan. Voedsel dat snel klaar is en vaak vol zit met vet, zout en suiker zorgt voor onmiddelijke bevrediging van het reptielenbrein en je voelt je vaak niet in staat om hiertegen te vechten. En als je je tot cafeïne wendt om vermoeidheid tegen te gaan, kan dat ook averechts werken doordat het je slaap verstoort.

Die hoogcalorische comfortproducten kunnen dus de afgifte van bepaalde chemische stoffen in de hersenen stimuleren waardoor we ons goed voelen - in ieder geval op de korte termijn - en kunnen er ook voor zorgen dat we willen blijven eten. Maar in een vicieuze cirkel kan overeten leiden tot gewichtstoename, waardoor psychologische stress toeneemt. En dat kan op zijn beurt weer leiden tot meer overeten. Hier wil je niet in belanden, dus week waakzaam als je voelt dat het dagelijks leven je overvalt en te druk voelt. Trek dan onmiddellijk aan je rem.

Stress de baas zijn door gezond te eten

Hoewel je misschien niet in staat bent om de stress te laten verdwijnen, zijn er dingen die je kunt doen om je te helpen bij het beheersen van de stressniveaus en de manier waarop je erop reageert.

  • Eet evenwichtige maaltijden. Probeer bij elke maaltijd wat eiwit toe te voegen, zoals gevogelte, ei, magere zuivel, mager vlees, vis of sojaproducten. Eiwit bevredigt de honger en helpt je ook om je mentaal alert te houden. Maak de maaltijd compleet met vers fruit, groenten en volle granen.
  • Eet regelmatig en sla geen maaltijden over. Als je gestresst bent, is het gemakkelijk om je maaltijden uit te stellen of zelfs helemaal over te slaan. Je energieniveau zal hieronder onder lijden. En het kan zijn dat je uiteindelijk te veel eet wanneer je eindelijk eet. Als stress een eetlust killer is, probeer dan vaker overdag kleinere hoeveelheden gezond voedsel te eten.
  • Probeer het gebruik van voedsel als stressremmer te vermijden. Een stevige wandeling of een kop kruidenthee kan in plaats daarvan werken. Als je de behoefte voelt om te eten, helpen harde knapperige voedingsmiddelen om stress te verlichten door strakke kaakspieren aan het werk te zetten. Probeer te snoepen op een handvol amandelen, sojanoten, bospeentjes of selderijstengels met tonijn uit blik.
  • Bespaar op cafeïne. Mensen voelen vaak een gebrek aan energie als ze gestresst zijn en wenden zich tot cafeïne als een booster, maar te veel kan je nachtrust en je hormoonhuishouding verstoren en het maakt je vaak nog meer gestrest. Als je echt zo gewend bent aan je bakkie, drink er dan twee en houdt het voor de rest bij cafeïnevrije koffie en thee.
  • Probeer de maaltijden aangenaam en gescheiden van het werk of andere stressbronnen te houden. Als je aan een bureau eet terwijl je werkt, of rekeningen betaalt terwijl je eet, dan hebben zowel je buik als je hersenen niet echt rust. Je raadt het al: nog meer lichamelijke stress. Neem de tijd om te vertragen en te ontspannen terwijl je eet. Proef wat je eet en kauw op elke hap minstens 30 keer. Wanneer je kauwt, krijgt je spijsverteringssysteem een seintje dat er eten aan komt. Je maag bereidt zich voor en je produceert door het kauwen meer speeksel, dat is nodig om het eten zacht te maken, goed door te slikken en de mond weer te reinigen. Op die manier eet je waarschijnlijk minder en geniet je meer van het eten.

Het allergrootste voordeel van dit alles? Je lichaam wordt gedwongen tot rust en krijgt de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om jou door de drukke periode te helpen en zichzelf te herstellen.

Gerelateerd

Alle artikelen
Waar komt emotie eten vandaan en hoe kun je het stoppen?

Waar komt emotie eten vandaan en hoe kun je het stoppen?

Auteur: Herbalife Nutrition

We eten allemaal wel eens uit emotie. Misschien heb je jezelf na een ongewoon zware dag opgevrolijkt met een kommetje ijs, of heb je een paar frietjes van het bord van je beste vriendin geplukt terwijl je een rampzalige gebeurtenis aan haar vertelt. Maar wanneer emotioneel eten uit de hand loopt, dat wil zeggen wanneer eten de eerste en meest voorkomende reactie is op negatieve gedachten en gevoelens, is het tijd om je grip terug te krijgen op je voedingspatroon. Eten uit stress neemt meestal helemaal geen stress weg, en als het te vaak gebeurt, kan het ook pondjes toevoegen. Hier zijn enkele tips om deze gewoonte af te leren.

Lees meer

Kwaliteit: de kern van alles wat we doen

Kwaliteit: de kern van alles wat we doen

Auteur: Gary Swanson

Het opbouwen van langdurige relaties met onze members en hun klanten is gebaseerd op een kernelement: vertrouwen. Sinds 1980 streeft Herbalife Nutrition ernaar dat vertrouwen te behouden door te investeren in de kwaliteit van onze producten voor de miljoenen klanten over de hele wereld die ervoor kiezen om ons deel uit te laten maken van hun dagelijkse voedingsplan.

Lees meer

Verstoort eten op het verkeerde tijdstip onze biologische klok?

Verstoort eten op het verkeerde tijdstip onze biologische klok?

Auteur: Herbalife Nutrition

In ontwikkelde samenlevingen nemen overgewicht, obesitas en stofwisselingsziekten voortdurend toe. Een levensstijl met weinig lichaamsbeweging gecombineerd met gemakkelijk toegang tot energierijke, bewerkte voedingsmiddelen, zijn de twee belangrijkste redenen die deze epidemie kunnen verklaren. Tot nu toe waren studies om dit probleem nader te onderzoeken gericht op het analyseren van de impact van de samenstelling van de voeding door te vragen: wat eten we? Daarentegen is er minder aandacht besteed aan een ander aspect van voeding: wanneer eten we? De chronobiologie van eetgedrag houdt zich bezig met dit onderwerp door het bestuderen van de invloed van onze eetmomenten op onze stofwisseling, de regelmaat ervan en welke voedingsstoffen we op verschillende tijdstippen van de dag eten.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x