Waar komt die middagdip toch vandaan?

Voel jij je gestrest door de pandemie? Zakt jouw energie 's middags? Dan kun je misschien eens beter naar jouw eetgewoonten kijken. Als je met stress omgaat door te eten en vooral door de verkeerde dingen te eten op het verkeerde moment, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je energieniveau.

Het blijkt voor veel mensen moeilijk te zijn om tijdens dit 'nieuwe normaal' met stress om te gaan. Onze inconsistente dagelijkse routines en schema's kunnen de angst vergroten en daarmee gezond eten verstoren. Veel mensen die meer gaan eten door stress komen uiteindelijk uit op zetmeelrijk, suikerhoudend voedsel. Het probleem is dat deze voedingsmiddelen, hoewel ze tijdelijk plezier kunnen geven, bijdragen aan verstoringen van de bloedsuikerspiegels die op hun beurt weer bijdragen aan een 'middagdip'.

Iedereen heeft het vast weleens meegemaakt. Het is dat plotselinge moment waarop je energieniveau halverwege de middag een duikvlucht neemt. En misschien voel je meer dan alleen een dip in je energieniveau. Je kunt je prikkelbaar voelen, lichte hoofdpijn hebben of het gevoel hebben dat je niet meer zo helder kan nadenken.

De juiste koolhydraten helpen je de hele dag energiek te blijven

Die middagdip kan te wijten zijn aan het feit dat je je lichaam niet op het juiste moment van de juiste brandstof voorziet. En als je probeert jouw stress te verlichten met snel verteerbare koolhydraten, dan kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan de middagdip.

Laten we eens kijken naar de koolhydraten die je eet. De suiker in jouw bloedbaan (bloedglucose of bloedsuiker genoemd) is waar jouw lichaam op vertrouwt om de energie te leveren die je nodig hebt om de dag door te komen. Je bloedsuikerspiegel komt bijna volledig van de koolhydraten die je binnenkrijgt via je dieet, maar verschillende koolhydraten hebben verschillende effecten op je bloedsuikerspiegel.

Als je suikerrijk voedsel of sterk geraffineerde koolhydraten eet, zoals frisdrank of witbrood, worden ze relatief snel verteerd, waardoor er een golf glucose in je bloedbaan terechtkomt. Hoewel deze energiegolf misschien als iets positiefs klinkt, duurt het over het algemeen niet erg lang. Dat komt omdat je lichaam de voorkeur heeft om suiker langzaam en gelijkmatig in je systeem te verwerken.

Dus als je uit stress eet en een lading suiker en geraffineerde koolhydraten in je systeem dumpt, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en dat corrigeert je lichaam vervolgens, waardoor je bloedsuikerspiegel keldert. En als jouw bloedsuikerspiegel daalt, dan kun je de energiedaling of de prikkelbaarheid al gauw opvatten als stress. Dat is het moment waarop je zou kunnen verlangen naar ongezonde, suikerachtige snacks om de bloedspiegel weer op peil te brengen. En dat is waardoor de cyclus zich herhaalt.

Aan de andere kant, als je je koolhydraten haalt uit voedsel zoals groenten, vers fruit en volle granen, duurt het langer om ze te verteren. In plaats van een piek in jouw bloedsuikerspiegel te veroorzaken, zorgt het eten van deze voedingsmiddelen ervoor dat glucose langzamer in de bloedbaan terechtkomt en gedurende een langere tijd meer aanhoudende energie levert.

Hoe kan je jouw energieniveau op peil houden?

Eet een uitgebalanceerde maaltijd en tussendoortje en snack/eet om de paar uur. Mensen die maaltijden overslaan, hebben het gevoel dat ze niet de hele dag door kunnen gaan. Als je niet met regelmatige tussenpozen eet, zal je bloedsuikerspiegel dalen en daarmee ook jouw energieniveau.

Voorkom te veel eten tijdens de lunch. Net zoals niet genoeg eten je energie kan wegnemen, kan te veel eten tijdens de lunch je ook 's middags wat trager doen voelen. Als je een grote, zware maaltijd eet, is er veel energie nodig om het te verteren. Als het bloed naar je spijsverteringskanaal wordt geleid om dit proces te helpen, zul je de behoefte voelen om een ​​dutje te doen.

Blijf goed gehydrateerd. Wanneer je uitgedroogd raakt, kan dit je humeur en je vermogen om helder na te denken beïnvloeden. Houd water en kruidenthee bij de hand en drink de hele dag door. Sommige mensen vertrouwen op cafeïnehoudende dranken om bij de les te blijven, wat geen probleem is, tenzij cafeïne jouw ​​goede nachtrust belemmert. Als je hier gevoelig voor bent, dan kun je het beste cafeïnevrije dranken gebruiken.

