Foodprepping

Tips voor het bewaren en bereiden van etenswaren

In tegenstelling tot wat vele mensen denken kan koken met restjes nog steeds lekker én bovendien voedzaam zijn. Probeer dit jaar eens zorgvuldiger om te gaan met de voeding die je koopt en probeer daarmee voedselverspilling zoveel mogelijk te verminderen. Voedselverspilling tegengaan is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor de portemonnee. Hier zijn enkele handige tips om voedselverspilling te voorkomen en de voedingswaarden te behouden.

Tips voor het bewaren van voeding

  • Bewaar droge goederen, zoals bonen, rijst en pasta altijd koel en droog. Let er dus op dat bijvoorbeeld een zak verse walnoten niet in een vochtige kelder bewaard wordt en een pak meel niet naast de lekkende pot met ingemaakt stoofperen staat.
  • De meeste conserven zijn nog jaren verwijderd van hun vervaldatum, wat betekent dat ze veilig in de voorraadkast kunnen worden bewaard.
  • Het is altijd belangrijk om zelf goed te kijken, ruiken en proeven of de kwaliteit van een product nog goed is. Zo zijn er ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is, zoals bijvoorbeeld verse groente of aardappelen.
  • Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatums en het is belangrijk om het verschil te weten. Een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) vind je op producten die niet snel bederven, zoals bijvoorbeeld koffie. Na de THT-datum kan de kwaliteit van de koffie achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog prima. Het is nog veilig om te drinken. Een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) staat op (zeer) bederfelijke producten, zoals bijvoorbeeld vlees. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Tips voor het bereiden van voeding

  • In de magnetron worden voedingsstoffen niet vernietigd.
  • Was fruit en groenten licht, maar laat ze niet weken. Laat de schil erop zitten, want de schil van fruit en groenten zijn namelijk goede bronnen van vitaminen, mineralen en vezels.
  • Let op wat je wegsnijdt. Er zit bijvoorbeeld meer vitamine C en calcium in broccoli-stelen dan in roosjes en meer voedingsstoffen in asperges dan in de uiteinden. De harde kern van een ananas bevat de hoogste concentratie bromelaïne, een natuurlijk enzym dat de spijsvertering bevordert.
  • Een kleine hoeveelheid goede vetten helpt bij de opname van carotenoïden, dus een paar plakjes avocado in je spinaziesalade of een beetje olijfolie in je tomatensaus zullen je opname stimuleren.

Hoe je gezonde maaltijden kunt maken van etenswaren die je thuis hebt

Nu je voorraadkast en vriezer goed gevuld zijn en je eten goed en veilig is opgeslagen, volgen hier enkele ideeën om gezonde maaltijden te bereiden:

Begin met proteïne.

Je kunt kiezen voor dierlijke eiwitten, zoals kaas, eieren, tonijn uit blik, zalm of kip of voorplantaardige eiwitten, zoals bonen, erwten, linzen, tofu of tempeh.

Voeg gezonde koolhydraten toe.

Er zijn tal van goede bronnen van koolhydraten en ze bieden een overvloed aan vitaminen, mineralen, vezels en fytonutriënten. Probeer bevroren groenten en fruit of uit blik of granen, zoals zilvervliesrijst, quinoa, volkorenpasta, volkorenbrood of maïstortilla's.

Verander restjes in make-overs.

Als je goed plant kun je ervoor zorgen dat het voedsel dat je bereid dubbel werk doet. Als je kip grilt, maak er dan extra van en voeg deze toe aan de pasta van morgen. Als je wat vis bakt, maak er dan genoeg van om morgenavond maïstortilla's met salsa voor vistaco's te maken.

Maak alles-in-één maaltijden

Zoek alles-in-één maaltijden die je lekker vindt, zoals soepen, stoofschotels, ovenschotels die je eiwitten en groenten allemaal in één gerecht bevatten. Op die manier kun je toch een uitgebalanceerde maaltijd hebben met “een voorgerecht en twee bijgerechten” zonder dat je zelf drie aparte items hoeft te maken.

Hergebruik voedingsmiddelen die de uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt.

Er zijn veel manieren om het meeste uit bederfelijke etenswaren te halen, zelfs als ze er een beetje verlept uitzien. Als je tomaten te papperig worden om in salades te snijden, overweeg dan om er zelfgemaakte tomatensaus van te maken.

Worden je bananen bruin en zacht? Geef ze meer leven door ze los te pellen en bewaar ze in de vriezer als gezond smoothie-ingrediënt! Soepen, stoofschotels en salades zijn geweldige gerechten die veel verschillende ingrediënten kunnen bevatten met een kortere houdbaarheid.

Hoe zit het met restjes?

Als het om restjes gaat, is een gemakkelijke manier om richtlijnen voor voedselopslag te onthouden eenvoudig: twee uur, vijf centimeter, vier dagen - de getallen vormen de "2-5-4-regel".

Twee uur is hoe lang voeding veilig op kamertemperatuur kan blijven nadat je het uit de oven of van de grill hebt gehaald - of, in het geval van koude voeding, hoe lang het veilig uit de koelkast of koeler kan blijven. Zodra de tijdslimiet is bereikt, moet de voeding worden gekoeld of ingevroren.

De regel van 5 cm houdt in dat je overgebleven voedsel moet bewaren in ondiepe bakjes - niet meer dan 5 cm dik - zodat ze gelijkmatig en snel kunnen afkoelen. Als containers te diep zijn, duurt het te lang voordat het voedsel in het midden is afgekoeld.

De laatste regel zegt dat je je gekoelde restjes binnen vier dagen moet gebruiken - anders moet je ze weggooien.

Zorg goed voor jezelf en je lichaam. Plan jouw boodschappenlijst en vul de vriezer, koelkast en keukenkasten met gezonde restjes. Concentreer je op de belangrijke voedingsstoffen die je mogelijk in jouw dieet moet verhogen en kies met deze kennis voor de juiste voedingsmiddelen. Het is een goed moment om creatief te worden in de keuken - je zult er misschien versteld van staan ​​welke smakelijke maaltijden je kunt samenstellen met wat er al in je voorraadkast staat!

Gerelateerd

Alle artikelen
Vijf tips om je brein fit te houden

Vijf tips om je brein fit te houden

Auteur: Herbalife Nutrition

Van 13 t/m 19 maart is de jaarlijkse Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Een goede reden om eens stil te staan bij wat je zelf eigenlijk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen in topvorm te blijven.

Lees meer

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!

Auteur: Susan Bowerman

Als je boodschappen moet doen, kan vooruitplannen een enorm verschil maken. Als je zoals de meeste mensen bent, plan je waarschijnlijk een paar maaltijden vooruit en koop je dezelfde basisproducten. Maar hoe zit het met het plannen van een betere gezondheid? Een boodschappenlijstje met gezonde producten kan je helpen om prioriteit te geven aan voeding voor jezelf en je gezin. Het kan je ook helpen afleidingen in de winkel te vermijden, zoals calorierijk comfortvoedsel, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat.

Lees meer

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Dit zijn dé voedingstrends van 2023

Auteur: Susan Bowerman

Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x