Slank blijven met zwaartekracht en timing

Denk je dat je fitnessapparatuur nodig hebt om in topconditie te komen? Heb je je training uitgesteld, omdat het moeilijk was om aan fitnessapparatuur in winkels of online te komen? Als je jezelf hierin herkent, dan heb ik goed nieuws voor je, je eigen lichaam is eigenlijk het beste fitnessapparaat dat je hebt. Het gaat overal met je mee, je hebt geen ingewikkelde set-ups en daarom is er nooit een excuus om je dag niet sportief te starten.

Het effectief gebruiken van je eigen lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in is echt een effectieve trainingsmethode. De meest functionele bewegingen (weerstandstraining), wanneer ze goed worden uitgevoerd, kunnen de volgende resultaten bewerkstelligen: verbeterde spiertonus, kracht, verbeterde botdichtheid en natuurlijk bevordert lichaamsbeweging de afgifte van endorfine waardoor je je energieker voelt.

Tips om je lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in te gebruiken

Als beginner zijn basisbewegingen zoals push-ups, squats, lunges en andere functionele oefeningen een uitdaging, maar naarmate je sterker wordt, moet je creatief worden om ervoor te zorgen dat je de spier voldoende belast om het gewenste resultaat te bereiken.

De sleutel tot fit en strak worden is door herhaling, timing en creatief met oefeningen om te gaan zodat je de zwaartekracht optimaal gebruikt.

  • Verhoog de tijdsduur: Getimede houdingen en langzamere herhalingen verhogen de spanning en belasting van de spier. Overweeg om elke beweging even vast te houden. Doe 2 tellen de oefening naar beneden, houd 2 tellen vast en in 1 tel weer omhoog. Deze timing werkt geweldig voor squats, lunges en push-ups.
  • Verlaag de tijdsduur: Verkort je rusttijd tijdens je sessie. Dit zal je ertoe aanzetten om je algehele cardiovasculaire conditie te verbeteren. Wanneer je begint met trainen voordat je volledig hersteld bent, moet je lichaam leren om efficiënter in de energiebehoeften van je lichaam te voorzien. Een andere manier om deze benadering van minder rust en meer trainingsvolume te bereiken, is door supersets en circuitstijltraining te doen.
  • Boost de beweging: Het veranderen van de hoek van een oefening kan helpen om de beoogde spieren extra te belasten. Als je bijvoorbeeld een push-up uitvoert met je voeten omhoog, worden de borstspieren zwaarder belast. Hetzelfde geldt voor het gemakkelijker maken van oefeningen voor beginners, het doen van een push-up met een tafel of het plaatsen van handen op een muur om de voeten onder de borst te houden, zal de zwaartekracht verminderen en een oefening gemakkelijker maken.
  • Balans: Als je eenmaal effectief bent met basisbewegingen, zal het beginnen met isolatie aan één kant van het lichaam tegelijk de moeilijkheidsgraad van een oefening verhogen en tegelijkertijd meer van je kern stabiliserende spieren vragen.

Veel plezier met je routines, streef ernaar om minimaal 150 minuten aan lichaamsbeweging per week te doen. Wetende dat je eigen lichaam kan worden gebruikt om strakker te worden, hoop ik dat het je zal helpen om minder angstig te zijn over het sluiten van sportscholen en het niet op voorraad zijn van fitnessapparatuur.

Nog meer tips voor het trainen zonder fitnessapparatuur? Klik hier.

Gerelateerd

Alle artikelen
Fitnesstrends 2021

Fitnesstrends 2021

Auteur: Samantha Clayton

Als we terugkijken op 2020, zullen we ons de verandering van onze routines herinneren. Hoe we deze hebben aangepast aan het nieuwe normaal - vooral onze fitnessregimes. Omdat sportscholen gesloten waren, volgden we online sportlessen en omarmden we buitenoefeningen. In 2021 kunnen we verwachten dat veel van de fitnessveranderingen in 2020 de norm worden. We zullen meer mensen thuis zien trainen in plaats van in een drukke sportschool, waarbij de nadruk wordt gelegd op mentale fitheid en een groeiend aantal technologische hulpmiddelen om onze routines kracht bij te zetten, zowel thuis, op het werk als onderweg.

Lees meer

Essentiële fitnesskit voor de feestdagen

Essentiële fitnesskit voor de feestdagen

Auteur: Herbalife Nutrition

De feestdagen kunnen de wilskracht van zelfs de meest toegewijde fitness- en gezonde levensstijlliefhebber testen, dankzij verstoorde dagelijkse routines, heerlijke snacks en, natuurlijk, de aantrekkingskracht van de bank! Maar met de juiste benodigdheden om je te helpen je shape en fitnessdoelen op het goede spoor te houden, kan je je voorbereiden op succes. Hier is een overzicht van alles wat je nodig hebt om tijdens de vakantie actief en gezond te blijven.

Lees meer

Atleet van wereldniveau deelt welzijns- en fitnessvoornemens voor een gelukkiger nieuwjaar

Atleet van wereldniveau deelt welzijns- en fitnessvoornemens voor een gelukkiger nieuwjaar

Auteur: Samantha Clayton

2020 is een uitdagend jaar geweest. Ik ben er zeker van dat velen van ons klaar zijn om in 2021 op de 'herstart'-knop te drukken en het nieuwe jaar te vullen met veel positiviteit en wellness. De start van het nieuwe jaar is een goed moment om nieuwe fitnessdoelen te stellen en te werken aan een gezondere levensstijl. Lees verder voor 5 manieren om ervoor te zorgen dat je gelukkiger en gezonder bent in 2021.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x