Stressreactie Kent

De stressreactie: Wat is het en hoe kun je het tegengaan?

Door Dr. Kent Bradley, Chief Health and Nutrition Officer, Herbalife Nutrition. Wist je dat ons lichaam geen onderscheid maakt tussen stressbronnen - het reageert gewoonweg op de stress. Dus, of deze stress nu voortkomt uit een feitelijke gebeurtenis - zoals een auto die je bijna raakt - of gewoon een gedachte; 'ik vraag me af of ik ooit door een auto zal worden aangereden', het lichaam kan op een vergelijkbare manier reageren. In deze tijden waarin er zoveel onzekerheid is, kan stress een enorme impact hebben op ons lichaam.

Dus, wat is de "stressreactie" en waarom hebben we die?

In een notendop, het is voor onze eigen overleving. We zijn gericht op overleven en onze gedachten zijn constant alert op dreiging. Dit wordt ook wel de "vecht- of vluchtreactie" genoemd. Ik denk dat we allemaal weten hoe het voelt - de plotselinge versnelling van de hartslag, misschien een verhoogde ademhaling, allemaal bedoeld om het lichaam voor te bereiden op de snelheid en zuurstof die nodig is om plotseling in actie te komen. Aan de basis hiervan ligt een stortvloed van hormonen die de acties van het lichaam stimuleren, maar ook invloed hebben op andere aspecten van onze gezondheid.

We verhogen de circulatie van adrenaline, bekend als epinefrine, die onze hartslag activeert, maar het stimuleert ook het vrijkomen van glucose en vet uit opslagplaatsen, voor brandstof. Als het niet wordt beheerst, ontstaat er een tweede reactie die het vrijkomen van cortisol in de bloedbaan veroorzaakt. Cortisol verhoogt de hoeveelheid glucose in onze bloedbaan en kan de honger stimuleren, wat kan leiden tot het eten van meer calorieën dan we eigenlijk nodig hebben en dus tot overgewicht of obesitas.

Wat betekent dit alles als we onder stress staan van COVID-19 zorgen?

Acute stress kan zowel nuttig als schadelijk zijn voor ons lichaam. Het kan nuttig zijn omdat het ons dwingt om waakzaam te zijn bij het beschermen van onszelf en onze dierbaren. Het kan schadelijk zijn omdat het ervoor zorgt dat onze bloeddruk stijgt en onze hartslag toeneemt, en voor degenen die onderliggende hart- en vaatziekten hebben, kan dit leiden tot een hartaanval of een beroerte.

Wat echter van grotere zorg is, is een toestand van chronische stress, zoals veel mensen in deze tijd van onzekerheid ervaren. In deze toestand wordt het lichaam voortdurend geactiveerd, wat resulteert in een verhoogde bloeddruk en gewichtstoename, wat factoren zijn bij hart- en vaatziekten. Bovendien staat het bekend dat cortisol de productie van onze beschermende immuuncellen, de zogenaamde lymfocyten, vermindert. In de acute fase kunnen we een toename van deze cellen zien, maar als we naar een meer chronische staat van stress gaan, leidt de cortisol-afgifte tot een afname van de lymfocyten, waardoor we potentieel vatbaarder zijn voor het ineffectief bestrijden van infecties.

Het overwinnen van de "stressreactie"

Dus, onze perceptie van bedreiging is wat een cascade creëert die een stressreactie wordt genoemd. Die reactie is natuurlijk als er een werkelijke dreiging is EN als die kortstondig is. Echter, onze gezondheid kan, door de mogelijke impact op gewicht en bloeddruk, negatief worden beïnvloed door deze stresscascade als deze niet goed wordt beheerd.

De focus op het verminderen van onze stress en het verbeteren van onze gezondheid kan worden bereikt met een handvol eenvoudige praktijken. Ik noem ze mijn 6 Rs.

  1. Rust – Eerst moet je voor genoeg slaap zorgen! Voldoende slaap is uiterst nuttig om de stressrespons in te dammen.
  2. Relaxatie technieken – Diepe ademhaling, of dat nu gebeurt door middel van meditatieoefeningen of terwijl je aan yoga doet, de sleutel is een langzame, opzettelijk diepe ademhaling.
  3. Recreatie – Blijf actief tijdens social distancing - of dat nu een wandeling is, een spel of het lezen van een boek (iets wat je graag doet). Tijd voor jezelf nemen om iets te doen wat je graag doet en waarbij je een of andere vorm van activiteit (mentaal of fysiek) nodig hebt, is nuttig!
  4. Relaties – Het is zo belangrijk om verbonden te blijven. Mensen zijn ‘groepsdieren’. We mogen dan wel fysiek geïsoleerd zijn, maar dat betekent niet dat we onze connecties met anderen moeten verliezen. Blijf verbonden via telefoon of scherm, ook als het ‘niet jouw ding is’.
  5. Routine – jep, waarom zou je er te midden van de huidige veranderingen nog een aan toevoegen? Blijf consequent. Plotseling moet je van thuis uit werken – sta dan op hetzelfde tijdstip op, richt een kantoor in en werk zoals je normaal zou doen.
  6. Re-evaluatie – beoordeel de waargenomen stress opnieuw zodat je het niet langer als een bedreiging ziet. Je kan de hulp van een coach nodig hebben om je te helpen door eerst te identificeren waarom iets als een bedreiging wordt gezien en dat dan in een context te plaatsen die nuttig is.

Bij Herbalife Nutrition hebben we een voedingsfilosofie die het belang van een holistische benadering van gezondheid benadrukt, waardoor je een meer veerkrachtige reactie kunt hebben. We geloven ook in de kracht van de community en het belang van een coach die jou kan helpen naar de beste versie van jezelf.

Familie

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat is de beste positie om in te slapen?

Wat is de beste positie om in te slapen?

Auteur: Herbalife

Op je rug, buik, zijkant of in een foetushouding? In dit blog ontcijferen we de verschillende posities om in slaap te vallen en een goede slaapkwaliteit te hebben. Als het gaat om in slaap vallen, heeft iedereen zijn eigen voorkeur qua houding. Het is belangrijk om te weten wat de consequenties zijn van de verschillende houdingen: wat zijn de voor- en nadelen van de houdingen? Hoe kan je goed slapen? Hoe vind je de juiste positie?

Lees meer

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

Auteur: David Heber

Thuiswerken is voor velen de norm geworden, en sociale media, e-mail en huishoudelijke taken kunnen ons meer gestrest maken. Veel mensen voelen zich meer geïsoleerd. Als we ons losmaken van technologie en weer contact maken met de natuur, kunnen we onze hersenen weer opladen. Wandelen is een geweldige manier om frisse lucht te krijgen, vooral als je in stedelijke gebieden woont. Verschillende studies tonen aan dat wandelen voordelen biedt voor de algemene gezondheid.

Lees meer

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

Auteur: David Heber

Het afgelopen jaar heeft onze normale routines behoorlijk verstoord en voor vele mensen is ook het slaappatroon in het gedrang gekomen. Het belang van voldoende slaap van goede kwaliteit is echter cruciaal voor de algemene gezondheid en het welzijn. Nu oude routines weer langzaamaan opgepakt kunnen worden, is het dus belangrijk om de volgende 6 tips toe te passen.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x