Vrachtwagen

Transport brengt grote schade toe aan het milieu

Transport veroorzaakt luchtverontreiniging met schade voor mens en natuur. Het verkeer levert een grote bijdrage tot de uitstoot van CO, NOx, NMVOS en CO2. Deze uitstoot draagt voor een belangrijk deel bij tot de klimaatverandering en de chemische luchtverontreiniging. Ook deeltjes en zware metalen worden uitgestoten door het verkeer en zijn schadelijk voor de gezondheid.

Fiets

Transport veroorzaakt ook een grote druk op andere milieuthema’s. Spoor-, lucht- en wegverkeer veroorzaken geluidshinder. Spoor-, water- en weginfrastructuur geven aanleiding tot een daling van de biodiversiteit. Biodiversiteit is een term die we gebruiken om de rijkdom van de natuur aan te duiden. Het gaat om de grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en genen. Ook de verlichting van de wegen zorgt voor hinder. Het toenemende aantal vervoermiddelen veroorzaakt eveneens een toename van het afvalprobleem zodra de voertuigen uit gebruik genomen worden.

Nederland staat voor een grote opgave om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Op basis van het Klimaatakkoord van Parijs (2015) stelt het regeerakkoord (2017) 49 procent reductie centraal voor 2030. Alle sectoren dienen hieraan bij te dragen.

Heel veel bedrijven zijn zich hiervan bewust en focussen zich op duurzaamheid. Wat hebben wij reeds verbeterd op dit gebied? Kleine acties maar grote impact. Minder zendingen tussen productielocaties heeft het volgende bespaard: 1,3 miljoen km. Dit bespaart 348,14 t CO2. Dit zijn zendingen van pakketten maar ook ingrediënten.

Wil je zelf ook iets doen aan vermindering van de CO2-uitstoot? Wij geven je 6 tips. Welke duurzame oplossing kies jij?

6 alternatieven voor de auto

Vervuilende auto’s worden steeds zwaarder belast, terwijl fietsers, voetgangers en elektrische steps letterlijk terrein winnen. Ze krijgen meer ruimte in zones-30 en in autovrije binnensteden. Voor welk duurzamere vervoersmiddel kies jij? Zie hieronder verschillende opties.

1. Het openbaar vervoer

​Deze optie is zeker in grote steden interessant om de files te slim af te zijn en ontspannen op je bestemming aan te komen. In Brussel bijvoorbeeld wordt het openbaar vervoer veel meer gebruikt (53 %) dan de auto (36 %). Er zijn in het Brussels gewest bijna net zo veel treinreizigers (34 %) als autobestuurders. 19,1 % neemt metro, tram of bus (bron FOD Mobiliteit).

2. De fiets

De fiets was altijd al superhandig om naar de supermarkt om de hoek of naar school te rijden. Maar steeds meer mensen ontdekken nu ook hoe leuk het is om naar het werk te fietsen. Sinds één jaar zet die trend zich steeds sneller door. Vind je de afstand naar je werk een obstakel, dan moet je zeker eens een elektrische fiets proberen! De elektrische fiets wordt alsmaar populairder.

3. Mobiliteitsoplossingen slim combineren

​Wat denk je ervan om vervoersmiddelen te combineren? Met de fiets tot aan een carpoolparking; van de trein overstappen op de metro en het laatste stukje te voet; met een poolauto naar de rand van de stad en daar je elektrische step pakken? Je komt vaak sneller – én relaxter – op je bestemming dan met de auto. Allerlei apps en online platformen helpen je om verschillende vervoersmiddelen snel te combineren.

4. Elektrische of hybride auto

De Noren begrepen het al veel eerder: de toekomst ligt in alternatieve brandstoffen. Dus terwijl de verkoop van benzine- en dieselauto’s in 2020 sterk is gedaald, heeft de verkoop van elektrische en hybride auto's zich meer dan staande gehouden in de gezondheidscrisis met een stijging van 109%, een verdubbeling ten opzichte van 2019 (bron ISBA).

Tussen 100% elektrisch en hybride blijft de tweede versie populairder. In Europa lag de omzet in het 1e kwartaal in vergelijking met 2020 vijf keer hoger.

5. Auto delen

Het is zo verleidelijk om voor het minste in je auto te springen als die op de oprit staat te blinken. Maar wat als je nu eens geen auto meer zou hebben? En er gewoon een zou kunnen gebruiken als je er een nodig hebt? Dat heet auto delen en het wordt steeds populairder. Heb je zelf wel nog een diesel of benzineauto, maar gebruik je hem niet veel, dan kom je misschien in aanmerking voor de AG Kilometerbonus op je verzekering.​

6. Flexibel werken

Om minder afhankelijk te zijn van je auto, kun je alternatieve vervoersmiddelen gebruiken, maar het helpt natuurlijk ook als je bepaalde verplaatsingen gewoon kunt elimineren. In de afgelopen twintig jaar is thuiswerken licht gestegen, van 6-8% aan het begin van de jaren 2000 tot 18,9% in 2019. Met gemiddeld 29% van de werknemers thuis in 2020 zijn de gevolgen van de coronacrisis duidelijk zichtbaar. (bron Statbel)

We zijn erg benieuwd naar welke optie jullie zullen kiezen. Alle kleine beetjes helpen!

Benieuwd naar meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij Herbalife Nutrition? Klik dan hier.

Gerelateerd

Alle artikelen
Casa Herbalife Nutrition

Casa Herbalife Nutrition

Auteur: Herbalife Nutrition

Samen met onze members halen we jaarlijks een mooi bedrag op voor onze Casa Herbalife Nutrition “Het Vergeten Kind”. Dit doen we middels onze eigen stichting HNF (Herbalife Nutrition Foundation). Het Vergeten Kind richt zich op kwetsbare kinderen die het moeilijk hebben en biedt een veilig en liefdevol thuis en komt op voor de belangen van deze, veelal jonge, kinderen. Zodat zij zich kunnen ontwikkelen en later volwaardig meedoen in de maatschappij. Maar hoe zet HVK ons mooie bedrag in om kwetsbare kinderen te helpen? Lees hieronder een aantal persoonlijke verhalen. We hebben voor fictieve namen gekozen wegens privacy van de kinderen.

Lees meer

Vijf tips om je algehele welzijn te ondersteunen

Vijf tips om je algehele welzijn te ondersteunen

Auteur: Dana Ryan

Als je per dag vijf aspecten voor je gezondheid oppakt, dan kan je hiermee je welzijn ondersteunen. Een recent gepubliceerd rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), gebaseerd op 30 jaar aan gegevens, schetst een vijfpuntenplan voor preventie en de vijf gezondheidsgerelateerde gedragingen.

Lees meer

Waarom menselijke verbinding de sleutel is tot optimaal welzijn

Waarom menselijke verbinding de sleutel is tot optimaal welzijn

Auteur: Kent Bradley

Mensen hebben nood aan sociale verbinding, maar veel factoren, zoals stress en de huidige tijd, kunnen ons een geïsoleerd gevoel geven. Losgekoppeld zijn van anderen kan leiden tot minder energie, minder effectiviteit omdat we steeds meer alleen op onszelf vertrouwen, en zelfs meer stress.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x