
Waar komt die middagdip toch vandaan?
Voel jij je gestrest door de pandemie? Zakt jouw energie 's middags? Dan kun je misschien eens beter naar jouw eetgewoonten kijken. Als je met stress omgaat door te eten en vooral door de verkeerde dingen te eten op het verkeerde moment, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je energieniveau.
Het blijkt voor veel mensen moeilijk te zijn om tijdens dit 'nieuwe normaal' met stress om te gaan. Onze inconsistente dagelijkse routines en schema's kunnen de angst vergroten en daarmee gezond eten verstoren. Veel mensen die meer gaan eten door stress komen uiteindelijk uit op zetmeelrijk, suikerhoudend voedsel. Het probleem is dat deze voedingsmiddelen, hoewel ze tijdelijk plezier kunnen geven, bijdragen aan verstoringen van de bloedsuikerspiegels die op hun beurt weer bijdragen aan een 'middagdip'.
Iedereen heeft het vast weleens meegemaakt. Het is dat plotselinge moment waarop je energieniveau halverwege de middag een duikvlucht neemt. En misschien voel je meer dan alleen een dip in je energieniveau. Je kunt je prikkelbaar voelen, lichte hoofdpijn hebben of het gevoel hebben dat je niet meer zo helder kan nadenken.
De juiste koolhydraten helpen je de hele dag energiek te blijven
Die middagdip kan te wijten zijn aan het feit dat je je lichaam niet op het juiste moment van de juiste brandstof voorziet. En als je probeert jouw stress te verlichten met snel verteerbare koolhydraten, dan kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan de middagdip.
Laten we eens kijken naar de koolhydraten die je eet. De suiker in jouw bloedbaan (bloedglucose of bloedsuiker genoemd) is waar jouw lichaam op vertrouwt om de energie te leveren die je nodig hebt om de dag door te komen. Je bloedsuikerspiegel komt bijna volledig van de koolhydraten die je binnenkrijgt via je dieet, maar verschillende koolhydraten hebben verschillende effecten op je bloedsuikerspiegel.
Als je suikerrijk voedsel of sterk geraffineerde koolhydraten eet, zoals frisdrank of witbrood, worden ze relatief snel verteerd, waardoor er een golf glucose in je bloedbaan terechtkomt. Hoewel deze energiegolf misschien als iets positiefs klinkt, duurt het over het algemeen niet erg lang. Dat komt omdat je lichaam de voorkeur heeft om suiker langzaam en gelijkmatig in je systeem te verwerken.
Dus als je uit stress eet en een lading suiker en geraffineerde koolhydraten in je systeem dumpt, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en dat corrigeert je lichaam vervolgens, waardoor je bloedsuikerspiegel keldert. En als jouw bloedsuikerspiegel daalt, dan kun je de energiedaling of de prikkelbaarheid al gauw opvatten als stress. Dat is het moment waarop je zou kunnen verlangen naar ongezonde, suikerachtige snacks om de bloedspiegel weer op peil te brengen. En dat is waardoor de cyclus zich herhaalt.
Aan de andere kant, als je je koolhydraten haalt uit voedsel zoals groenten, vers fruit en volle granen, duurt het langer om ze te verteren. In plaats van een piek in jouw bloedsuikerspiegel te veroorzaken, zorgt het eten van deze voedingsmiddelen ervoor dat glucose langzamer in de bloedbaan terechtkomt en gedurende een langere tijd meer aanhoudende energie levert.

