Slank blijven met zwaartekracht en timing

Denk je dat je fitnessapparatuur nodig hebt om in topconditie te komen? Heb je je training uitgesteld, omdat het moeilijk was om aan fitnessapparatuur in winkels of online te komen? Als je jezelf hierin herkent, dan heb ik goed nieuws voor je, je eigen lichaam is eigenlijk het beste fitnessapparaat dat je hebt. Het gaat overal met je mee, je hebt geen ingewikkelde set-ups en daarom is er nooit een excuus om je dag niet sportief te starten.

Het effectief gebruiken van je eigen lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in is echt een effectieve trainingsmethode. De meest functionele bewegingen (weerstandstraining), wanneer ze goed worden uitgevoerd, kunnen de volgende resultaten bewerkstelligen: verbeterde spiertonus, kracht, verbeterde botdichtheid en natuurlijk bevordert lichaamsbeweging de afgifte van endorfine waardoor je je energieker voelt.

Tips om je lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in te gebruiken

Als beginner zijn basisbewegingen zoals push-ups, squats, lunges en andere functionele oefeningen een uitdaging, maar naarmate je sterker wordt, moet je creatief worden om ervoor te zorgen dat je de spier voldoende belast om het gewenste resultaat te bereiken.

De sleutel tot fit en strak worden is door herhaling, timing en creatief met oefeningen om te gaan zodat je de zwaartekracht optimaal gebruikt.

  • Verhoog de tijdsduur: Getimede houdingen en langzamere herhalingen verhogen de spanning en belasting van de spier. Overweeg om elke beweging even vast te houden. Doe 2 tellen de oefening naar beneden, houd 2 tellen vast en in 1 tel weer omhoog. Deze timing werkt geweldig voor squats, lunges en push-ups.
  • Verlaag de tijdsduur: Verkort je rusttijd tijdens je sessie. Dit zal je ertoe aanzetten om je algehele cardiovasculaire conditie te verbeteren. Wanneer je begint met trainen voordat je volledig hersteld bent, moet je lichaam leren om efficiënter in de energiebehoeften van je lichaam te voorzien. Een andere manier om deze benadering van minder rust en meer trainingsvolume te bereiken, is door supersets en circuitstijltraining te doen.
  • Boost de beweging: Het veranderen van de hoek van een oefening kan helpen om de beoogde spieren extra te belasten. Als je bijvoorbeeld een push-up uitvoert met je voeten omhoog, worden de borstspieren zwaarder belast. Hetzelfde geldt voor het gemakkelijker maken van oefeningen voor beginners, het doen van een push-up met een tafel of het plaatsen van handen op een muur om de voeten onder de borst te houden, zal de zwaartekracht verminderen en een oefening gemakkelijker maken.
  • Balans: Als je eenmaal effectief bent met basisbewegingen, zal het beginnen met isolatie aan één kant van het lichaam tegelijk de moeilijkheidsgraad van een oefening verhogen en tegelijkertijd meer van je kern stabiliserende spieren vragen.

Veel plezier met je routines, streef ernaar om minimaal 150 minuten aan lichaamsbeweging per week te doen. Wetende dat je eigen lichaam kan worden gebruikt om strakker te worden, hoop ik dat het je zal helpen om minder angstig te zijn over het sluiten van sportscholen en het niet op voorraad zijn van fitnessapparatuur.

Nog meer tips voor het trainen zonder fitnessapparatuur? Klik hier.

Gerelateerd

Alle artikelen
Hardlopen: 8 Tips om te starten

Hardlopen: 8 Tips om te starten

Auteur: Herbalife Nutrition

Terwijl sommigen van ons nog steeds vooral thuiswerken, is het makkelijk om het gevoel te krijgen dat we voor altijd binnenshuis opgesloten zitten. We hebben nu vaak wat tijd over en dit kunnen we goed benutten door nieuwe dingen uit te proberen. Wat goed zou zijn is een goede gewoonte op te pakken, zoals regelmatige lichaamsbeweging (vooral cardiotraining). Cardio is belangrijk, dus laten we het hebben over een van de gemakkelijkste manieren om een effectieve cardiotraining aan je fitnessroutine toe te voegen: hardlopen. Hier volgen enkele eenvoudige tips om je op weg te helpen voor het bereiken van je gewenste hardloopdoel.

Lees meer

Hoe je fitness in je thuiswerkplanning krijgt

Hoe je fitness in je thuiswerkplanning krijgt

Auteur: Samantha Clayton

Nu veel regeringen het beleid 'veiliger thuis' toepassen, inclusief voorzieningen voor thuiswerken, is het begrijpelijk dat de verstoringen in onze dagelijkse routines stress of angst kunnen veroorzaken. Voor velen is thuiswerken een nieuwe ervaring, en misschien merk je dat je essentiële tijd mist die je zou moeten nemen voor je welzijn. Daarom is het belangrijk om creatieve manieren te vinden om de hele dag door te blijven bewegen, terwijl je vanuit huis werkt.

Lees meer

Vijf oefeningen die bijdragen aan je gezondheid tijdens social distancing

Vijf oefeningen die bijdragen aan je gezondheid tijdens social distancing

Auteur: Samantha Clayton

Sportscholen en trainingsstudio's sluiten in het hele land en mensen worden gevraagd om thuis te blijven om de verdere verspreiding van het zeer besmettelijke COVID-19 (coronavirus) te vertragen. Dat is niet voor niets - de sportschool is een bekende en drukke plek waar ziektekiemen zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het coronavirus tot drie dagen kan blijven leven op oppervlakken - gewichten, kabelmachines, loopbanden en vloermatten -, alleen aan je zweethanddoek zal je niet genoeg hebben.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x