Mindfulness

Het belang van mindfullness bij stressbeheersing

Een nieuwe studie(1) toont aan dat depressie en stress, als dit niet kan worden beheerst, een negatief effect kan hebben op de stofwisseling en zelfs de effecten van gezonde voedingskeuzes teniet kunnen doen. Zeker nu we allemaal gedwongen binnen zitten en veel verschillende ballen in de lucht moeten houden is dit enorm belangrijk. Het is dus de moeite waard om je in mindfulness te verdiepen en het ‘zweverige’ vooroordeel los te laten.

Lente

De studie testte de ontstekingsreacties(2) van vrouwen die de ene dag een maaltijd op basis van vlees met veel verzadigd vet aten en de volgende dag een gezondere maaltijd op basis van planten. Op de dagen dat de vrouwen een plantaardige maaltijd aten en niet aan stress onderhevig waren, vertoonden ze een lage ontstekingsreactie. Wanneer de vrouwen echter gestresst waren vertoonden ze, zelfs wanneer ze de plantaardige maaltijd aten, een ontstekingsreactie van iemand die de minder gezonde maaltijd op basis van vlees consumeerde.

Deze kleine studie geeft aan waarom er in onze snelle, gestresste wereld behoefte is aan technieken en instrumenten om de stress en de druk van werk en leven in balans te brengen.


Mindfulness kan hierbij helpen
Mindfulness, vaak gebruikt als een therapeutische techniek, wordt gedefinieerd als "een mentale toestand die wordt bereikt door het bewustzijn te richten op het huidige moment, terwijl men rustig alle gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties erkent en accepteert".

Van ademhaling, meditatie, yoga, ontspanning en andere technieken is aangetoond dat het mindfulness bevordert. Een staat van mentale rust heeft potentieel heeft om de symptomen van depressie, angst en zelfs cognitieve vaardigheden te verbeteren.
En mindfulness, meditatie en yoga kunnen helpen met focus, stress en
houding, vooral in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging en goede voedingskeuzes. Een ander onderzoek(3) onthulde dat mensen die mindfulness beoefenen een groter vermogen hadden om negatieve emoties onder controle te houden.

Met een korte sessie kom je al een heel eind: slechts 20 minuten dagelijkse meditatie heeft het potentieel om angst te verlichten en de mentale gezondheid te verbeteren.
Als je dus elke ochtend en avond een kwartiertje neemt, kun je de situatie van thuiswerken met je gezin en de onzekere tijden veel beter aan.


Hoe start je dan met het beoefenen van mindfulness?
Er zijn enkele apps die je kunt downloaden op je telefoon maar je komt zelf al een heel eind Het belangrijkst is dat je ergens gaat zitten waar het rustig is. Op de grond, op een matje, op een kussen, het mag allemaal. Sluit je ogen en probeer te ervaren hoe je lichaam aanvoelt. Haal rustig adem, adem in door je neus en uit door je mond. Doe dan de ‘bodyscan’, door je aandacht naar je tenen te brengen. Met je volle aandacht op je tenen focussen en zo langzaam omhoog naar elk lichaamsdeel. Als je aandacht afdwaalt, raak dan niet geirriteerd met breng hem rustig terug naar je ademhaling. Dat is altijd een goed punt om je aandacht op te focussen. Ga daarna weer verder waar je gebleven was.

Ben je het onrustige type? Probeer dan mindfulness toe te passen tijdens een wandeling in het groen. Richt je op wat je ziet, zonder er een oordeel aan te hangen. Geniet gewoon van wat de natuur jou laat zien. En richt je dan eens op hoe je lichaam aanvoelt, hoe je spieren werken om elke stap te zetten. Wees simpelweg in het moment. Aan al het andere kun je immers op dit moment toch niets doen. En ook je brein heeft af en toe een break nodig.

Als je het wat breder aan wilt pakken is de Herbalife Voedingsfilosofie een holistische benadering die de nadruk legt op goede voedingskeuzes, hydratatie, rust, beweging en gezonde gewoontes als onderdeel van een evenwichtig dieet. En veel Onafhankelijk Herbalife Nutrition coaches bieden hun lessen zoals groepstrainingen, yoga en andere oefeningen online aan om het welzijn te bevorderen. Hier kun je ook bij aansluiten.

Dus als je je gestressed voelt omdat je in deze thuiswerk tijden alle ballen in de lucht moet houden, probeer dan even een moment voor jezelf te zoeken. Er zijn veel manieren om stress te bestrijden, maar er is een plan en routine nodig om het te laten slagen.

Bronnen:

(1) Journal Molecular Psychiatry

(2)The Molecular Psychiatry study is one of the first to measure how depression, stress and diet can influence inflammation response.

(3)Frontiers in Neuroscience

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat is de beste positie om in te slapen?

Wat is de beste positie om in te slapen?

Auteur: Herbalife

Op je rug, buik, zijkant of in een foetushouding? In dit blog ontcijferen we de verschillende posities om in slaap te vallen en een goede slaapkwaliteit te hebben. Als het gaat om in slaap vallen, heeft iedereen zijn eigen voorkeur qua houding. Het is belangrijk om te weten wat de consequenties zijn van de verschillende houdingen: wat zijn de voor- en nadelen van de houdingen? Hoe kan je goed slapen? Hoe vind je de juiste positie?

Lees meer

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

Auteur: David Heber

Thuiswerken is voor velen de norm geworden, en sociale media, e-mail en huishoudelijke taken kunnen ons meer gestrest maken. Veel mensen voelen zich meer geïsoleerd. Als we ons losmaken van technologie en weer contact maken met de natuur, kunnen we onze hersenen weer opladen. Wandelen is een geweldige manier om frisse lucht te krijgen, vooral als je in stedelijke gebieden woont. Verschillende studies tonen aan dat wandelen voordelen biedt voor de algemene gezondheid.

Lees meer

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

6 tips voor een kwalitatieve nachtrust

Auteur: David Heber

Het afgelopen jaar heeft onze normale routines behoorlijk verstoord en voor vele mensen is ook het slaappatroon in het gedrang gekomen. Het belang van voldoende slaap van goede kwaliteit is echter cruciaal voor de algemene gezondheid en het welzijn. Nu oude routines weer langzaamaan opgepakt kunnen worden, is het dus belangrijk om de volgende 6 tips toe te passen.

Lees meer

Vind een Distributeur

Vind een Distributeur x