Slank blijven met zwaartekracht en timing

Denk je dat je fitnessapparatuur nodig hebt om in topconditie te komen? Heb je je training uitgesteld, omdat het moeilijk was om aan fitnessapparatuur in winkels of online te komen? Als je jezelf hierin herkent, dan heb ik goed nieuws voor je, je eigen lichaam is eigenlijk het beste fitnessapparaat dat je hebt. Het gaat overal met je mee, je hebt geen ingewikkelde set-ups en daarom is er nooit een excuus om je dag niet sportief te starten.

Het effectief gebruiken van je eigen lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in is echt een effectieve trainingsmethode. De meest functionele bewegingen (weerstandstraining), wanneer ze goed worden uitgevoerd, kunnen de volgende resultaten bewerkstelligen: verbeterde spiertonus, kracht, verbeterde botdichtheid en natuurlijk bevordert lichaamsbeweging de afgifte van endorfine waardoor je je energieker voelt.

Tips om je lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in te gebruiken

Als beginner zijn basisbewegingen zoals push-ups, squats, lunges en andere functionele oefeningen een uitdaging, maar naarmate je sterker wordt, moet je creatief worden om ervoor te zorgen dat je de spier voldoende belast om het gewenste resultaat te bereiken.

De sleutel tot fit en strak worden is door herhaling, timing en creatief met oefeningen om te gaan zodat je de zwaartekracht optimaal gebruikt.

  • Verhoog de tijdsduur: Getimede houdingen en langzamere herhalingen verhogen de spanning en belasting van de spier. Overweeg om elke beweging even vast te houden. Doe 2 tellen de oefening naar beneden, houd 2 tellen vast en in 1 tel weer omhoog. Deze timing werkt geweldig voor squats, lunges en push-ups.
  • Verlaag de tijdsduur: Verkort je rusttijd tijdens je sessie. Dit zal je ertoe aanzetten om je algehele cardiovasculaire conditie te verbeteren. Wanneer je begint met trainen voordat je volledig hersteld bent, moet je lichaam leren om efficiënter in de energiebehoeften van je lichaam te voorzien. Een andere manier om deze benadering van minder rust en meer trainingsvolume te bereiken, is door supersets en circuitstijltraining te doen.
  • Boost de beweging: Het veranderen van de hoek van een oefening kan helpen om de beoogde spieren extra te belasten. Als je bijvoorbeeld een push-up uitvoert met je voeten omhoog, worden de borstspieren zwaarder belast. Hetzelfde geldt voor het gemakkelijker maken van oefeningen voor beginners, het doen van een push-up met een tafel of het plaatsen van handen op een muur om de voeten onder de borst te houden, zal de zwaartekracht verminderen en een oefening gemakkelijker maken.
  • Balans: Als je eenmaal effectief bent met basisbewegingen, zal het beginnen met isolatie aan één kant van het lichaam tegelijk de moeilijkheidsgraad van een oefening verhogen en tegelijkertijd meer van je kern stabiliserende spieren vragen.

Veel plezier met je routines, streef ernaar om minimaal 150 minuten aan lichaamsbeweging per week te doen. Wetende dat je eigen lichaam kan worden gebruikt om strakker te worden, hoop ik dat het je zal helpen om minder angstig te zijn over het sluiten van sportscholen en het niet op voorraad zijn van fitnessapparatuur.

Nog meer tips voor het trainen zonder fitnessapparatuur? Klik hier.

Gerelateerd

Alle artikelen
Efficiënte trainingen voor thuis: de voordelen van HIIT en crosstraining

Efficiënte trainingen voor thuis: de voordelen van HIIT en crosstraining

Fitnesstrends zijn altijd een hot topic: mensen willen weten wat de nieuwste trainingsprogramma’s zijn waarmee ze in shape kunnen komen. Op dit moment kunnen de leidende trends in de fitnesswereld worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: holistisch en functioneel.

Lees meer

Hoe atleten de angst voor sportprestaties kunnen overwinnen

Hoe atleten de angst voor sportprestaties kunnen overwinnen

Auteur: Herbalife Nutrition

Atleten concentreren zich op verschillende variabelen om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren: een voedzaam en gezond dieet volgen, regelmatig trainen, de juiste supplementen nemen en voldoende rust krijgen. Maar prestatie gaat niet alleen over een optimale fysieke conditie; psychologische factoren spelen ook een belangrijke rol. Wanneer je een wedstrijd, race of competitief evenement hebt, kan je last krijgen van angst voor sportprestaties. Het kan komen in de vorm van overmatige opwinding of nervositeit, wat de besluitvorming en prestaties kan verstoren.

Lees meer

Streamen en stretchen: 5 eenvoudige stretchoefeningen om te doen tijdens het tv kijken

Streamen en stretchen: 5 eenvoudige stretchoefeningen om te doen tijdens het tv kijken

Auteur: Samantha Clayton

Laten we eerlijk zijn, na een lange dag gewerkt te hebben of voor anderen gezorgd te hebben, kijken we er allemaal naar uit om op de bank neer te ploffen en naar onze favoriete tv-programma's te kijken. Maar de hele dag zitten resulteert in stijve gewrichten tijdens het bewegen, waardoor mensen hun spieren langer en sterker maken om blessures te verminderen, vooral naarmate we ouder worden. Volgens American College of Sports Medicine (ACSM) moeten volwassenen twee tot drie keer per week flexibiliteitsoefeningen doen. Maar velen van ons vinden het moeilijk om te stretchen in een drukke week. Overweeg dit: door slechts vijf eenvoudige oefeningen per avond te doen, kan je aan je training beginnen en niks van je favoriete show missen.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x