Zijn koolhydraten de vijand?

In de afgelopen decennia werden koolhydraten eerst de hemel in geprezen om vervolgens tot vijand van gewichtsverlies gebombardeerd te worden. Maar is deze controversiële macrovoedingsstof echt slecht voor je?

Volgens Susan Bowerman, Director Nutrition Training bij Herbalife Nutrition, worden koolhydraten wellicht gewoon niet goed begrepen.
Diegenen die op een koolhydraatarm dieet zijn of een dieet zonder koolhydraten, blijven meestal ver weg van de bekendste bronnen ervan, zoals brood, pasta en aardappelen. Wist je echter dat er in veel andere voedingsmiddelen ook koolhydraten verstopt zitten?

Susan legt uit: “Veel voedingsmiddelen leveren koolhydraten. Wat goed is, want je lichaam vertrouwt daarop voor brandstof. Susan wijst er echter op dat niet alle koolhydraten gelijk zijn. Zo bieden de minst bewerkte koolhydraten de meeste voordelen en daarbij noemt ze fruit, groenten, bonen en volkorengranen als beste keuzes. “Naast koolhydraten leveren deze voedingsmiddelen vitaminen en mineralen,” zegt ze. “En in het geval van plantaardige voedingsmiddelen leveren ze tevens vezels.” De koolhydraten die het beste vermeden kunnen worden zijn de sterk bewerkte en geraffineerde koolhydraten. Deze komen o.a. voor in gebak, koekjes, witte pasta & witbrood, en in enkele hartige voedingsmiddelen zoals pizza. “Deze hebben het lichaam weinig anders dan calorieën te bieden,” zegt Susan. “Het is dus zinvol onze koolhydraten te halen uit gezondere bronnen, aangezien deze daarnaast ook andere voedingsstoffen bieden.”


WAAROM ZIJN VEZELS BELANGRIJK?
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat vezels een type koolhydraten zijn en dat ze beschouwd worden als één van de belangrijkste voedingsfactoren(1). Ze komen voor in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en granen. Voor volwassenen wordt aanbevolen 25 g vezels per dag te consumeren(2), maar de meeste mensen halen deze aanbeveling niet(3). Het inpassen van vezelrijke voedingsmiddelen en vezelsupplementen in je dagelijkse voeding kan je helpen de voordelen van vezels te ondervinden. Probeer de Multivezel Drank van Herbalife Nutrition eens; een caloriegecontroleerde optie die 5 g vezels per portie levert. Wat nog beter is? Het is suikervrij !


1. Vezels uit havergranen dragen bij aan een vermeerdering van de fecale bulk.
2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). EFSA Journal 2010; 8(3):1462.
3 .73% van de mannen & 87% van de vrouwen haalt de aanbevolen dagelijkse vezelinname niet: The National Diet & Nutrition Survey (NDND); volume 2, 2003.
4. Het vervangen van twee van de dagelijkse hoofdmaaltijden door maaltijdvervangers als onderdeel van een energiebeperkt dieet draagt bij aan gewichtsverlies.

Gerelateerd

Alle artikelen
De relatie tussen je hersenen en je darmen

De relatie tussen je hersenen en je darmen

Auteur: Herbalife Nutrition

Heb je ooit "vlinders in je buik" gehad? Wat dacht je van een "onderbuikgevoel"? Misschien "ergens de buik van vol"? Als een onderbuikgevoel je vertelt hoe je je je voelt, denken we snel dat het allemaal in ons hoofd zit. Maar de waarheid is dat als je onderbuik je aangeeft dat je met je gevoel moet meegaan, je intuïtie je echt iets probeert te vertellen.

Lees meer

Waar komt emotie eten vandaan en hoe kun je het stoppen?

Waar komt emotie eten vandaan en hoe kun je het stoppen?

Auteur: Herbalife Nutrition

We eten allemaal wel eens uit emotie. Misschien heb je jezelf na een ongewoon zware dag opgevrolijkt met een kommetje ijs, of heb je een paar frietjes van het bord van je beste vriendin geplukt terwijl je een rampzalige gebeurtenis aan haar vertelt. Maar wanneer emotioneel eten uit de hand loopt, dat wil zeggen wanneer eten de eerste en meest voorkomende reactie is op negatieve gedachten en gevoelens, is het tijd om je grip terug te krijgen op je voedingspatroon. Eten uit stress neemt meestal helemaal geen stress weg, en als het te vaak gebeurt, kan het ook pondjes toevoegen. Hier zijn enkele tips om deze gewoonte af te leren.

Lees meer

Kwaliteit: de kern van alles wat we doen

Kwaliteit: de kern van alles wat we doen

Auteur: Gary Swanson

Het opbouwen van langdurige relaties met onze members en hun klanten is gebaseerd op een kernelement: vertrouwen. Sinds 1980 streeft Herbalife Nutrition ernaar dat vertrouwen te behouden door te investeren in de kwaliteit van onze producten voor de miljoenen klanten over de hele wereld die ervoor kiezen om ons deel uit te laten maken van hun dagelijkse voedingsplan.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x