Cardio 1

Goed voor je hart: Cardio-oefeningen

Als we het hebben over fit zijn, denken mensen meestal aan hoe de buitenkant van het lichaam eruitziet. De veranderingen aan de buitenkant die het gevolg zijn van verhoogde fysieke activiteit zijn meestal de grootste motivatie om mensen in beweging te krijgen. Mensen willen de resultaten van hun harde werk zien op de weegschaal en in de spiegel. De gedachte aan een slankere taille of slankere benen zorgt er vaak voor dat mensen van de bank af komen en naar de sportschool gaan. Maar wat als ik je nu vertel dat de ware schoonheid en voordelen die fitness biedt, onderhuids zijn?

Cardio 2

Ik heb al vaker gezegd dat uiterlijke veranderingen als gevolg van een gezonde, actieve levensstijl langzaam plaatsvinden. Toch beginnen veel veranderingen in het lichaam al zodra iemand met een trainingsroutine begint. Ik ben ervan overtuigd dat de positieve interne veranderingen in het lichaam de veranderingen die wij aan de buitenkant zien vele malen overtreffen.

Cardio 101
Cardiorespiratoire oefeningen (ook bekend als ‘cardio’) is de term die wordt gebruikt om oefening te beschrijven die jouw hart en bloedsomloopwerk aan het werk zetten. Dit systeem moet de hele dag werken. Elke dag om ons in leven te houden. Ik beschrijf cardio-oefeningen simpelweg als bewegingen die dit systeem harder laten werken. Oefeningen zoals hardlopen, fietsen en zwemmen zijn allemaal goede voorbeelden van cardio-oefeningen. Ik vind dat cardio eigenlijk moet worden omgedoopt in ‘krachttraining voor het hart’, omdat jouw hart een spier is en lichaamsbeweging helpt om de bloed rondpompende eigenschappen van het hart te verbeteren.

Lagere hartslag bij rust
Je hart moet tijdens het sporten harder werken door sneller bloed te pompen. Daardoor, wordt het steeds efficiënter in het pompen van bloed in elke situatie. Dit leidt ertoe dat je dagelijkse activiteiten je mettertijd gemakkelijker afgaan, omdat je hart minder hard hoeft te werken om dit te ondersteunen. Je kunt deze verandering vaak bevestigd zien in een lagere hartslag bij rust.

Gewichtsverlies
Wanneer je jouw activiteitsniveau verhoogt met cardio-oefeningen, dient je lichaam extra brandstof te verbranden om aan de verhoogde behoefte aan energie te voldoen. De primaire brandstofbron voor langdurige cardio-oefeningen is opgeslagen vet.

Dit verhoogde energieverbruik, gecombineerd met een verminderde calorie-inname, kan tot een aanzienlijk gewichtsverlies leiden.

Minder stress ervaren
Cardio-oefeningen bevorderen de productie van de ‘feel-good’ neurotransmitters in jouw hersenen, de zogenaamde endorfinen. Deze gemoedstoestand wordt vaak een ‘runner’s high’ genoemd, maar tennissen en zelfs wandelen, kan aan ditzelfde gevoel bijdragen. Cardio wordt vaak ervaren als mediteren. Wanneer je begint te trainen en jezelf concentreert op wat je doet, kan je stressniveau afnemen. Dit zorgt dat je jezelf, wanneer jij ermee klaar bent, mentaal verjongd voelt, hoewel jij je fysiek wellicht moe voelt.

Er zijn heel veel goede redenen om cardio toe te voegen aan je huidige routine. De belangrijkste is dat het goed is voor je hart.

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat is de beste positie om in te slapen?

Wat is de beste positie om in te slapen?

Auteur: Herbalife

Op je rug, buik, zijkant of in een foetushouding? In dit blog ontcijferen we de verschillende posities om in slaap te vallen en een goede slaapkwaliteit te hebben. Als het gaat om in slaap vallen, heeft iedereen zijn eigen voorkeur qua houding. Het is belangrijk om te weten wat de consequenties zijn van de verschillende houdingen: wat zijn de voor- en nadelen van de houdingen? Hoe kan je goed slapen? Hoe vind je de juiste positie?

Lees meer

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

Auteur: David Heber

Thuiswerken is voor velen de norm geworden, en sociale media, e-mail en huishoudelijke taken kunnen ons meer gestrest maken. Veel mensen voelen zich meer geïsoleerd. Als we ons losmaken van technologie en weer contact maken met de natuur, kunnen we onze hersenen weer opladen. Wandelen is een geweldige manier om frisse lucht te krijgen, vooral als je in stedelijke gebieden woont. Verschillende studies tonen aan dat wandelen voordelen biedt voor de algemene gezondheid.

Lees meer

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

Auteur: David Heber

Het afgelopen jaar heeft onze normale routines behoorlijk verstoord en voor vele mensen is ook het slaappatroon in het gedrang gekomen. Het belang van voldoende slaap van goede kwaliteit is echter cruciaal voor de algemene gezondheid en het welzijn. Nu oude routines weer langzaamaan opgepakt kunnen worden, is het dus belangrijk om de volgende 6 tips toe te passen.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x