Shake

Kies jij voor een maaltijdvervanger of voor een proteïneshake?

In de huidige markt zijn maaltijdvervangers en proteïneshakes twee soorten producten die veel door consumenten worden gebruikt, maar vaak door elkaar worden gehaald. Het onderscheid is belangrijk, aangezien gewichtsbeheersing en atletische prestaties verschillende doelen zijn. Ook obesitas blijft een stijgend probleem.

Volgens de Global Burden of Disease Study heeft geen enkel land de afgelopen 27 jaar zijn obesitaspercentage verminderd. De prevalentie van obesitas is de afgelopen 40 jaar bijna verdrievoudigd.

De disbalans tussen de verbruikte calorieën en de verbruikte calorieën, plus de vermindering van fysieke activiteit als gevolg van een steeds meer sedentaire levensstijl, zijn de fundamentele oorzaken van overgewicht.

Een redelijke strategie zou daarom zijn om bewust kansen te creëren voor een actievere levensstijl en gezonde voeding. Mensen hebben echter vaak moeite om de juiste voedingskeuzes te maken.

Dit kan te wijten zijn aan:

 • Gebrek aan tijd
 • Moet buiten huis eten
 • Grotere portiegroottes
 • De beschikbaarheid, het gemak en de smaak van energierijk maar voedselarme voeding

Dit is waar maaltijdvervangers een krachtig hulpmiddel kunnen zijn om het lichaamsgewicht te beheersen.

Wat is een maaltijdvervanger?

Niet te verwarren met proteïneshakes, smoothies of juices. Maaltijdvervangers zijn producten die bedoeld zijn om de voedingswaarde van een maaltijd te vervangen, maar met een lagere totale calorie-inname. Ze bevatten proteïnen samen met andere voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) en worden vaak gebruikt voor gewichtsverlies of gewichtsbehoud, met proteïne om de honger te stillen en de eetlust te beheersen. Afhankelijk van het programma kunnen ze worden gebruikt ter vervanging van een of twee van de gebruikelijke drie dagelijkse maaltijden. Een proteïneshake daarentegen is in de eerste plaats bedoeld om proteïnen af ​​te leveren en is meestal bedoeld om proteïne aan het dieet toe te voegen en niet om een ​​maaltijd te vervangen.

Maaltijdvervanger Shake

Maaltijdvervangende shake versus proteïneshake

Als kant-en-klaar of gemakkelijk te bereiden voeding, kunnen maaltijdvervangers in verschillende vormen voorkomen, waaronder maaltijdrepen, shakes en poeders die met (soja)melk kunnen worden gemengd. Met name shakes kunnen vetrijke en calorierijke maaltijden vervangen door een afgemeten hoeveelheid calorieën.

In tegenstelling tot proteïneshakes of fruit- en groentesappen, biedt een maaltijdvervangende shake met 200 of 300 calorieën zowel macronutriënten als micronutriënten die doorgaans worden geconsumeerd in een typische maaltijd van 500 tot 800 calorieën.

Wat is een maaltijdvervanger?

Onderzoek van de afgelopen 15 jaar heeft aangetoond dat het gebruik van maaltijdvervangende shakes om een ​​calorietekort te creëren een effectief middel is voor gewichtsbeheersing, erkend door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en de Academie voor Voeding en Diëtetiek in de Verenigde Staten.

In een onderzoek van de Universiteit van Ulm, geleid door Marion Flechtner-Mors, Ph.D, lid van de Nutrition Advisory Board bij Herbalife Nutrition, ondergingen deelnemers die worstelden met obesitas een energiebeperkt dieet en werden willekeurig toegewezen aan ofwel een proteïnetrijk dieet of een conventioneel proteïnedieet gedurende 12 maanden. Proteïneverrijkte maaltijdvervangers werden gebruikt om het dieet van de proteïnerijke groep aan te vullen.

Volgens de studie bereikte de groep met een hoog proteïnegehalte aanzienlijk gewichtsverlies met behoud van vetvrije massa wanneer ze werden behandeld met een energiebeperkt, proteïnerijk dieet dat voedzame maaltijdvervangers bevatte, in vergelijking met de resultaten voor conventionele proteïneinname.

