Workout van de maand: Yoga

Yoga is één van de oudste vormen van lichaamsbeweging en gaat om het welzijn te verbeteren. Yoga wordt over de hele wereld uitgeoefend. Een typische yogales verloopt soepel door de verschillende poses/houdingen om flexibiliteit en kracht te verbeteren, met de focus op de ademhaling en spiritualiteit. Het rustiger maken van de geest wordt tijdens een les veelvuldig besproken door de instructeur.

De snelheid, de soort en de focus van de poses varieert afhankelijk van de yogastijl die je kiest. Hierdoor is het net zo leuk voor diegenen die net met yoga beginnen als voor de iets verder gevorderden. Hathayoga is bijvoorbeeld heel traag (ideaal voor beginners) waarbij iedere pose een paar ademhalingen wordt aangehouden, terwijl vinyasayoga meer dynamisch is en je ademhaling gelijk laat lopen met je bewegingen, die tevens iets sneller uitgevoerd worden. Als je een les zoekt die zich meer richt op het langzaam in balans brengen van lichaam en geest, probeer dan eens yinyoga. Iedere pose wordt enkele minuten aangehouden en de meditatieve en herstellende vibe helpt je te strekken en ontspannen.

Hoewel de poses hetzelfde zijn voor de verschillende yogastijlen, zal de selectie en volgorde van uitoefening variëren, afhankelijk van de les en de leraar. De enige uitzondering is Bikramyoga. Deze wordt uitgeoefend in een kamer van 40 graden en alle lessen voeren dezelfde 26 yogaposes uit in 90 minuten, wat betekent dat je iedere keer dat je de mat op gaat weet wat je kunt verwachten. De warmte maakt deze vorm van yoga zeer intensief; drink dus voldoende water en rust uit als dat nodig is. Hot yoga wordt ook uitgeoefend in een verwarmde kamer, maar verschilt van Bikram aangezien de volgorde niet beperkt is tot de 26 poses.


Onze eigen fitnessexpert en voormalig professioneel atlete Samantha Clayton is een voorstander van yoga. Over de workout van de maand vertelt ze…

Wat zijn de voordelen van yoga?: “Yoga kalmeert je geest, maar geeft ook een fysieke uitdaging met oefeningen die geschikt zijn voor zowel beginners als professionele topsporters. Er zijn vele verschillende yogadisciplines, elk met zijn eigen voordelen. Het is belangrijk de discipline te vinden die bij je past.”

Wat doet yoga met je?: “Ik heb yoga nodig in mijn leven om me te helpen focussen en mentaal aanwezig te zijn gedurende meer dan 30 minuten. Ik ben altijd erg druk in mijn hoofd en dus is yoga perfect voor mij. Het helpt me sterker te worden, op veel meer gebieden dan alleen het fysieke.”

Wat is jouw favoriete yogapose?: “Ik hou van de ‘warrior poses’ die zich richten op kracht en houding. Als ik een favoriet moet kiezen, dan is dat de ‘reverse warrior’. Dat is een energieke pose die concentratie vereist en een goed gevoel geeft in mijn rug en core.”

Hoe vaak doe je aan yoga?: “Ik doe 4 dagen per week aan yoga; twee keer een les van 90 minuten en twee keer 20 minuten thuis om te ontstressen voordat ik naar bed ga. Het helpt me dan ook met slapen. Yoga is ook één van mijn favorieten om aan anderen te onderwijzen. Ik geef een gemengde atletische soort yoga die zich richt op geduld en stabiliteit.”


Gerelateerd

Alle artikelen
Hardlopen: 8 Tips om te starten

Hardlopen: 8 Tips om te starten

Auteur: Herbalife Nutrition

Terwijl sommigen van ons nog steeds vooral thuiswerken, is het makkelijk om het gevoel te krijgen dat we voor altijd binnenshuis opgesloten zitten. We hebben nu vaak wat tijd over en dit kunnen we goed benutten door nieuwe dingen uit te proberen. Wat goed zou zijn is een goede gewoonte op te pakken, zoals regelmatige lichaamsbeweging (vooral cardiotraining). Cardio is belangrijk, dus laten we het hebben over een van de gemakkelijkste manieren om een effectieve cardiotraining aan je fitnessroutine toe te voegen: hardlopen. Hier volgen enkele eenvoudige tips om je op weg te helpen voor het bereiken van je gewenste hardloopdoel.

Lees meer

Hoe je fitness in je thuiswerkplanning krijgt

Hoe je fitness in je thuiswerkplanning krijgt

Auteur: Samantha Clayton

Nu veel regeringen het beleid 'veiliger thuis' toepassen, inclusief voorzieningen voor thuiswerken, is het begrijpelijk dat de verstoringen in onze dagelijkse routines stress of angst kunnen veroorzaken. Voor velen is thuiswerken een nieuwe ervaring, en misschien merk je dat je essentiële tijd mist die je zou moeten nemen voor je welzijn. Daarom is het belangrijk om creatieve manieren te vinden om de hele dag door te blijven bewegen, terwijl je vanuit huis werkt.

Lees meer

Vijf oefeningen die bijdragen aan je gezondheid tijdens social distancing

Vijf oefeningen die bijdragen aan je gezondheid tijdens social distancing

Auteur: Samantha Clayton

Sportscholen en trainingsstudio's sluiten in het hele land en mensen worden gevraagd om thuis te blijven om de verdere verspreiding van het zeer besmettelijke COVID-19 (coronavirus) te vertragen. Dat is niet voor niets - de sportschool is een bekende en drukke plek waar ziektekiemen zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het coronavirus tot drie dagen kan blijven leven op oppervlakken - gewichten, kabelmachines, loopbanden en vloermatten -, alleen aan je zweethanddoek zal je niet genoeg hebben.

Lees meer

Vind een member

Vind een member x