Optimaliseer Voeding Banner

Zes essentiële elementen voor een uitgebalanceerd voedingsplan

Om er op je best uit te zien en te voelen, heeft je lichaam een complexe mix van voedingsstoffen nodig. Niet alleen heb je de juiste eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen nodig, maar je hebt ook voldoende vocht om gehydrateerd te blijven en een flinke dosis vezels nodig. Dat is een behoorlijke bestelling, en zelfs de meest georganiseerde eter kan moeite hebben om elke dag de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen.

Daarom is onze Herbalife Nutrition Filosofie gebaseerd op evenwichtige voeding - een combinatie van gezonde voeding en supplementen die je helpen om aan jouw dagelijkse behoeften te voldoen, in combinatie met de juiste caloriebalans om je te helpen lichaamsgewicht te verliezen, te verhogen of te behouden.

Optimaliseer je voeding

Bij Herbalife Nutrition geloven we dat een goede gezondheid ligt in het eten van de juiste voeding, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging en rust. Goede, uitgebalanceerde voeding zal helpen om je dagelijkse activiteiten te voorzien van brandstof en om je een leven lang fit te houden. Herbalife Nutrition weet “What your body needs”.

Zes elementen van evenwichtige voeding:

1. Proteïnen & Koolhydraten

Proteïne is een macronutriënt dat van vitaal belang is voor vrijwel elke cel in het lichaam. Je lichaam gebruikt proteïne om belangrijke moleculen te produceren, zoals voor hormonen en enzymen, en om spierweefsel op te bouwen en te onderhouden. Proteïne is ook zeer geschikt om honger te stillen.

Je lichaam is voortdurend bezig met het verzamelen, afbreken en verbruiken van proteïnen, dus is het belangrijk om elke dag voldoende proteïne in je dieet op te nemen, om aan te vullen wat je verbruikt hebt. Wij stellen voor dat 25% tot 30% van je dagelijkse calorie-inname afkomstig is van plantaardige of dierlijke eiwitten, zoals sojabonen, gevogelte, vis en eieren.

Je lichaam geeft de voorkeur aan een ander macronutriënt voor zijn primaire brandstof; koolhydraten. Het is belangrijk om ongeveer 40% van je calorieën uit koolhydraten te halen. Dit kan zijn uit volkorenproducten, bonen, groenten en fruit. Niet uit de suikerhoudende, zetmeelrijke soorten die je vindt in gebakken producten, frisdrank, snoep of koekjes.

2. Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn betrokken bij veel van de chemische reacties die elke dag in je lichaam plaatsvinden. Veel mineralen, zoals calcium en magnesium, hebben een structurele rol in het lichaam. Een goed uitgebalanceerd voedingspatroon helpt om de vitaminen en mineralen te leveren die je nodig hebt. Soms is dit echter lastig met onze drukke levensstijl. Het nemen van een dagelijks vitaminen- en mineralensupplement helpt je dan om de juiste hoeveelheden te krijgen en fit te blijven.

3. Vet

Je lichaam heeft ook kleine hoeveelheden goede vetten nodig maar hier krijg je waarschijnlijk ook al genoeg van binnen. Het typische westerse dieet levert meer totaalvet en verzadigd vet dan we nodig hebben. Dit zijn meestal niet genoeg gezonde vetten, zoals vetten uit vis, noten, olijfolie en avocado.

Vetten zijn een zeer geconcentreerde bron van calorieën, daarom is het volgens de Herbalife Nutrition Philosophy aan te raden om je vetinname te beperken tot maximaal 35% van je dagelijkse calorie-inname.

4. Vezels

Vezels ondersteunen het spijsverteringsproces, helpen je een verzadigd gevoel te krijgen en bevorderen de groei van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal. Fruit met schil, groenten, volkorengranen en bonen zijn de beste bronnen van voedingsvezels. Als je niet de aanbevolen 30 tot 40 gram per dag kunt behalen met je voeding, is het raadzaam om vezelsupplementen te gebruiken.

5. Fytonutriënten

Planten en kruiden produceren een breed scala aan natuurlijke verbindingen, fytonutriënten genaamd. Ze bevatten een aantal voordelen, zoals het voorkomen van ziekten, het verbeteren van de immuniteit en het herstellen van DNA-schade. Hun pigmenten geven fruit en groenten hun mooie felle kleuren. Omdat de werking van de stoffen versterkt worden in combinatie met andere kleuren, is het belangrijk om kleurrijke, plantaardige maaltijden te eten. Geef dus kleur aan je maaltijden!

6. Water

Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan 60% uit water, dus het is geen verrassing dat we gehydrateerd moeten blijven om gezond te blijven. Je lichaam heeft water nodig om voedingsstoffen naar de cellen te transporteren en om afvalstoffen af te voeren. Water helpt ook bij het beheersen van de lichaamstemperatuur en het “smeren” van gewrichten, organen en weefsels.

Ook de meeste chemische reacties in het lichaam vinden plaats in water. De algemene aanbeveling voor vloeistoffen is ongeveer 8 grote glazen van 240 ml per dag. Water zou de eerste keuze moeten zijn, maar thee of koffie kan ook van belang zijn om aan je dagelijkse vochtbehoefte te voldoen.

Het samenstellen en uitbalanceren van je dagelijkse calorieën

Het idee van caloriebalans (het in evenwicht brengen van de hoeveelheid die je eet en de hoeveelheid die je verbrandt) is vrij eenvoudig. Maak 2 kolommen: "Calorieën in" zijn de totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt uit alle voedingsmiddelen en dranken die je consumeert. "Calorieën uit" zijn alle calorieën die je lichaam elke dag verbrandt - een combinatie van de calorieën die je lichaam nodig heeft om zijn meest elementaire functies (ook wel bekend als je basaal metabolisme) en de calorieën die je verbrandt door middel van lichaamsbeweging en activiteit. De app MyFitnessPal kan hier ook bij helpen.

Als de calorieën die je eet in evenwicht zijn met de calorieën die je verbrandt, zou je gewicht stabiel moeten blijven. Maar als je de neiging hebt om meer calorieën te eten dan je verbrandt, zal de weegschaal kantelen naar gewichtstoename. Als je de neiging hebt om minder calorieën te eten dan je verbrandt, zal je gewicht dalen. Zorg er wel voor dat je als vrouw nooit minder dan 1500 kcal per dag eet en als man minimaal 1800 kcal per dag.

Als het gaat om het balanceren van calorieën, heb je controle over beide kanten van de calorievergelijking. Je kunt regelen hoeveel calorieën je haalt uit het voedsel dat je eet, en je kunt voor een groot deel bepalen hoeveel calorieën je elke dag verbrandt door actief te blijven. Dus, of je doel is om gewicht te verliezen, aan te komen of om je gewicht te behouden en sterker te worden, het kantelen van de balans ligt in je eigen handen. Houd hier rekening mee als je je voedingspatroon samenstelt.

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x