Stylish sleepy woman wake up yawning stretching

Waar komt die middagdip toch vandaan?

Voel jij je gestrest door de pandemie? Zakt jouw energie 's middags? Dan kun je misschien eens beter naar jouw eetgewoonten kijken. Als je met stress omgaat door te eten en vooral door de verkeerde dingen te eten op het verkeerde moment, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je energieniveau.

Het blijkt voor veel mensen moeilijk te zijn om tijdens dit 'nieuwe normaal' met stress om te gaan. Onze inconsistente dagelijkse routines en schema's kunnen de angst vergroten en daarmee gezond eten verstoren. Veel mensen die meer gaan eten door stress komen uiteindelijk uit op zetmeelrijk, suikerhoudend voedsel. Het probleem is dat deze voedingsmiddelen, hoewel ze tijdelijk plezier kunnen geven, bijdragen aan verstoringen van de bloedsuikerspiegels die op hun beurt weer bijdragen aan een 'middagdip'.

Iedereen heeft het vast weleens meegemaakt. Het is dat plotselinge moment waarop je energieniveau halverwege de middag een duikvlucht neemt. En misschien voel je meer dan alleen een dip in je energieniveau. Je kunt je prikkelbaar voelen, lichte hoofdpijn hebben of het gevoel hebben dat je niet meer zo helder kan nadenken.

De juiste koolhydraten helpen je de hele dag energiek te blijven

Die middagdip kan te wijten zijn aan het feit dat je je lichaam niet op het juiste moment van de juiste brandstof voorziet. En als je probeert jouw stress te verlichten met snel verteerbare koolhydraten, dan kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan de middagdip.

Laten we eens kijken naar de koolhydraten die je eet. De suiker in jouw bloedbaan (bloedglucose of bloedsuiker genoemd) is waar jouw lichaam op vertrouwt om de energie te leveren die je nodig hebt om de dag door te komen. Je bloedsuikerspiegel komt bijna volledig van de koolhydraten die je binnenkrijgt via je dieet, maar verschillende koolhydraten hebben verschillende effecten op je bloedsuikerspiegel.

Als je suikerrijk voedsel of sterk geraffineerde koolhydraten eet, zoals frisdrank of witbrood, worden ze relatief snel verteerd, waardoor er een golf glucose in je bloedbaan terechtkomt. Hoewel deze energiegolf misschien als iets positiefs klinkt, duurt het over het algemeen niet erg lang. Dat komt omdat je lichaam de voorkeur heeft om suiker langzaam en gelijkmatig in je systeem te verwerken.

Dus als je uit stress eet en een lading suiker en geraffineerde koolhydraten in je systeem dumpt, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en dat corrigeert je lichaam vervolgens, waardoor je bloedsuikerspiegel keldert. En als jouw bloedsuikerspiegel daalt, dan kun je de energiedaling of de prikkelbaarheid al gauw opvatten als stress. Dat is het moment waarop je zou kunnen verlangen naar ongezonde, suikerachtige snacks om de bloedspiegel weer op peil te brengen. En dat is waardoor de cyclus zich herhaalt.

Aan de andere kant, als je je koolhydraten haalt uit voedsel zoals groenten, vers fruit en volle granen, duurt het langer om ze te verteren. In plaats van een piek in jouw bloedsuikerspiegel te veroorzaken, zorgt het eten van deze voedingsmiddelen ervoor dat glucose langzamer in de bloedbaan terechtkomt en gedurende een langere tijd meer aanhoudende energie levert.

Portrait tired sleepy businesswoman yawning working desk office

Hoe kan je jouw energieniveau op peil houden?

Eet een uitgebalanceerde maaltijd en tussendoortje en snack/eet om de paar uur. Mensen die maaltijden overslaan, hebben het gevoel dat ze niet de hele dag door kunnen gaan. Als je niet met regelmatige tussenpozen eet, zal je bloedsuikerspiegel dalen en daarmee ook jouw energieniveau.

Voorkom te veel eten tijdens de lunch. Net zoals niet genoeg eten je energie kan wegnemen, kan te veel eten tijdens de lunch je ook 's middags wat trager doen voelen. Als je een grote, zware maaltijd eet, is er veel energie nodig om het te verteren. Als het bloed naar je spijsverteringskanaal wordt geleid om dit proces te helpen, zul je de behoefte voelen om een ​​dutje te doen.