Zorg ervoor dat jouw lunch eiwitten bevat. Eiwit helpt om maaltijden meer voedzaam en bevredigend te maken. Zorg ervoor dat jouw lunch bestaat uit gezonde, magere eiwitten om honger te bestrijden en om goede koolhydraten te leveren om je van een constante energiebron te voorzien. Een gemengde groentesalade met wat gegrilde vis, een kip-veggie roerbakgerecht met bruine rijst of een Herbalife® Formula 1 shake met fruit, zouden allemaal voldoen aan de benodigde eiwitten tijdens de lunch.

Neem 's middags een eiwitrijke snack. Een tussendoortje halverwege de middag met eiwitten zou ook deel moeten uitmaken van je algehele plan. Probeer een proteïnereep, een pak yoghurt met wat fruit, wat rauwe groenten met hummus of een blikje tonijn met een handvol cherrytomaatjes. Nogmaals, de combinatie van magere eiwitten en gezonde koolhydraten zorgt ervoor dat je de hele middag tevreden én energiek blijft.

Zoek andere manieren dan eten om stress te verminderen. De opluchting die je voelt door stress bij het eten duurt niet lang en wordt gevolgd door schuldgevoelens, waardoor je nog meer gestrest kunt raken. Probeer, in plaats van je te wenden tot eten, eens een paar minuten de tijd te nemen om je geest tot rust te brengen met wat meditatie, een wandeling te maken, een vriend te bellen of een kopje kruidenthee te zetten.

Merk je steeds vaker dat je niet alleen in de middag een dip krijgt? Lees dan hier hoe je ervoor zorgt dat jij energieker bent gedurende de dag.

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe begin je 2021 nog sterker, gezonder en fitter

Hoe begin je 2021 nog sterker, gezonder en fitter

Auteur: Kent Bradley

Het nieuwe jaar is alweer even begonnen en we kijken terug op een bijzonder 2020. Een jaar dat we vooral binnen doorbrachten met het gezin of alleen. Een jaar waarin we niet lang hebben kunnen genieten van de sportschool en waarin eten een gewoonte werd om vrijgekomen tijd te verdrijven. Hierdoor zijn de kilootjes er stiekem bijgekomen en hebben we onze gezondsheidsdoelen enigszins verwaarloosd door onze prioriteiten te verschuiven en onszelf wat vaker ‘comfort food’ te gunnen. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid. Goede gezondheid is een combinatie van fysieke en mentale gezondheid, dat sterk wordt versterkt door voeding, sporten, slapen en het omgaan met andere mensen. Ondanks dat de regels om binnen te blijven en niet met grote groepen samen te komen voortduren, kun je voor dit jaar veranderingen doorvoeren waardoor je weer fit wordt en jezelf weer sterk voelt. Door kleine aanpassingen te doen in jouw dagelijks leven ben je dit jaar nog sterker en klaar voor elke volgende uitdaging die op jouw pad komt.

Lees meer

Tips voor het bewaren en bereiden van etenswaren

Tips voor het bewaren en bereiden van etenswaren

Auteur: Susan Bowerman

In tegenstelling tot wat vele mensen denken kan koken met restjes nog steeds lekker én bovendien voedzaam zijn. Probeer dit jaar eens zorgvuldiger om te gaan met de voeding die je koopt en probeer daarmee voedselverspilling zoveel mogelijk te verminderen. Voedselverspilling tegengaan is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor de portemonnee. Hier zijn enkele handige tips om voedselverspilling te voorkomen en de voedingswaarden te behouden.

Lees meer

Gezond eten: kies voor de juiste voeding

Gezond eten: kies voor de juiste voeding

Auteur: Susan Bowerman

Goed voor je lichaam zorgen zou nu meer dan ooit een topprioriteit moeten zijn. Dit betekent dat je bewuste keuzes moet maken om ons lichaam van de juiste voeding te voorzien, in plaats van ondoordachte keuzes die ervoor zorgen dat je wel meer eet, maar niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Het is niet meer dan normaal dat we een beetje meer gestrest zijn, maar stress kan ons ertoe aanzetten om voedingskeuzes te maken die vaak niet de beste zijn. Het gaat dan om calorierijk ‘comfortfood’, dat vaak te veel vet, zout en suiker bevat. Comfortfood vult de maag, maar het kan zijn dat we daardoor veel belangrijke voedingsstoffen mislopen die de algehele gezondheid ondersteunen, inclusief ons immuunsysteem.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x