Photo 1582910184841 2135ce4421bb

Positive self-talk: jouw geheime wapen voor fitnessdoelen

De feestdagen kunnen een van de mooiste momenten van het jaar zijn, maar ze kunnen voor sommigen ook erg verontrustend zijn. Nee, niet door het missen van cadeautjes die geleverd worden of verplichte familiebezoekjes, maar om het gewicht na Kerstmis. Of je je nu zorgen maakt over een terugval na al je harde werk in het afgelopen jaar met evenwichtig eten en regelmatige lichaamsbeweging, of bang bent om jezelf te verliezen in al dat lekkere eten tijdens de vakantieperiode, er is altijd hulp. En het komt in een misschien wat onverwachte vorm, namelijk positive self-talk; dat wat we onszelf vertellen.

De wetenschap van het handhaven van ons gewicht is vooral gericht op het opnieuw formuleren van ons eetgedrag, zoals het maken van goede voedingskeuzes en uitzoeken wat overeten veroorzaakt (1). Het kan ook betekenen dat we moeten leren om ‘vriendelijker tegen onszelf te praten', maar er is nog een andere wending aan deze psychologie dat positive self-talk een stap verder brengt. En dat is te gelóven dat jij hebt wat nodig is om jouw fitnessdoelen te bereiken. Deze denkwijze gaat als volgt: wat we onszelf ook over onszelf vertellen, we hebben de neiging om deze rol te spelen. Dus door jezelf voor te stellen als een persoon met een gezonde en actieve levensstijl, is de kans groter dat je hierdoor beter gaat eten, meer gaat bewegen en overschakelt naar een positiever zelfbeeld (2, 3, 4).

Natuurlijk zullen alleen positive self-talk en (verhoogd) zelfvertrouwen er niet voor zorgen dat jij jouw fitness- of gewichtsdoelen bereikt, maar het kan wel een belangrijk stukje van de puzzel zijn. Dus hoewel wat je doet belangrijk is, is het ook van belang hoe je over jezelf denkt. Onthoud deze feestdagen dat het om zoveel meer gaat dan alleen het aantal calorieën dat je hebt gegeten tijdens de kerstlunch of hoeveel (of hoe weinig) stappen je hebt gezet. Het gaat erom dat je jezelf motiverend toespreekt en je eigen cheerleader en verantwoordingscoach in één moet zijn. Met deze aanpak is het mogelijk om van de vakantie te genieten, een balans te vinden tussen lekkernijen en een gezonde levensstijl, maar vooral om het komende jaar met een geweldige mindset te beginnen.

Probeer deze voorbeelden van positive self-talk uit, gebaseerd op enkele veelvoorkomende scenario’s in de rust van de kerstvakantie:

Workout gemist? In plaats van "Ik ben lui", zegt positive self-talk: "Ik maak er een rustdag van en gebruik de tijd om een geweldige training voor morgen te plannen."

Toegegeven aan dat heerlijke tweede pasteitje? In plaats van "Ik heb het al verprutst, dus ik kan net zo goed de rest van de dag ook verprutsen", zegt positive self-talk: "Het is niet het einde van de wereld - ik geniet hiervan en beloof mezelf om hierna bewuster te gaan eten."

Gewichtstoename bij de laatste weging? In plaats van 'Ik geef het op. Ik zal nooit mijn streefgewicht bereiken, dus waarom zou ik me druk maken?", zegt positive self-talk: "Oké, ik zal mezelf een nieuw minidoel stellen voor de komende weken en een aantal betere keuzes maken, zodat ik het haal."

Onthoud dat positive self-talk betekent dat je jezelf niet tegenwerkt als je een keer uitglijdt. Gebruik in plaats daarvan je innerlijke stem om je eraan te herinneren dat het feit dat je uitgleed, niet betekent dat je moet vallen. Op naar een gelukkig, positief en gezond eindejaar!


  1. Onthoud dat positive self-talk betekent dat je jezelf niet tegenwerkt als je een keer uitglijdt. Gebruik in plaats daarvan je innerlijke stem om je eraan te herinneren dat het feit dat je uitgleed, niet betekent dat je moet vallen. Op naar een gelukkig, positief en gezond eindejaar! Castelnuovo, G., et al., Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag, 2017. 10: p. 165-173.
  2. Varkevisser, R.D.M., et al., Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev, 2019. 20(2): p. 171-211.
  3. Sheeran, P., et al., The impact of changing attitudes, norms, and self-efficacy on health-related intentions and behavior: A meta-analysis. Health Psychol, 2016. 35(11): p. 1178-1188.
  4. Teixeira, P.J., et al., Successful behavior change in obesity interventions in adults: a systematic review of self-regulation mediators. BMC Med, 2015. 13: p. 84.

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat is de beste positie om in te slapen?

Wat is de beste positie om in te slapen?

Auteur: Herbalife

Op je rug, buik, zijkant of in een foetushouding? In dit blog ontcijferen we de verschillende posities om in slaap te vallen en een goede slaapkwaliteit te hebben. Als het gaat om in slaap vallen, heeft iedereen zijn eigen voorkeur qua houding. Het is belangrijk om te weten wat de consequenties zijn van de verschillende houdingen: wat zijn de voor- en nadelen van de houdingen? Hoe kan je goed slapen? Hoe vind je de juiste positie?

Lees meer

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

Auteur: David Heber

Thuiswerken is voor velen de norm geworden, en sociale media, e-mail en huishoudelijke taken kunnen ons meer gestrest maken. Veel mensen voelen zich meer geïsoleerd. Als we ons losmaken van technologie en weer contact maken met de natuur, kunnen we onze hersenen weer opladen. Wandelen is een geweldige manier om frisse lucht te krijgen, vooral als je in stedelijke gebieden woont. Verschillende studies tonen aan dat wandelen voordelen biedt voor de algemene gezondheid.

Lees meer

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

Auteur: David Heber

Het afgelopen jaar heeft onze normale routines behoorlijk verstoord en voor vele mensen is ook het slaappatroon in het gedrang gekomen. Het belang van voldoende slaap van goede kwaliteit is echter cruciaal voor de algemene gezondheid en het welzijn. Nu oude routines weer langzaamaan opgepakt kunnen worden, is het dus belangrijk om de volgende 6 tips toe te passen.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x