Blijf goed gehydrateerd. Wanneer je uitgedroogd raakt, kan dit je humeur en je vermogen om helder na te denken beïnvloeden. Houd water en kruidenthee bij de hand en drink de hele dag door. Sommige mensen vertrouwen op cafeïnehoudende dranken om bij de les te blijven, wat geen probleem is, tenzij cafeïne jouw ​​goede nachtrust belemmert. Als je hier gevoelig voor bent, dan kun je het beste cafeïnevrije dranken gebruiken.

Zorg ervoor dat jouw lunch eiwitten bevat. Eiwit helpt om maaltijden meer voedzaam en bevredigend te maken. Zorg ervoor dat jouw lunch bestaat uit gezonde, magere eiwitten om honger te bestrijden en om goede koolhydraten te leveren om je van een constante energiebron te voorzien. Een gemengde groentesalade met wat gegrilde vis, een kip-veggie roerbakgerecht met bruine rijst of een Herbalife® Formula 1 shake met fruit, zouden allemaal voldoen aan de benodigde eiwitten tijdens de lunch.

Neem 's middags een eiwitrijke snack. Een tussendoortje halverwege de middag met eiwitten zou ook deel moeten uitmaken van je algehele plan. Probeer een proteïnereep, een pak yoghurt met wat fruit, wat rauwe groenten met hummus of een blikje tonijn met een handvol cherrytomaatjes. Nogmaals, de combinatie van magere eiwitten en gezonde koolhydraten zorgt ervoor dat je de hele middag tevreden én energiek blijft.

Zoek andere manieren dan eten om stress te verminderen. De opluchting die je voelt door stress bij het eten duurt niet lang en wordt gevolgd door schuldgevoelens, waardoor je nog meer gestrest kunt raken. Probeer, in plaats van je te wenden tot eten, eens een paar minuten de tijd te nemen om je geest tot rust te brengen met wat meditatie, een wandeling te maken, een vriend te bellen of een kopje kruidenthee te zetten.

Merk je steeds vaker dat je niet alleen in de middag een dip krijgt? Lees dan hier hoe je ervoor zorgt dat jij energieker bent gedurende de dag.

Gerelateerd

Alle artikelen
Dit is hoeveel proteïne jij per dag nodig hebt

Dit is hoeveel proteïne jij per dag nodig hebt

Auteur: Susan Bowerman

Het woord "proteïne" is afgeleid van het Griekse woord "protos", wat "eerste in rang of positie" betekent - en dat is niet voor niets. Proteïne vervult zo veel belangrijke functies in het lichaam dat het van vitaal belang is om in de dagelijkse behoefte te voorzien, die van persoon tot persoon nogal kan verschillen.

Lees meer

Hoe darmgezondheid kan bijdragen aan sportprestaties

Hoe darmgezondheid kan bijdragen aan sportprestaties

Auteur: Dana Ryan

Er zijn meerdere manieren om je sportprestaties te verbeteren, maar wist je dat een focus op darmgezondheid ongelooflijk voordelig kan zijn? We richten ons vaak op fysieke training, maar het optimaal functioneren van onze darmen speelt een grote rol bij prestaties.

Lees meer

Wat is EpiCor en waarom is het belangrijk voor darmgezondheid?

Wat is EpiCor en waarom is het belangrijk voor darmgezondheid?

Auteur: Herbalife Nutrition

Veel mensen denken alleen in de koudere maanden hun immuunsysteem extra te moeten beschermen, maar het tegendeel is waar. Een studie met 96 proefpersonen toonde aan dat EpiCor de gezondheid van het immuunsysteem en het nasale comfort in de lente net zo ondersteunt als in de winter. Het feit is dat ons immuunsysteem elke dag opnieuw op de proef wordt gesteld, niet alleen in bepaalde perioden van het jaar. EpiCor is een veilige en natuurlijke manier om de dagelijkse gezondheid van het immuunsysteem en de spijsverteringsorganen te ondersteunen.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x