Hoe kan je jouw energieniveau op peil houden?
• Eet een uitgebalanceerde maaltijd en tussendoortje en snack/eet om de paar uur. Mensen die maaltijden overslaan, hebben het gevoel dat ze niet de hele dag door kunnen gaan. Als je niet met regelmatige tussenpozen eet, zal je bloedsuikerspiegel dalen en daarmee ook jouw energieniveau.
• Voorkom te veel eten tijdens de lunch. Net zoals niet genoeg eten je energie kan wegnemen, kan te veel eten tijdens de lunch je ook 's middags wat trager doen voelen. Als je een grote, zware maaltijd eet, is er veel energie nodig om het te verteren. Als het bloed naar je spijsverteringskanaal wordt geleid om dit proces te helpen, zul je de behoefte voelen om een dutje te doen.
• Blijf goed gehydrateerd. Wanneer je uitgedroogd raakt, kan dit je humeur en je vermogen om helder na te denken beïnvloeden. Houd water en kruidenthee bij de hand en drink de hele dag door. Sommige mensen vertrouwen op cafeïnehoudende dranken om bij de les te blijven, wat geen probleem is, tenzij cafeïne jouw goede nachtrust belemmert. Als je hier gevoelig voor bent, dan kun je het beste cafeïnevrije dranken gebruiken.
• Zorg ervoor dat jouw lunch eiwitten bevat. Eiwit helpt om maaltijden meer voedzaam en bevredigend te maken. Zorg ervoor dat jouw lunch bestaat uit gezonde, magere eiwitten om honger te bestrijden en om goede koolhydraten te leveren om je van een constante energiebron te voorzien. Een gemengde groentesalade met wat gegrilde vis, een kip-veggie roerbakgerecht met bruine rijst of een Herbalife® Formula 1 shake met fruit, zouden allemaal voldoen aan de benodigde eiwitten tijdens de lunch.
• Neem 's middags een eiwitrijke snack. Een tussendoortje halverwege de middag met eiwitten zou ook deel moeten uitmaken van je algehele plan. Probeer een proteïnereep, een pak yoghurt met wat fruit, wat rauwe groenten met hummus of een blikje tonijn met een handvol cherrytomaatjes. Nogmaals, de combinatie van magere eiwitten en gezonde koolhydraten zorgt ervoor dat je de hele middag tevreden én energiek blijft.
• Zoek andere manieren dan eten om stress te verminderen. De opluchting die je voelt door stress bij het eten duurt niet lang en wordt gevolgd door schuldgevoelens, waardoor je nog meer gestrest kunt raken. Probeer, in plaats van je te wenden tot eten, eens een paar minuten de tijd te nemen om je geest tot rust te brengen met wat meditatie, een wandeling te maken, een vriend te bellen of een kopje kruidenthee te zetten.
Merk je steeds vaker dat je niet alleen in de middag een dip krijgt? Lees dan hier hoe je ervoor zorgt dat jij energieker bent gedurende de dag.
Voeding voor Zero Hunger, het initiatief om de wereldhonger te beëindigen
5 manieren om verantwoord te genieten van deze vakantie
Gerelateerd
Alle artikelen
Vijf tips om je brein fit te houden
Van 13 t/m 19 maart is de jaarlijkse Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Een goede reden om eens stil te staan bij wat je zelf eigenlijk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen in topvorm te blijven.

Tips voor gezonde boodschappen: 5 immuniteit verhogende voedingsmiddelen om op jouw lijstje te zetten!
Als je boodschappen moet doen, kan vooruitplannen een enorm verschil maken. Als je zoals de meeste mensen bent, plan je waarschijnlijk een paar maaltijden vooruit en koop je dezelfde basisproducten. Maar hoe zit het met het plannen van een betere gezondheid? Een boodschappenlijstje met gezonde producten kan je helpen om prioriteit te geven aan voeding voor jezelf en je gezin. Het kan je ook helpen afleidingen in de winkel te vermijden, zoals calorierijk comfortvoedsel, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat.

Dit zijn dé voedingstrends van 2023
Hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we presteren is voor een groot deel afhankelijk van ons dieet. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen op een meer holistische wijze nadenken over gezondheid en de rol die voeding hierin speelt. Van mindful eten en drinken, tot het maken van slimme en bewuste voedingskeuzes. Susan Bowerman, directeur wereldwijde voedingseducatie bij Herbalife, deelt dé vier voedingstrends van 2023.