De rol van proteïne en vezels bij maaltijdvervangers

Plantaardige proteïnen – zoals soja – zijn vaak een van de hoofdingrediënten in veel maaltijdvervangers. In sommige producten spelen voedingsvezels ook een belangrijke rol. Deze combinatie heeft een reden van bestaan: beide componenten helpen trek en eetlust te beheersen.

Trek en eetlust, hoewel soms gebruikt als synoniemen, zijn niet hetzelfde. Trek verwijst naar een fysiologische behoefte om te eten, terwijl eetlust het verlangen is om te eten. Mensen kunnen de wens om te eten melden als er geen honger is. Afgezien van fysiologische factoren, is aangetoond dat de sensorische blootstelling aan voeding, zoals zien, ruiken en proeven, de eetlust verhoogt.

Maar hoe dragen plantaardige proteïnen en vezels precies bij aan verzadiging?

Proteïne

Je zult je waarschijnlijk voller voelen na het eten van proteïnen dan andere voedingsstoffen zoals koolhydraten of vet.

Proteïne wordt langzamer verteerd dan koolhydraten, waardoor het langer in het maag-darmkanaal aanwezig is.

Plantaardige en dierlijke proteïnen hebben een vergelijkbaar effect op de eetlust.

Voedingsmiddelen op basis van soja zijn niet alleen een bron van hoogwaardige proteïnen, maar ook een bron van vezels.

Vezels

Vezels vertragen de tijd die voeding nodig heeft om door de maag en in de dunne darm te gaan. Dit helpt de opname van glucose in de bloedbaan te vertragen en zorgt ervoor dat jij je voor langere tijd verzadigd voelt.

Vezels vullen je maag en stimuleren receptoren die je hersenen vertellen dat het tijd is om te stoppen met eten.

Om vezels door je spijsverteringsstelsel te verplaatsen, moet je veel water drinken. Dit helpt ook om honger te bestrijden, aangezien dorst vaak verward kan worden met trek.

Omdat proteïne zo'n belangrijk ingrediënt is in maaltijdvervangers, bestaat er enige verwarring over de vraag of ze hetzelfde zijn als proteïneshakes. Dat zijn ze niet, en je zult zien waarom.

Maaltijdvervangers versus proteïneshakes: wat is het verschil?

Proteïneproducten en maaltijdvervangers verschillen in voedingssamenstelling en zijn ontworpen voor verschillende doelen. Simpel gezegd, zijn maaltijdvervangers ontworpen om te helpen bij gewichtsbeheersing, terwijl proteïnedranken vaker worden gebruikt voor atletische prestaties en spiergroei.

Het verwarren van een maaltijdvervangende shake met een proteïneshake is een fout die jouw doelstellingen voor gewichtsbeheersing kan verstoren.

Hier is een eenvoudige manier om de twee te begrijpen:

Maaltijdvervangende shakes

 • Bedoeld ter vervanging van een of twee maaltijden van jouw dagelijkse voeding.
 • Meestal verrijkt met vitamines en mineralen.
 • Ze bieden meer vezels en koolhydraten dan proteïneshakes
 • Ze bevatten mogelijk meer calorieën per portie dan een proteïneshake, hoewel ze minder calorieën bevatten dan echte maaltijden.
 • Zorg voor proteïnen, maar meestal op lagere niveaus dan de meeste proteïneshakes.

Proteïneshakes

 • Bedoeld als aanvulling op een normale voeding, niet ter vervanging van een maaltijd.
 • Te consumeren voor of na een training.
 • Typisch tot 25 g proteïneper portie.
 • Ze bevatten meestal minder dan 5 g koolhydraten, omdat ze niet bedoeld zijn als volledige maaltijden.
 • De neiging om weinig of geen toegevoegde vitamines en mineralen te bevatten die niet door de proteïnebron worden geleverd.

Beide producten hebben hun nut en als consument is het belangrijk om het juiste product te kiezen voor jouw specifieke doel. Proteïneshakes zijn geweldig voor het voeden van intensieve trainingen, het opbouwen, versterken en repareren van spierweefsel. Een maaltijdvervangende shake daarentegen kan je helpen om af te vallen of op gewicht te blijven.

g

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x